Slovenija
261 ogledov

Za Bora odločilna ena noč

Bor Nekrep Osebni arhiv
Nemški sodni izvedenec je potrdil, da je pri Boru Nekrepu šlo za redko, težko ozdravljivo bolezen. Odločilna naj bi bila noč z 12. na 13. marec 2008.

Thomas Nicolai, pediater iz Münchna, je v svojem pričanju dejal, da je pri Boru Nekrepu šlo za redko, težko ozdravljivo bolezen, a bi bile priporočljive nadaljnje preiskave. V noči z 12. na 13. marec 2008 je zdravnica Zlatka Kanič postavila napačno diagnozo, a glede na postavljeno diagnozo ustrezno ukrepala. Njeno ukrepanje sicer tudi v tem primeru ni bilo "idealno", a ne škodljivo za otroka.

Na podlagi izvidov bi se dalo sklepati, da gre pri Boru za Reyev sindrom, a kot je dejal, so primeri te bolezni v zadnjem času zelo redki, zato bi sam nadaljeval s preiskavami in se posvetoval z drugimi zdravniki, vse dokler ne bi našel pravega vzroka za dečkove težave. Sam bi se skoraj gotovo odločil za terapijo z glukozo in inzulinom.

 

Diagnoza "kritična točka"

Na vprašanje Borovih staršev, ali je Kaničeva tisto noč sploh postavila kakšno diagnozo, izvedenec iz predložene dokumentacije tega ni mogel potrditi. Dejal je, da je to "kritična točka" tega primera. Diagnoza, če se je res ravnalo po njej, bi morala biti zabeležena vsaj na dokumentu, s katerim so Bora poslali v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

V Ljubljani je bilo že prepozno

Po izvedenčevem mnenju so v Ljubljani ukrepali pravilno, a naj bi bilo takrat za dečka že prepozno. Kot ocenjuje, bi se dečku lahko pomagalo le v noči z 12. na 13. marec 2008, medtem ko je bilo že naslednje jutro njegovo življenje izgubljeno.

Med drugim je povedal, da Boru tudi v primeru prave diagnoze in prave terapije ne bi bilo zagotovljeno preživetje. Sam je imel doslej štiri primere takšne bolezni, od tega se je eden kljub takojšnjemu ukrepanju končal s smrtjo, dva z nevrološkimi posledicami, le en mladostnik pa je ozdravel. "Hitreje ko ukrepaš, večje so možnosti za preživetje," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.