Slovenija
999 ogledov

Tonin: Ne dovolim, da se straši s Slovensko vojsko

Matej Tonin Saša Despot
Obrambni minister Matej Tonin je izpostavil po njegovem mnenju neutemeljen strah pred vojsko na slovenskih ulicah in strašenje v povezavi s tem označil za neutemeljeno in žalostno.

"V zadnjih dneh nekateri strašijo v smislu - Slovenska vojska bo prišla na ulice, zgodilo se bo to ali ono. Ne dovolim, da se straši s Slovensko vojsko. Gradijo jo naši prijatelji, prijateljice, sosedje, bratje, številni državljani in državljanke, domoljubi, ki služijo domovini," je rekel obrambni minister Matej Tonin.

"Ta vojska je postavila temelje in obranila samostojno Slovenijo, ta vojska vsakodnevno pomaga v naravnih nesrečah. Ta vojska bo tudi danes pomagala v tej nesreči, seveda vse na podlagi zakona in v skladu z zakonskimi pooblastili. Zato je strašenje s Slovensko vojsko popolnoma neutemeljeno in žalostno. Tudi tokrat bo služila domovini in naredila vse, da to krizo čim lažje preživimo," je dejal Tonin in se zahvalil vsem, ki delajo v kritični infrastrukturi, in tudi pozval k upoštevanju omejitvenih ukrepov.

Predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski podelili policijska pooblastila pri varovanju južne državne meje, bi sicer lahko bil glede na napovedi notranjega ministra Aleša Hojsa že prihodnji teden v postopku v DZ, potem ko ga bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam.

Hojs namreč verjame, da lahko v DZ dobijo zadostno podporo za aktivacijo tega člena.

koronavirus COVID-19 test Slovenija V teh regijah se število okuženih hitro dviguje

Kaj je vlada danes sprejela?

Od polnoči velja na območju Slovenije prepoved gibanja izven občine prebivališča. Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju pa je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb obvezna tudi uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Z megazakonom država posega na številna področja. V njem je zajeto pravzaprav vse, kar je treba nasloviti, da bomo lahko kot družba lahko delovali tudi po koncu krize.

Bolj jasne so tudi podrobnosti, kdo od samozaposlenih bo upravičen do pomoči.

Vlada je predpisala tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, ki med drugim določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Predsednik vlade je pojasnil, kdo bo plačal za te ukrepe.

Finančni minister Andrej Šircelj je predstavil finančni vidik novega megazakona.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je poudarila, da hrane pri nas ne primanjkuje, je pa dostop do nje omejen.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Preprostež 21:38 29.marec 2020.

    Tonin ne dovoli, da kdorkoli ustavlja njegove afganistanske ljubljenčke...

  • sam50 20:41 29.marec 2020.

    On dovoli točno toliko,kolikor mu ukaže(jo) ....

  • mph 20:39 29.marec 2020.

    Za samo varovanje meje mi se zdi pravzaprav povsem sprejemljivo ali pa celo edino pravilno, da varuje vojska, kot je včasih.

Sorodne novice