Slovenija
6900 ogledov

''Prvo, kar sem naredila, je bilo, da sem šla k frizerju''

Karla Prelovec osebni arhiv Karla Prelovec in Veronika Avšič iz Frizerskega salona Karla.
Frizerji so si enotni, da je vizirje v praksi nemogoče uporabljati.

Četrtega maja so se po za mnoge težkem pričakovanju odprli tudi frizerske salone. "Prva stvar, ki sem jo naredila, je bila, da sem šla k frizerju," so bile beseda marsikatere stranke, ki je obiskala Frizerski salon Špeta na Tacenski 120 v Ljubljani. Martina Štremfelj je povedala, da so stranke, med njimi je veliko takih, ki salon obiskujejo že dvajset let, težko čakale na odprtje. 

Frizerski saloni so se odprli ob strogih zaščitnih ukrepih, pri čemer frizerji opozarjajo, da je nekatera pravila v praksi težko vzdrževati. "Vse gre, le vizirja ne morem uporabljati, ker je to zame nemogoče" je povedla Martina Štremfelj, ki nosi očala. "Ostalo uporabljam - maske, stole redno razkužujemo, ves čas zračimo, zdaj je to mogoče, ker je toplo."

frizer PRVI PROST TERMIN Slovenija Frizerka nam je povedala, koliko je čakalna doba na prvi prosti termin

Stranke imajo svoje maske, a z njimi jih lahko barva, pere lase, ne more pa jih striči okoli ušes. Pred salon je postavila stole, da lahko stranke počakajo na svežem zraku. 

"Delam po deset ur na dan, tudi v soboto"

Da je z vizirjem nemogoče delati pravi tudi Karla Prelovec iz Frizerskega salona Karla na Vodnikovi cesti 2. "Imam progresivna očala s cilindri," pove Prelovčeva. "Ko si nadenem vizir, se v njem vse odseva. Ni uporaben, žal. Masko uporabljam, tudi z njo je težje, kar zaživim, ko si jo lahko zvečer snamem." Vse ostalo, kar priporoča NIJZ, pa upoštevajo, razkužujejo pred in po vsaki stranki. "Malo je kaotično, saj je gneča nepopisna, a gre. Sedem tednov nisem bila doma od osnovne šole, zdaj pa delam po deset ur, vključno s sobotami."

Ves potrebni zaščitni material je nabavila že pred odprtjem salona, kar jo je stalo približno 200 evrov, vključno z vizirji, maskami in razkužili. "Naj bi stalo približno dva evra na stranko, odvisno od ponudnikov," pove Karla. Telefon ji je 17. aprila, ko so napovedali odprtje frizerskih salonov, skoraj pregorel. "Stranke so prijazne in potrpežljivo čakajo na termine."

frizer NIJZ Slovenija To so navodila za obisk frizerjev in ostalih salonov

Da je obiska po odprtju salonov malo več, pravi tudi Janez Mali iz Frizerskega salona Malo. "Ukrepov, ki so nam jih predpisali, se držimo, sicer ni večjih sprememb," pove Mali. "Na maske in uporabo razkužil smo se tudi navadili."

NIJZ je navodila izdal pozno

Pri Lassani pravijo, da so se na odprtje svoje dejavnosti pripravili že na podlagi navodil za trgovinsko dejavnost, saj je NIJZ svoja navodila izdal zelo pozno. "V zadnjem hipu smo nabavili zahtevane vizirje, a njihova stalna uporaba je silna nepraktična, saj precej poslabšajo vidljivost in v večini primerov nesmiselna," pove direktor David Cukjati. "V frizerske in kozmetične salone zahajajo zdrave osebe in ne bolne. Vizirjev v zdravstvu ne uporabljajo niti pri delu z bolnimi, zato smo mnenja, da so nujno potrebni le pri opravljanju sicer odsvetovanih storitev, pri katerih mora stranka sneti masko. Takrat vizir predstavlja dodatno zaščito zaposlenega. To so storitve britja, ličenja, nege obraza, depilacije brčic itd."

Vizirje uporabljajo pri manikiri ali pedikuri

Zaposlene dodatno zaščitijo z vizirji ali zaščitnimi očali tudi pri storitvah, kjer se ureja stranko frontalno, npr. pri manikiri ali pedikuri. "Pri frizerskih storitvah, kjer je stranka večinoma s hrbtom obrnjena proti frizerju, jih, zaradi težav z rosenjem stekel, večinoma ne uporabljamo," razloži Cukjati in tudi on poudarja, da se striktno držijo uporabe mask in razkuževanja rok ter površin. "Če stranka zaščitne maske nima, ji masko zagotovimo mi. V zelo redkih primerih je potrebno stranke pozvati, da si nadenejo masko. Stalna uporaba zaščitnih mask zahteva privajanje, a zaposleni se zavedajo njihovega namena in jih zato dosledno uporabljajo."

Frizersko orodje | Avtor: Profimedia Profimedia

Zdravstveni dom Šiška Dobra novica Zdravje NOVO: Ta težko pričakovani odlok v veljavi že jutri

"Višji so skriti stroški"

Nabava zaščitnih sredstev za 130 zaposlenih v salonih je bila v časih prenapetih cen zaščitne opreme in razkužil po pripovedovanju Cukjatija velik strošek. "Vendar so še višji stroški skriti drugje," razloži direktor Lassane. "Normativ opravljanja storitev smo podaljšali za čas razkuževanja in priprave delovnega mesta, med delovnimi mesti mora biti eno prosto, da zagotovimo ustrezno razdaljo med strankami. Zato saloni ne morejo obratovati s polno zasedenostjo. Posledično smo obratovalni čas salonov podaljšali do 21. ure. Nekaj zaposlenih je ostalo doma na čakanju na delo zaradi višje sile. Večina so to starši majhnih otrok."

Hrvaška plaža Pred sezono Svet Na tem hrvaškem otoku novo žarišče

Da so zagotovili varno delo, brez čakajočih strank, so v vseh salonih uvedli obvezno naročanje. "Omogočamo naročanje preko spleta, telefonska naročila pa sprejema klicni center, ki smo ga aktivirali že 20. aprila," še pove Cukjati. "Zaposlenih med delom ni mogoče dobiti na telefon. Večina strank razume, da zaposleni med delom ne more zapustiti delovnega mesta, sneti rokavice, si razkužiti rok, se oglasiti na telefon in po klicu razkužiti telefon in vse, česar se je dotaknil, si razkužiti roke in nadeti nove rokavice. Potrebna reorganizacija dela z naročanjem, slabšim izkoristkom prostora in časa predstavlja bistveno večji strošek kot nabava zaščitne opreme."

Pedikuro naročajo že za prihodnji mesec

Glede na razpisane termine so dobro zasedeni, predvsem pedikuro naročajo že za prihodnji mesec. "Novim razmeram so se prilagodili tako, da lahko varno opravljamo vse storitve, je pa največ povpraševanja po osnovnih storitvah, kot je striženja, barvanje, pedikura in manikir," še poudarja Cukjati. "Pri vseh vpeljanih spremembah smo zelo veseli razumevanja in zvestobe naših strank."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Andestessa
    Andestessa 00:52 10.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • matej1406 08:59 09.maj 2020.

    Minaj criptovalute. Preko telefona z enim klikom na dan. Download: https://minepi.com/matej1406 Invitation code: matej1406

  • sam50 08:47 09.maj 2020.

    Do sedaj nisem vedel,da sta pedikura in frizura dve najpomembnejši stvari v življenju.....