Slovenija
5355 ogledov

"Zdaj ni čas za praznjenje kleti, ampak za pomoč"

poplave Krška vas Saša Despot
Pripravili smo informacije o pomoči za prizadete v poplavah.

Razmere po državi se po petkovih katastrofalnih poplavah še niso povsem umirile; številne reke po državi še vedno poplavljajo, prav tako so se sprožili novi zemeljski plazovi, zaradi katerih so tudi že napovedane preventivne evakuacije. Nekateri kraji pa so še vedno odrezani od sveta.

Razlita Sava iz sv. Vida Katastrofa! Slovenija Pretresljivi posnetki Slovenije iz zraka

Čeprav je stopnjo opozorila Agencija za okolje (Arso) znižala na rumeno, so obenem napovedali, da nas bo zajela hladna fronta. Ta sicer ne bo prinesla obilnega dežja, vendar bo ob njenem prihodu nastala možnost neviht, ki bodo nevarne predvsem za Primorsko. Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

razmere v Črni na Koroškem | Avtor: Slovenska vojska Slovenska vojska

Slovenija se trenutno sooča z najhujšo ujmo v njeni novejši zgodovini, predsednik vlade Robert Golob je po sestanku Sveta za nacionalno varnost ocenil, da sta prizadeti dve tretjini Slovenije. Škode na cestni, železniški in energetski infrastrukturi ter stanovanjskih objektih naj bi bilo za več kot pol milijarde evrov. Golob je zato napovedal več zakonskih sprememb; vlada bo že na današnji seji obravnavala prvo spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. S tem bodo opolnomočili občine oziroma župane, da lahko tudi mimo sistema javnega naročanja začnejo naročati nujne intervencijske ukrepe. Med drugim je Svet za nacionalno varnost še sklenil, da bodo trgovine izjemoma odprte tudi jutri, tj. v nedeljo.

Sloveniji so pomoč ponudile že številne države, med drugimi Hrvaška, Avstrija, Madžarska in Črna gora, ki so v odzivu na katastrofalne poplave slovenskemu ljudstvu izrekle sožalje. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes zagotovila mobilizacijo pomoči, ko bo to potrebno.

Robert Golob Slovenija Sestal se je Svet za nacionalno varnost, to sporoča Golob

Svoji domovini so pomoč obljubili tudi nekateri največji športni zvezdniki. Potem ko je Matej Mohorič z naskokom ene sekunde osvojil dirko po Poljski, je priznal, da mu zaradi dogajanja v Sloveniji ni bilo lahko iti na start in je bil z mislimi ves čas z rojaki. Po dirki je za svojo fundacijo dejal, da bo za pomoč poplavam namenil denarno nagrado, ki jo je dobil za zmago na Poljskem, ki znaša 24.495 evra.

Enako bo storil košarkarski zvezdnik Luka Dončič preko svoje Fundacije Luka Dončič, kjer so zapisali, da so v stiku z lokalnimi oblastmi z namenom, da podprejo njihova prizadevanja za pomoč, glede na razmere pa se bodo še naprej odzivali na njihove potrebe. "Vsi prebivalci Slovenije, ki so v poplavah izgubili domove in življenja, so v naših mislih in srcih. Pomagali jim bomo po naših najboljših močeh," so med drugim sporočili. 

Kako lahko pomagamo?

Veliko lahko naredimo tudi državljani sami, medtem zbiranje pomoči marsikje že poteka. Ob katastrofalnih poplavah, kot jih v Sloveniji ne pomnimo, so se aktivirala številna prostovoljna društva in prostovoljci. Ti opozarjajo, naj se v evakuacijske centre dostavlja le tisto, kar je vnaprej dogovorjeno s koordinatorjem in za kar je potreba.

