Slovenija
15302 ogledov

Rešujejo življenja, a jih nimajo vsi, ki bi jih morali imeti

Krško TIC Krško
Preverili smo, kako so v okolici Nuklearne elektrarne Krško založeni s tabletami kalijevega jodida.

Ruska invazija na Ukrajino je sprožila številna varnostna vprašanja. Ob 4.500 aktivnih ruskih jedrskih konicah in skoraj 6.000 aktivnih nuklearnih orožjih zveze NATO je strah pred apokalipso dobil nove razsežnosti.

Pred nekaj dnevi smo preverili, kako bi pristojni organi v Sloveniji posredovali v primeru jedrske ali radiološke nevarnosti in v kakšnem stanju so zaklonišča po državi. V primeru neljubega scenarija pa je ključna še ena snov - kalijev jodid.

Zaužitje tablet omenjene spojine prepreči kopičenje radioaktivnega joda v ščitnici. Toda snov je primerna le za tiste do 40. leta starosti, saj lahko pri ostalih povzroči kopico neljubih stranskih učinkov.

Zaklonišče v Kijevu. Apokalipsa Slovenija Tako je Slovenija pripravljena na jedrski napad

S tabletami naj bi bili preskrbljeni prebivalci naselij v polmeru 10 kilometrov okrog Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Tablete naj bi imele tudi vse organizacije v tem območju, v katerih se dnevno zadržuje več kot 50 oseb. Gre za gospodarske družbe, izobraževalne ustanove, javne zavode.

S tabletami kalijevega jodida je po celotni državi preskrbljeno intervencijsko osebje za posredovanje v primeru jedrske nesreče. Za ostale prebivalce Slovenije se zaloge hranijo v bolnišnicah in bodo, po navodilih države, upravičencem do dopolnjenega 40. leta starosti v primeru katastrofe razdeljene po občinah.

Nuklearna elektrarna Krško deluje od leta 1983. Zgradila jo je družba Westinghouse. Ima lahkovodni tlačni reaktor z maksimalno električno močjo 730 MW.

In kako je na terenu? Poklicali smo v nekaj podjetij in zavodov v bližini NEK in preverili, kakšne zaloge kalijevega jodida imajo.

Nuklearna elektrarna Krško NEK | Avtor: nek.si Nuklearna elektrarna Krško. nek.si

"Pri nas imamo dovolj zalog, sproti jih obnavljamo. To poteka tako, da na Civilno zaščito posredujemo seznam vseh, ki bi tablete potrebovali, nato pa nam jih dostavijo," so nam odgovorili na Evrosadu, vodilnem slovenskem pridelovalcu sadja, ki domuje v neposredni bližini NEK.

V podjetju Grieshaber logistika so nam razkrili, da so pripravljeni na neljub scenarij. "Trenutno imamo dovolj tablet na zalogi. Njihov rok uporabnosti se bo iztekel letos maja," so pojasnili. "Avgusta 2019 smo nazadnje dobili poziv za dopolnitev zalog kalijevega jodida s strani Urada za operativo Brežice (v sklopu URSZR, op. a.). Takrat smo poslali seznam zaposlenih in nato prejeli potrebne zaloge," so dodali v tem logističnem in transportnem podjetju.

Podobno je v podjetju I.H.S. industrijski manipulacijski sistemi Krško. "Mi imamo to na zalogi. Sami skrbimo za dopolnjevanje. Po potrebi se povežemo z brežiško izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer nam dobavijo zadostno količino," je dejala Tatjana Starc iz omenjene družbe.

tablete kalijev jodid | Avtor: gov.si gov.si

Tudi v komunalnem in gradbenem podjetju Kostak težav nimajo. "Imamo dovolj tablet za naše zaposlene do 40. leta starosti. Za to skrbi naš oddelek za varnost pri delu. Seveda pa upamo, da tablet ne bo treba uporabiti," je povedala Sabina Žibert iz te posavske firme.

Poklicali smo tudi na Osnovno šolo Jurija Dalmatina v Krškem. "Tablet imamo dovolj. Shranjene imamo, kot veleva pravilnik. Glede dopolnitve zalog smo v stiku z občino in Civilno zaščito," je dejala ravnateljica Valentina Gerjevič.

Za razliko od izobraževalnih ustanov zalog nimajo v Domu starejših občanov Krško. "Do nas ni v zadnjem obdobju prišel noben dopis, ki bi opozarjal na oskrbo s kalijevim jodidom. Tega na zalogi nimamo," nam je povedala direktorica Ani Nuša Masnik. V domu je 118 zaposlenih.

zaklonišče Zaklonišča Slovenija So zaklonišča v Sloveniji še uporabna?

In kako je s fizičnimi osebami? Te morajo kalijev jodid prevzeti v lekarnah na območju občin Krško in Brežice, ki to snov imajo na zalogi. Prebivalci območij v desetkilometrskem krogu okrog NEK jih lahko prevzamejo brezplačno.

"Vsi, ki še niste dopolnili 40 let, zase, za svoje otroke in družinske člane do 40. leta brezplačno, s kartico zdravstvenega zavarovanja, v svojih lekarnah prevzamete tablete kalijevega jodida in jih shranite doma," je zapisano v pozivu prebivalcem v neposredni bližini NEK, pod katerega so se podpisali predstavniki Ministrstva za zdravje, Uprave za zaščito in reševanje, Uprave za jedrsko varnost, Nuklearne elektrarne Krško ter brežiške in krške občine.

Po naših poizvedovanjih številni bližnji sosedje NEK v svojih domovih nimajo tablet kalijevega jodida. Morda jih rožljanje z jedrskim orožjem pripravi do tega, da se bodo odpravili do lokalne lekarne.

Komentarjev 9
  • Avatar pantani
    pantani 17:10 12.marec 2022.

    A ste že začel s paniko?!!! Isto kot pri koroni,banda novinarska!!!

  • ico8 15:58 12.marec 2022.

    "Ta je najboljsa: Za razliko od izobraževalnih ustanov zalog nimajo v Domu starejših občanov Krško." Dom plesni- kot mene samega- in nasvet, da po 40-tem letu ni potrebno, prevzaprav skodljivo jemanje... Khmmm, kako je sedaj to? Npr.: Sem samo malo ...prikaži večamo malo noseca..?

  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 12:39 12.marec 2022.

    Žurnal24.si, platforma za ustvarjanje panike in širjenje strahu.

Sorodne novice