Slovenija
24809 ogledov

Zaradi vse večjega števila okužb pripravili nove odloke

Janez Poklukar Vlada RS
Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da je strokovna skupina pripravila nove odloke, o katerih bo odločala vlada.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob robu obiska območnega združenja Rdečega križa v Mariboru dejal, da je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje na zadnjem posvetu v ponedeljek "sedela in pripravila odloke za vlado", a o vsebini odlokov ni želel razpravljati.

Na vprašanje, ali razmišljajo o tem, da bi pogoj PCT spremenili v PC, je odgovoril: "V tem trenutku skrbimo za to, da široko uveljavimo pogoj PCT, kako pa bo v bodoče, težko napovem". Poudaril je razliko med testom in cepljenjem. "Test kot tak razkriva infekcijo, cepljenje pa preprečuje okužbo, in posledično bolezenske znake, hospitalizacijo in tudi intenzivnejše zdravljenje. V teh dveh ukrepih je ključna razlika in zato je pravi, da vsi skupaj imamo v razmisleku tudi to, ko razmišljamo o eventualnih pristopih," je dejal.

Medtem ko so nekatere države v Evropi že napovedale, da testiranje s testi PCR ne bo več zastonj in ko sta Grčija in Francija uveljavili obvezno cepljenje zdravstvenega osebja, pri nas za zdaj v tej smeri še ne razmišljajo. Poklukar je potrdil, da brezplačno testiranje za zdaj ostaja. Hkrati pa se trudijo nagovarjati zdravstvene delavce, ki še niso cepljeni, da se cepijo. Po njegovih besedah je delež precepljenih zdravstvenih delavcev trenutno 70 odstotkov, želijo pa si vsaj 90.

Za zdaj še ni prišlo do spremembe navodil glede poživitvenih odmerkov. Poklukar je dejal, da je še vedno v veljavi, da cepiva držijo vsaj devet mesecev, več o tem, kako naprej, naj bi bilo znano tekom poletja. Ni pa izključeno, da bo treba poživitveni odmerek dobiti šele po 12 mesecih od cepljenja.

Odzval se je tudi na možnost cepljenja z drugim odmerkom drugega proizvajalca cepiv. Ker ni podatkov o varnosti takšnega cepljenja, je namreč takšno cepljenje pri nas možno le na lastno odgovornost.

Minister se je odzval tudi na kršenje karanten, do katerega naj bi prišlo v primeru nekaj dijakov, ki jim je bila po vrnitvi z maturantskega izleta odrejena karantena. "Namen karantene je, da se tisti, ki so bili v rizičnem kontaktu, izolirajo. Obžalujem, če kdo tega ni spoštoval," je dejal in dodal, da upa, da se to popravi in da se bodo ljudje odrejenih karanten držali.

Komentarjev 38
  • Michael_Colon 10:19 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Michael_Colon 10:19 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • si_rob 06:39 14.julij 2021.

    Za strah ni cepiva ne zdravila. ONI to vedo in zato stalno nabijajo. Stokrat izgovorjena laž postane resnica. To poznamo. Zato ljudje mislite s svojo glavo in ne nasedajte razno raznim strokovnjakom. V to skupino posebno spadajo politiki nekateri zdravniki ...prikaži več in novinarji. Ne razumem pa zakaj se ne oglasijo drugače misleči strokovnjaki. Saj so načini.