Slovenija
17929 ogledov

Še gobarji so danes ostali doma

Poplave 2023 odpravljenje posledic Profimedia
Pristojni zelo zadovoljni in hvaležni zaradi učinkovitega dela prostovoljcev pri odpravljanju posledic poplav. Danes ponoči se je javilo kar 90 novih skupin.

V aplikaciji Poplave 2023 je trenutno prijavljenih več kot 30.000 ljudi, samo danes ponoči so dobili prijave za napotitev 90 različnih skupin. Napotovanje na teren vseh, ki želijo pomagati pri sanaciji posledic poplav, poteka brez težav, prav tako prostovoljci upoštevajo z odredbo izdane omejitve, je na današnji novinarski konferenci povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Potem, ko so v soboto na kontroli točki v Mozirju zaznali nekaj težav zaradi gobarjev in turistov, danes policisti niso zaznali "niti ene". Območja z omejenim dostopom so sicer Črna na Koroškem, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje in naselja proti Ljubnemu ob Savinji. Nekateri prostovoljci iz aplikacije so na vrsto prišli že v soboto, drugi danes, nekateri pa bodo v ponedeljek, je povedal Šestan.

Na posameznih območjih ocenjujejo, da "gre tako dobro", da bodo po prazniku razmišljali o zmanjševanju števila prostovoljcev in ostalih struktur ter na teren spustili težke stroje, mehanizacijo in predvsem gasilske enote.

Kako prostovoljec ne bo obremenjeval lokalnega okolja

Šestan se je zahvalil vsem prostovoljcem, ki kakorkoli na kakršenkoli način pomagajo, in še posebej, ker upoštevajo omejitve. Ob tem je vse zainteresirane za pomoč ponovno pozval, naj se prijavilo le preko aplikacije, na teren pa prihajajo primerno opremljeni.

To pomeni obuti v gumijaste škornje ali pohodne čevlje, s seboj pa naj imajo tudi močnejše rokavice, hrano in pijačo za lastne potrebe. "Ker ne smemo obremenjevati lokalne skupnosti s tem, da še hrano pripravljajo," je pojasnil.

Kjer ni težav, jih pač ni

Na prizadetih območjih je hrane dovolj, zato naj se je tja ne dostavlja. "Edina odprta točka je še škofijska Karitas, ampak tudi tam prosijo, da se prej informirajo, saj imajo še nekaj prostih kapacitet v skladiščnih in bodo tudi nekaj hrane sprejeli," je pozval Šestan.

Tudi zdravil je na vseh prizadetih območjih dovolj, je zanikal informacije, ki so se pojavile v nekaterih medijih, da naj bi na Koroškem primanjkovalo zdravil. "Tudi če bi bila kakšna potreba, ni nobene težave, še vedno imamo zračni most, zdaj imamo tudi dostopnost po tleh, tako da tukaj jaz ne vidim nobenih težav," je dejal.

Očitno bo šlo z manj novimi mostovi

Ekipe na terenu so na teh območjih pregledale stanje mostov. Za veliko mostov so občine skupaj s posebno komisijo ocenile, da novih ne bi postavljale, saj za to ni primerne lokacije ali bi novi oviral obnovo starega. "Zaenkrat kaže, da bo šlo skozi brez kakšne pretirane količine teh mostov," je dejal Šestan. Vseeno pa nekaj mostov postavljajo, denimo na Prevaljah in v Mežici. V Škofji Loki pa dva mostova popravljajo pripadniki italijanske vojske in civilne zaščite.

Material za poškodovane vodovode pa mora po Šestanovih besedah naročiti koncesionar, saj "točno ve, kje ga bo dobil". Dodal je, da gre strošek tega materiala v strošek intervencije, saj je voda eden od osnovnih življenjskih pogojev.

Na ministrstvu za infrastrukturo so danes predsatavili aktualen seznam zapor na državnih cestah. Ob tem pa opozarjajo, da se situacija spreminja iz ure v uro in se je treba pred potjo pozanimati na Prometno-informativnem centru. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 08:58 14.avgust 2023.

    A nebi zdajle napolnili še ostale RK in Karitase po državi z to donirano hrano, sploh dalj časa obstojno? A na ostale potrebne ljudi ki životarijo iz dneva v dan pa ste sedaj pozabili?

  • lojs 16:42 13.avgust 2023.

    vsi ti dogodki so hud zalogaj za cz, gasicle itak vse delajo, vlada naj poskrbi zakonodajo ... ne bi rad solil pameti, primer je hud in zahteven, ampak vse se nekako reši tako ali drugače ... vso pamet je treba uporabit, druge ni

  • lojs 15:53 13.avgust 2023.

    kot sem že povedal in napisal, vse je v organizaciji ... ne gre samo za lopate pa šajtrge, ampak še kaj mnogo več

Sorodne novice