Slovenija
658 ogledov

Sestre: Bor je bil nemiren

Zlatka Kanič in Pogorevc Žurnal24 main
Danes na sojenju Kaničevi in Pogorevcu pričali zdravniki in medicinske sestre, ki pa z Borom niso imeli veliko stika.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru so v sojenju zdravnikoma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu zaslišali več medicinskih sester in pediatra Jerneja Dolinška iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Specializant po navodilih

Prvi je na današnji obravnavi pričal specializant pediatrije Gorazd Mlakar, ki je 12-letnega Bora spremljal zadnje tri dni pred smrtjo v UKC Ljubljana. Kot je dejal, je kot specializant delal vse po navodilih nadzornega zdravnika.

Odlašajo, preden pokličejo za pomoč

Bolj zgovoren je bil mariborski pediater Dolinšek, ki z Borom sicer ni imel stika in je primer podrobneje spoznal iz medijev. Zato so se vprašanja odvetnikov zanj vrtela predvsem okoli splošnih pravil delovanja mariborske pediatrije.

Pojasnil je, kako izvajajo dežurstva, kakšne so naloge in odgovornosti specializantov ter kako potekajo posvetovanja z UKC Ljubljana.

Kot je dejal, velja pravilo, da se zdravnik, ko oceni, da primer presega njegove sposobnosti in znanje, posvetuje z drugimi zdravniki. Za to imajo vnaprej določene telefonske številke, a Dolinšek je priznal, da velikokrat traja kar nekaj časa, preden se zahtevanega prikliče na telefon. Zato se sam raje zanaša na osebna poznanstva med zdravniki.

Sestre: Zdravnica se ni vedla neobičajno

Kasneje je pričalo še šest medicinskih sester, ki so v noči z 12. na 13. marec 2008 za kratek čas in na različne načine pomagale oskrbeti Bora. Potrdile so, da je bil otrok zelo nemiren. Nobena pa ni opazila, da bi se zdravnica takrat vedla neobičajno.

Kaničeva in Pogorevc krivdo zanikata

Sojenje se je začelo konec junija. Prvoobtožena Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki ju obtožnica bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti, sta takrat krivdo zanikala in poudarila, da sta za fanta naredila vse, kar je bilo v njuni moči. Kaničeva je zavrnila očitke na račun njenega odnosa do Borovih staršev. Dejala je, da prevzema odgovornost za napačno diagnozo, nikakor pa ne pristaja, da je bila pri svojem delu malomarna in lahkomiselna.

Pred sodni senat sta stopila tudi Borova starša Tatjana in Matjaž Nekrep. Kaničevi sta očitala arogantnost in neukrepanje kljub resnosti otrokovega zdravstvenega stanja. Mati je dejala, da se Kaničeva ni hotela pogovarjati z njima, otroku pa naj sploh ne bi posvečala pozornosti. Tudi drugo osebje na oddelku po zatrjevanju staršev ni hotelo ukrepati, čeprav sta sama nenehno opozarjala, da je Borovo stanje zelo resno.

Na obravnavi 9. septembra je bilo največ zanimanja namenjenega pričanju ljubljanskega pediatra endokrinologa Tadeja Battelina. Pričala sta tudi zdravnika Peter Šuštar in Nataša Bratina ter zaposleni v mariborski reševalni postaji.

Komentarjev 2
  • franceljtancelj 22:47 30.september 2011.

    Zdravnica se ni vedla neodičajno!!!??? Pa dobro kdo je komo kaj v teli kolobociji??? V Titovi Jugoslaviji bi ta primer bil rešen Že milionkrat!

  • Stolp 09:10 30.september 2011.

    Naša zdravniška mafija iz bolnikov dela invalide, kretene in mrliče!