športna dvorana Trbovlje poplave turisti | Avtor: DaB DaB

Pri društvu Humanitarček so delili zgodbo, da so "v enega od centrov nadebudne gospe kar s kombijem in brez najave pripeljale kupe pohištva, star umivalnik, celo razbito WC školjko. Ker v centru niso imeli kam sprejeti, so preprosto raztovorile in pustile pred centrom". Dodali so, da zdaj ni čas za praznjenje kleti, ampak za pomoč. Pri tem pa je treba poslušati koordinatorje civilne zaščite posameznih območij. "Če je nekje nevarno hodit, se tja ne hodi reševat, če ste prostovoljci. PIKA!" so jasni.

Ob tem so v svojem zapisu še dodali, da lahko posamezniki trenutno pomagajo na več načinov, in sicer z nastanitvijo tujcev v tranzitu, pranjem/sušenjem oblačil, prevozom in s sproščanjem linij za pomoč, če ta ni nujna.

Spodaj smo zbrali informacije o možnosti pomoči, ki sledijo spodaj.

Donacije

Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine, humanitarno društvo ADRA Slovenija in številni drugi želijo pomagati vsem, ki so jih prizadela neurja, zato so odprle račune, na katerih zbirajo sredstva. Prispevati je mogoče tudi s SMS-sporočilom na številko 1919. 

Z današnjo aktivacijo državnega načrta za poplave je bil aktiviran Rdeči križ Slovenije (RKS) z območnimi združenji, bolničarji, nastanitvenimi enotami in stacionarijem, so sporočili iz organizacije. Sredstva za pomoč je mogoče nakazati na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR, njihov na naslov pa Mirje 19, Ljubljana. Na Zvezi združenj Rdečega križa Slovenije so vzpostavili tudi koordinacijsko skupino, ki je na elektronski naslov dosegljiva 24 ur na dan.

Pri tem so jim na pomoč nemudoma priskočili kolegi iz Rdečega križa Hrvaške in jim uredili tovornjak z ustekleničeno pitno vodo, ki ga bodo v naslednjih dneh dostavili na območja, kjer je preskrba s pitno vodo motena oz. otežena. V pomoč pri oskrbi prebivalstva, ki je odrezano od sveta na območju Koroške, Rdeči križ Avstrije pošilja šest ekip z reševalnimi vozili, v stanju polne pripravljenosti pa so tudi njihove lastne ekipe bolničarjev.

Prostovoljci in sodelavci Slovenske karitas so do zdaj prejeli že več kot 175 prošenj gospodinjstev za pomoč pri obnovi domov in drugih objektov. Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana. Kdor želi s SMS-sporočilom prispevati pet evrov, naj pošlje sporočilo KARITAS5, kdor pa deset evrov, naj pošlje sporočilo KARITAS10.

Humanitarnemu društvu ADRA Slovenija, ki je del svetovne mreže humanitarnih in razvojnih človekoljubnih organizacij, je mogoče prispevke nakazati na TRR SI56 0284 3026 3945 425. BIC je LJBASI2X, referenca SI00 2023, ime prejemnika HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15, Ljubljana, namen je NEURJE 2023, koda namena pa CHAR. Prispevati je mogoče tudi s SMS-sporočilom LJUDJE5.

Pomoč prizadetim v poplavah zbira tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije. Kot so sporočili, so že prejeli veliko prošenj za pomoč, še več jih pričakujejo v prihodnjih dneh. Obenem bodo za otroke iz najbolj prizadetih območij organizirali brezplačni tabor v Dolenjskih Toplicah. Prispevek je mogoče nakazati na transakcijski račun zveze. Podatki so: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana, SI56 6100 0000 3512 232, sklic: SI00 245021, koda: CHAR, namen: neurje. Sredstva zbirajo tudi s poslanim sporočilom SMS s ključno besedo ENOSRCE5 na številko 1919, s čimer pošiljatelj prispeva pet evrov.

Poleg finančnih prispevkov na sedežu ZPM v Ljubljani zbirajo materialne donacije, predvsem izdelke za osebno higieno, čistila, pralne praške in hrano z daljšim rokom uporabe. Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto, ki upravlja počitniški tabor Mojca v Dolenjskih Toplicah, pa je brezplačno ponudilo vse svoje kapacitete in prostovoljce za skrb in pomoč otrokom iz najbolj ogroženih območij ter tistim, katerih starši zaradi intervencij v poplavah trenutno ne morejo skrbeti zanje.

