Slovenija
20423 ogledov

Z Obrežja na Karavanke: kar nam delajo Avstrijci, je nesmisel!

Avstrija mejni prehod Epa
Naši severni sosedi nimajo razloga za ta neutemeljen ukrep. Slovenski pozivi kot bob ob steno.

Novembra lani je Avstrija za šest mesecev podaljšala nadzor na notranji schengenski meji s Slovenijo. O podaljšanju ukrepa, ki je bil uveden na vrhuncu migrantske krize leta 2015, je uradni Dunaj obvestil Evropsko komisijo, Evropski parlament in države članice EU.

Nadzor na meji bo Avstrija izvajala do 11. maja 2023. Kot razlog za podaljšanje obmejne kontrole je navedla naraščanje migracijskih tokov preko Zahodnega Balkana in povečane aktivnosti tihotapskih skupin.

Slovenija je severno sosedo že večkrat opozorila, da izvajanje nadzora na notranjih mejah schengenskega območja ni utemeljeno. Obenem je neskladno s sodbo evropskega sodišča. Ta pravi, da se začasni mejni nadzor lahko podaljša samo, kadar se država spopada z novo resno grožnjo, ki vpliva na njen javni red ali njeno notranjo varnost in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje.

Slovenija zavrnila avstrijske argumente

Avstrija mejni prehod | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrijsko stališče je sporno, saj statistični podatki v zadnjih mesecih ne kažejo na povečanje zahodnobalkanskih migracijskih tokov.

"Ministrica Tanja Fajon je že večkrat javno izrazila nasprotovanje avstrijskemu nadzoru na notranji schengenski meji s Slovenijo," so nam zatrdili na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

"Ob obisku avstrijskega zunanjega ministra Schallenberga v Sloveniji 6. junija 2022 je ministrica Fajon poudarila, da je avstrijski nadzor na meji z vidika varnostnih groženj nesorazmeren. Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo nadzor na meji odpravljen, kar bo olajšalo življenje prebivalcev na obeh straneh meje," so pojasnili slovensko stališče.

"Glede na statistične podatke obeh strani je število ilegalnih prehodov meje in vrnjenih oseb nizko in primerljivo številkam iz prejšnjih let, zato po naši oceni ne gre za novo grožnjo. Zato Slovenija pričakuje, da bo Avstrija ukinila izvajanje začasnega mejnega nadzora na meji s Slovenijo," so na MZZ dodatno utemeljili svoj pogled.

Sicer je mejni nadzor pomembna tema vsakokratnih pogovorov ministrice Tanje Fajon z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom, so še dodali na MZZ.

Protestirali že pred meseci

Avstrija mejni prehod | Avtor: Epa Epa

Maja lani je pet slovenskih evropskih poslancev - Irena Joveva, Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Franci Bogovič in Milan Brglez, z javnim pismom izrazilo protest nad "neupravičeno in neutemeljeno" odločitvijo Avstrije, s katero slednja krši 27. člen zakonika o schengenskih mejah.

Slovenija je večkrat izrazila pričakovanje, da bo Evropska komisija bolj dosledno ocenjevala utemeljenost začasnih mejnih nadzorov, tudi v luči sodbe Sodišča EU, ter ukrepala skladno z navedenim členom. Zaenkrat so bili napori zaman.

Potem, ko je 1. januarja letos v schengensko območje vstopila Hrvaška, so se sprostile kolone na najbolj obremenjenih prehodih naše južne in jugovzhodne meje. Izginila je gneča na Obrežju, zato pa zdaj dlje čakamo na Karavankah ali Šentilju.

Predor Karavanke, iz Avstrije proti Sloveniji | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Dars kamera, predor Karavanke, zastoj ZASTOJ Gorenjska Gneča na Karavankah
Komentarjev 22
  • lojs 17:37 10.januar 2023.

    za avstrijo to ni nesmiselno , to je vse pričakovano idioti blakanski

  • bobubob 17:37 10.januar 2023.

    Verjamem, da vidijo naši prodani levodesni politikanti tak ukrep kot nesmisel. S tem samo potrjujejo, da so prodanci. Niso prodane duše, saj duš sploh nimajo, sicer ne bi počeli, kar počnejo - brezsramno guncajo afne, kjerkoli se jim zazdi. Skupno ...prikaži večno premoženje so razdelili že davno, našo suverenost razprodajajo vsako leto bolj, nedavno pa so za nekaj judeževih sveže natisnjenih evrov prodali tudi naše zdravje - pa tudi zdravje prihodnjih rodov - kolikor jih sploh še bo.

  • andrej084 17:03 10.januar 2023.

    Marko, daj posveti se sexu, o tem vsaj malo veš, o migracijah si popolni nevednez...

Sorodne novice