Slovenija
7526 ogledov

Velikanske spremembe na bančnem trgu

NLB
1/5
Anže Petkovšek
Z nakupom Abanke je NKBM temeljito premešala karte na slovenskem bančnem trgu. Po zelo verjetni pripojitvi Abanke bo NKBM po velikosti skoraj povsem enaka NLB.

Povedano natančneje, NLB bo po bilančni vsoti konec lanskega leta za manj kot odstotek večja od NKBM in Abanke skupaj. Bilančna vsota pove, s kolikšnimi sredstvi razpolaga banka oziroma kako velike so njene naložbe.

Samostojna NKBM je bila druga največja banka v Sloveniji, a hkrati skoraj pol manjša od NLB, zdaj pa se z nakupom tretje največje banke uresničuje scenarij, ki ga je pred štiri leti v pogovoru za Delo razkril Gernot Lohr, starejši partner v ameriškem skladu Apollo, lastniku NKBM: "Želimo, da NKBM postane največja, tudi s prevzemi drugih bank." Lohru je bilo jasno, da mora država nekatere banke prodati in da so nekatere druge banke premajhne, da bi se jim splačalo poslovati v Sloveniji.

Z oblikovanjem primerljivo velikega bančnega bloka se končuje prevlada NLB na trgu, in v glavnem najbrž tudi obdobje tektonskih sprememb na našem bančnem trgu.

Po krizi je namreč kar nekaj bank zaprlo vrata, se prodalo, pripojilo, zamenjalo imena. Se sploh še spominjate, da smo še pred nekaj leti imeli Hypo banko, Raiffeisen, Volksbank, Probanko, Faktor banko, Banko Celje, Poštno banko Slovenije? Pa tudi pri bankah, ki so še na trgu pod enakim imenom, so se zamenjali lastniki.

Lastnika v nekaj mesecih zamenjale tri od štirih največjih bank pri nas

Potem ko je imela država več let v lasti tri največje banke pri nas, ima zdaj manjšinski delež le še v eni (z izjemo SID banke).

banka Abanka | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

V sredo je država prodala Abanko in še dodatnih deset odstotkov NLB. Večino delnic NLB so prodali novembra lani, a država tudi po včerajšnji dodatni prodaji s 25-odstotnim deležem ostaja največji posamični lastnik.

NKBM je bil leta 2015 prodan za 250 milijonov evrov, za tretjino manjša Abanka pa zdaj po neuradnih informacijah za dvakrat toliko. Za tri četrtine NLB je država iztržila okrog 720 milijonov evrov.

Gorenjska banka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Letos je novega lastnika dobila tudi Gorenjska banka, z okrog pet odstotki trga sedma največja banka pri nas. Od Save in drugih manjših lastnikov jo je kupila srbska AIK banka, ki je v lasti Miodraga Kostića. V začetku junija je po iztisu malih delničarjev postala stoodstotna lastnica.

Societe Generale je v začetku maja objavila, da je SKB banko prodala madžarski OTP banki. SKB banka ima dobrih devet odstotkov trga in je malo manjša kot Abanka, gre torej za četrto največjo banko pri nas. 

Sezono je odprla Volksbank

Val sprememb se je sicer začel leta 2012, ko je banko Volksbank kupila ruska Sberbank. Ta z manj kot petimi odstotki trga še vztraja pri nas, čeprav se je že leta 2015 govorilo, da je naprodaj, med interesenti pa je bil menda tudi Apollo.

Nato sta šli konec 2013 Faktor banka in Probanka v likvidacijo, februarja 2016 sta bili pripojeni DUTB.

Štiri leta od začetka pohoda sklada Apollo

Sredi leta 2015 je pohod po slovenskem bančnem trgu začel ameriški sklad Apollo. Kupil je NKBM s Poštno banko Slovenije ter nato konec leta še slovenski Raiffeisen, ki ga je začasno preimenoval v KBS banko, ter nato manjši banki pripojil NKBM. Zdaj pa so se z nakupom Abanke postavili ob bok NLB.

Banka Celje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

5. oktobra 2015 je bila Banka Celje pripojena Abanki, prav tako oktobra je iz Slovenije odšla avstrijska Zveza bank, ki je imela tukaj le podružnico.

Hypo bank | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po prodaji Hypo banke ameriškemu skladu Advent International je sredi julija 2016 sledilo preimenovanje v Addiko banko, ki ima na trgu 4,6-odstotni delež. Za nakup naj bi se zanimala tako Apollo kot madžarski OTP, ki je kupil SKB banko, a do prodaje še ni prišlo.

banka Koper | Avtor: Saša Islamović Saša Islamović

Banka Koper se je decembra 2016 preimenovala v banko Intesa Sanpaolo, premešalo pa se je tudi lastništvo, a znotraj skupine. Večinski delničar Banke Koper je postala hrvaška Privredna banka.

Po boju za prevlado se lastniške spremembe obetajo tudi v Hranilnici Lon, ki je z 0,75 odstotka trga večji le od Primorske hranilnice Vipava. Sklad Kylin Prime Group, za katerim stoji kitajski kapital, že ima pogodbe za nakup več kot polovice delnic, a čaka na dovoljenje za prevzem.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ginko 02:18 22.junij 2019.

    Stara in mlada udbomafija se ne sekira zaradi praznih korit. Usmerjeni so že na 2. tir in tunel Karavnke. Drugorazredni narod pa še ........... !!!

  • popokatopetl 11:24 21.junij 2019.

    NLB ni nič kej videt da bi se jim tresle hlače, v bistvu odganjajo kliente.

  • Avatar jezeran
    jezeran 08:22 21.junij 2019.

    NKBM je požrla PBS in zdaj Abanko, še prej pa je pokradla vse ki so kupili njihove delnice. Okenca so na vseh poštah, poleg njihovih poslovalnic, ki so tako ali tako odprte vsaj do 1800 ure in to v vsaki ...prikaži več vasi, čeprav tudi te že počasi ukinjajo, tako da bodo prej ali slej požrle vse banke v Sloveniji. Na nas pa je ali bomo ostali tukaj ali bomo šli na druge cenejše banke.

Sorodne novice