Objavljamo tudi seznam trenutno odprtih SMS kod za donacije posameznim prostovoljnim gasilskim društvom (PGD), ki ga je objavilo društvo Humanitarček. Marsikateri PGD tega računa nima odprtega, če ga zelite podpreti, lahko njihov TRR poiščete na spletni strani BIZI in dodajte v namen CHAR (obvezno) ter pripišite poplave. SMS linija za pomoč prizadetim v poplavah, ki jo koordinira Veriga dobrih ljudi, pa je VERIGA5 na 1919.

PESJE: PESJE5

Škrilje: SKRILJE5

Vinice - Zapotok: PGDVZ5

TRZIC: PGDTRZIC5

Novo Mesto: GASILCINM5

Stara Loka: STLOKA10

Jesenice: PGDJESENICE5

Enota za prvo pomoc gas.zveze Vodice: EPP5

Podgorci: PODGORCI5

Veliki kamen: CISTERNA5

Podgorje: PODGORJE5

Grosuplje: GASILCI5

Secovlje: PGDSECOVLJE5

Most na Soci: MOST5

Trbovlje: PGDTM5

Radovljica: GASRAD5

Koprivnik: KOPRIVNIK5

Zbirna mesta

Objavljamo še nekaj zbirnih mest, kamor lahko odnesete potrebščine za najbolj prizadete:

POLJČANE: Društvo športni klub EMI zbira donacije osnovnih življenjskih potrebščin za najbolj prizadete. Zbirno mesto TD Samostan Studenice. Info: 040 587 578 (Bogomir Dolenc, predsednik društva). Zbirajo: odeje, koci, rjuhe, posteljnine, spalne vreče, nepokvarljiva hrana (testenine, vložnine, pločevinke, …). Zbrano bodo sredi tedna odpeljali na najbolj prizadeta območja.

CELJE: V prostorih Poklicne gasilske enote Celje (Dečkova cesta 36, 3000 Celje) se zbira hrana z daljšim rokom uporabe, konzervirana hrana, ustekleničeno voda, brisače, odeje.

Zbirni centre IPO Slovenija: oblačila, higienski pripomočki, odeje, hrana in pijača. Lokacija: ISOGLASS, Magistrova ulica 1, Ljubljana. Kontakt: 051 303 400 (Rok)

Prostovoljstvo

Premier Golob je vse, ki bi želeli pomagati, pozval, naj to naredijo skozi sistem Civilne zaščite. "Samo na ta način bomo akcije lahko speljali. Včasih so dobri nameni lahko celo škodljivi, če se jih ne da koordinirati učinkovito," je bil jasen Golob.

poplave Krška vas | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pod težo letošnjih poletnih neurij se znašla mnoga gospodinjstva. Odkrite strehe, uničeni domovi in pridelki, poplave... Situacija kliče po solidarnosti in pomoči, pišejo pri Slovenska Karitas. Za vse tiste, ki so najbolj ranljivi, starejše, bolne, družine z otroki, ki so ostali brez strehe nad glavo, se na Karitas trudijo priskrbeti pomoč. Zato se obračajo na prostovoljce, ki bodo pomagali pri čiščenju poplavljenih domov, odpravljanju škode, ki so jo povzročila neurja in zagotavljanju temeljnih potrebščin, kot so hrana in oblačila, kjer je to potrebno. Prijavite se preko obrazca, ki ga najdete na POVEZAVI.

Med drugim se lahko vsi, ki bi bili pripravljeni priskočiti na pomoč pri odpravi škode po poplavah, obrnejo tudi na Slovensko filantropijo. Svojo pripravljenost za pomoč lahko izkažete z izpolnitvijo OBRAZCA.Tam bo prostovoljsko delo potekalo na organiziran način, zagotovljena bo določena podpora. Od vseh pričakujejo odgovornost in spoštovanje navodil.

Na pomoč so povabila tudi številna gasilska društva po Sloveniji. Objavljamo jih nekaj, kjer prosijo za pomoč:

- Gasilski dom Mozirje (Savinjska ulica 29): potrebujete primerna delovna oblačila in obutev, rokavice, orodje; lopate, motike, krampi, samokolnice, potopne črpalke, agregati

- Občina Celje: prostovoljci se javite na e-mail civilna.zascita@celje.si

- Prevalje: Občani, ki so pripravljeni pomagati pri odpravljanju posledic poplav, se zglasijo v štabu pri gasilskem domu na Prevaljah (oprema: gumijasti škornji, metle, lopate, krampi).

- Podgorje: gasilci prosijo za pomoč občanov. Bodite ustrezno oblečeni, obuti in imejte s seboj opremo za odstranjevanje posledic neurij.

Za pomoč so se ponudili tudi člani navijaške skupine Green Dragons, ki so jih že povezali s Civilno zaščito v Ljubljani in mestno občino.

V ponedeljek, 7. avgusta 2023 ob 16.00, Kajakaški center Tacen vse, ki bi želeli pomagati pri odpravljanju posledic neurij, vabi na delovno akcijo. Naj spomnimo: Kajakaški center Tacen je razdejan skoraj do neprepoznavnosti, reka Sava je s seboj odnesla tudi velik del reprezentančne opreme.


 

Hišni ljubljenčki

Deževje in poplave ogrožajo tudi živali – tako domače kot prostoživeče– opozarjajo številna društva po Sloveniji. "Odpnite pse z verig. Odpnite rejne živali. Odprite hleve. Bodite pozorni. Pomagajte jim in rešite nedolžna življenja," so pozvali v društvu Reks in Mila. 

V Zavetišču Ljubljana so pripravili nekaj napotkov, kako živalim zagotoviti kar največ varnosti. V primeru, da žival najdete, v zavetišču naročijo, da jo umaknete na varno: "Poskusite jo zadržati, ji omejiti gibanje in jo namestiti v varen, suh prostor. Preglejte morebitne posebnosti in posnemite (dobre) fotografije najdene živali. V najkrajšem možnem času obvestite pristojno zavetišče o najdbi živali, morda jo lastnik že pogreša. Če pa imate možnost, jo odpeljite do najbližjega veterinarja na odčitanje čipa ali v zavetišče."

V Humanitarčku pa so že včeraj zagnali akcijo pomoči pri nastanitvi domačih živali, njen potek lahko spremljate na njihovem facebookov profilu. Objava je bila deležna velikega odziva, saj ima že več kot 460 komentarjev.

Namestitve

Številni posamezniki so čez noč ostali brez bivališča, brez strehe nad glavo so se znašli tudi marsikateri tujci, ki so v Sloveniji dopustovali oziroma so jo želeli zgolj prečiti. V številnih krajih po Sloveniji so zanje organizirali začasne namestitve po dvoranah, domovih za starejše, osnovnih šolah in ostalih improviziranih centrih. 

športna dvorana Zagorje poplave turisti | Avtor: Facebook Facebook

Turistično-gostinska zbornica Slovenije in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport vse člane naprošata, naj v primeru, da imajo na voljo kapacitete za začasno nastanitev gostov iz poplavljenih kampov in hotelov ter prebivalcev Slovenije, ki so morali zapustiti domove, sporočijo na e-mail naslov fedja.pobegajlo@tgzs.si

Aktivirali so se tudi pri društvu Humanitarček, kjer lahko vsi, ki bi želeli ponuditi namestitev oziroma jo potrebujete, to sporočite pod njihovo facebook objavo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 18:29 05.avgust 2023.

    Ne vem, kaj naj reče, ampak po sliki nastanitve sodeč lahko ugotavljam, da nismo pripravljeni za take izredne razmere, odnosno lahko bi se reklo, da smo povsem nepripravljeni.

Sorodne novice