Slovenija
1973 ogledov

"Vljudno naprošamo, ne kličite za ..."

112 Saša Despot
Številko za klice v sili nekateri izkoriščajo za informacije, kako se pripeljati do cilja. Težave na prizadetih območjih povzročajo tudi pohodniki in gobarji.

Na Upravi za zaščito in reševanje so se s pozivom prek družabnih omrežij obrnili na javnost in opozarjajo, da številka 112 za klice v sili ni namenjena informacijam o stanju na cestah. 

Očitno so na številko, ki je rezervirana samo za klice v sili, prejeli vprašanja ljudi, ki so jih zanimale, katere  ceste na prizadetih območjih so odprte in katere ne. 

Ob tem so delili objavo Agencije za varnost prometa, v kateri je slednja opozorila vse, ki se odpravljajo na pot, naj najprej prek Prometno informacijskega centra preverijo zapore na cestah, saj so tam zbrane vse verodostojne informacije. Druga možnost pa je, da pokličejo na telefonsko številko 1970, ki je namenjena podajanju informacij o aktualnih razmerah. 

Poklicni gasilci Celje so ob tokratni vodni ujmi ob porečju reke Savinje zaznali povečano onesnaženost območja z nevarnimi snovmi, kot so izlivi naftnih derivatov, olj, barv, lepil, baterij, našli so tudi nekaj plinskih jeklenk. V zadnjih sedmih dneh so tako morali posredovati več kot 100-krat, je za STA povedal Boris Žnidarko iz PGE Celje.

Sandi Curk "Noro smo utrujeni!" Slovenija Covid v štabu CZ: "Cepamo kot muhe, včeraj šest, danes devet"

Akcije prostovoljcev po vsej državi

Na območjih, ki so jih pred dobrim tednom prizadele katastrofalne poplave, sicer že ves dan potekajo števine akcije čiščenja in urejanja. Ob tem Civilna zaščita vse prostovoljke, ki se se sami dogovorili za pomoč na prizadetih območjih, poziva, naj jim pošljejo pisno potrditev organizacije, s katero so dogovorjeni, kontaktne številke ter datum in uro, za katero so dogovorjeni. Po preverjanju podatkov bo civilna zaščita v najkrajšem možnem času dodelila delovne naloge.

Za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od danes do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev, ki bi želeli pomagati čistiti v ujmi prizadeta območja. Dostop brez naloga civilne zaščite ni mogoč.

Odpravljanje posledic poplav poplave | Avtor: epa epa

Na omejen dostop nekaterih območij opozarja Prometno-informacijski center za državne ceste. Točka z omejenim dostopom za Solčavo in Ljubno je na Pavličevem sedlu. Za Koroško so točke na cesti Šentvid-Šoštanj ter v Šoštanju pri letališču Lajše. Za občine Zgornje Savinjske doline Nazarje, Ljubno, Gornji Grad in Rečico ob Savinji je omejen dostop na cesti Radmirje-Mozirje in v Mozirju pri krožišču. Omejen dostop je na cesti Holmec-Poljana pri Lokovici za Mežico, za Mežico in Črno na Koroškem pa na mejnem prehodu Mežica-Reht.

Na tako imenovanih kontrolnih točkah civilni zaščiti in gasilcem pri spremljanju spoštovanja odredbe pomagajo policisti. Na dveh koroških kontrolnih točkah danes posebnosti niso beležili. Prostovoljci so bili seznanjeni z navodili in so svojo prisotnost predhodno potrdili z vpisom v aplikacijo, so za STA pojasnili na Policijski upravi Celje.

Medvode, poplave Slovenija Slovenija Obiskal me je bivši sodelavec in prinesel kuverto s 600 evri. Si predstavljate?

Pohodniki in gobarji zgostili promet

Na mozirskem območju je v jutranjih urah v določenih intervalih prihajalo do zgostitve prometa, vendar ne zaradi prostovoljcev, ki so bili z navodili dobro seznanjeni, pač pa zaradi naključnih obiskovalcev, pohodnikov in gobarjev, ki pa so razumeli, da je v tej situaciji prvotnega pomena odstranjevanje posledic ujme in sanacija območja. Ob tej priložnosti policija vse pohodnike, gobarje in druge naključne obiskovalce tako prosi za razumevanje.

Ker je število ljudi, ki želijo pomagati na terenu, izredno veliko, je pomembno, da pomoč na teren prihaja organizirano in predvsem po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki civilne zaščite in občin. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/, so sporočili s Štaba Civilne zaščite Notranjske, ki je zadolžen za koordinacijo prostovoljcev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice