Slovenija
1635 ogledov

Politiki bodo začeli teči drugi krog ...

Matej Tonin in Borut Pahor Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik sprejel predsednika DZ Mateja Tonina, s katerim sta se dogovorila o sodelovanju.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je obvestil predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Mateja Tonina, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade.

Predsednik republike Borut Pahor je po pričakovanjih v državni zbor poslal pismo, da je na osnovi posvetovanj z vodji poslanskih skupin ugotovil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

"Po tem sem kandidaturo za predsednika vlade ponudil predsedniku stranke SDS, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev. Gospod Janez Janša mi je pisno pojasnil, zakaj ne daje soglasja h kandidaturi.
Tudi gospod Marjan Šarec, predsednik LMŠ, drugouvrščene stranke na zadnjih volitvah, me je seznanil, da nima zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade,"
je navedel predsednik Pahor, ki tako ugotavlja, da do danes, ko se izteka 30 dnevni rok za predlaganje mandatarja v prvem krogu, nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

Zato predsednika državnega zbora Mateja Tonina prosi, da se državni zbor s tem seznani na seji. To bo državni zbor predvidoma storil v petek, nato pa bo začel teči drugi krog iskanja mandatarskega kandidata, v katerem lahko poleg predsednika republike kandidata v roku 14 dni predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev.

Janez Janša in Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot / Mediaspeed Saša Despot / Mediaspeed
Niso še vrgli puške v koruzo

Prvaki pred začetkom drugega kroga ne na eni ne na drugi strani še niso vrgli puške v koruzo.

Prvak SDS in relativni zmagovalec volitev Janez Janša je tako včeraj na srečanju občinskih odborov SDS v Bovcu povedal, da ne kličejo novih volitev – naredili bomo vse, da se sestavi stabilna vlada! – ne vidijo pa rešitev, da nadaljuje vlada, kot je bila doslej. Temu so po njegovem mnenju bistveno boljša alternativa nove volitve.

Levosredinske stranke pa bodo pod okriljem LMŠ po umiku NSi nadaljevala pogovore predvidoma z Levico. Vnovično srečanje predsednikov strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bo predvidoma v torek, šele za tem pa bi Levica lahko dobila tudi uradno povabilo, naj pristopi k pogajanjem.

Levica pričakuje, da se bodo pogajali pod enakimi pogoji kot NSi. Po besedah koordinatorja Luke Mesca pa ne izključujejo niti drugačnega sodelovanja.

Komentarjev 4
  • Spark 13:48 23.julij 2018.

    Pahor je priznal, da jima ni uspelo.

  • miki1234 13:01 23.julij 2018.

    pa to je slabše kot vrtec... in ti ljudje naj bi krojili usodo države. fak