Slovenija
660 ogledov

Še vedno razkužujemo več kot običajno

Razkužilo Profimedia
Ljudje manj uporabljajo preventivne ukrepe, kot pred dvema tednoma, prav tako je upadlo zanimanje za zdravstvene informacije.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je ponovil raziskavo glede ukrepov, ki jih ljudje sprejemajo na področju skrbi za lastno zdravje. Prvo merjenje so opravili 24. in 25. marca. Ponovljena raziskava je pokazala, da se ljudje manj poslužujejo preventivnih ukrepov, prav tako se je zmanjšalo zanimanje za informacije tako o epidemiji kot zdravstevnih vsebinah. 

Primerjava s časom pred epidemijo je pokazala, da si 71 odstotkov ljudi več kot običajno umiva roke, 55 odstotkov pa jih več kot običajno razkužuje površine. Vsebine o zdravju v medijih in uradne spletne strani NIJZ ali Ministrstva za zdravje jih več kot poprej spremlja okrog 40 %, približno enak delež jih tudi pogosteje zrači.

Med 15 in 20 odstotkov prebivalcev se pogosteje rekreira, približno 13 odstotkov jih pogosteje poseže po zdravi prehrani, 6 odstotkov pa jih pogosteje uživa prehranska dopolnila. Četrtina Slovencev se manj kot običajno rekreira zunaj, desetina jih je zmanjšala telovadbo doma, približno 16 odstotkov pa jih v manjši meri posega po prehranskih dopolnilih. 

skrb za zdravje raziskava koronavirus | Avtor: Mediana Mediana

V štirinajstih dneh zaznali padec 

Od prvega merjenja konec marca beležijo upad vseh aktivnosti, z izjemo rekreacije zunaj. Največji upad je viden pri spremljanju vsebin o zdravju ter spremljanju spletnih strani NIJZ in ministrstva za zdravje. Padec je viden tudi pri umivanje roku in zračenju prostor, kjer pa se izvajalcem raziskave zastavlja vprašanje, ali niso te navade postale "nova normala" in jih zato ne razumemo več kot nekaj izrednega in zato odmiki v ekstrem niso več tako izraziti.

V primerjavi s koncem marca je nespremenjen delež tistih, ki več kot običajno razkužujejo površine, povečal se je tudi delež tistih, ki se več kot običajno rekreirajo zunaj. Upadlo je tudi zanimanje za pogostejše poseganje po zdravi prehrani in uporabi prehranskih dopolnil. 

skrb za zdravje raziskava koronavirus | Avtor: Mediana Mediana

Raziskava je bila izvedena med 10. in 11. Aprilom 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) s pomočjo Medianinega spletnega panela. V raziskavi so sodelovali 503 prebivalci Slovenije v starosti 15-75 let. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice