Slovenija
3454 ogledov

Za več mesecev zaprli pomemben most čez Savo

Sava most Facebook Lesen most čez Savo pri Savi.
Posledice avgustovskih poplav bodo še dolgo krojile življenje Slovencev.

Leseni most čez Savo pri naselju Sava v litijski občini je od ponedeljka do nadaljnjega zaprt za vse: motorna vozila, kolesarje in pešce. V zadnjih tednih je bilo prečkanje prepovedano le za motorna vozila.

V času pred avgustovskimi poplavami so most redno uporabljali vozniki iz naselij Sava in Ponoviče. Zdaj se bodo morali podati po severnem bregu reke proti Litiji, tudi če bodo potovali proti vzhodu, saj edina druga pot iz teh koncev vodi skozi strme klance pod vznožjem Zasavske Svete gore.

Most, ki je bil pred poškodbami odprt za vse, razen za tovorni promet, se bo začel obnavljati šele prihodnje leto. V kratkem bodo pregledali voziščno konstrukcijo in nato izdelali tehnično dokumentacijo.

Nato bo izvedena demontaža približno 30 metrov dolge povozne voziščne konstrukcije v sredinskem delu mosta. Za zagotavljanje upoštevanja zapore bo postavljena fizična zapora na obeh straneh mostu, so sporočili iz Občine Litija.

Huda nesreča pri gradnji

Most pri Savi je bil zgrajen leta 1935. Šestmesečno gradnjo je zaznamovala huda delovna nesreča, ko je večstokilogramski tram med montažo zrušil nosilno konstrukcijo in pri tem pod seboj pokopal glavnega tesarskega mojstra Ivana Golobarja.

Most je dolg 98,5 metrov in širok pet metrov. Lesena predalčna konstrukcija leži na dveh betonskih stebrih skoraj 10 metrov nad reko Savo. Most ima streho, ki ščiti leseno konstrukcijo pred vremenskimi vplivi. Vozišče je leseno. Most je bil obnovljen v letih 1946 in 1991.

V litijski občini stoji več mostov, ki povezujejo cestni promet na obeh bregovih. Poleg lesenega mosta pred naseljem Sava stojijo še v Litiji, v Kresnicah ter med naseljema Jevnica in Senožeti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • mojsterjaka 09:54 22.november 2023.

    Ta most so obnavljali že cca. 2 leti. Že takrat so za to, da so zamenjali nekaj desk in streho porabili več časa kot pred 90 leti, da so ga zgradili. Prave litijske cvetke - in sedaj spet jovo na novo.

Sorodne novice