Šport
114 ogledov

Ena regata prestavljena, Zelko zelo visoko

jadranje laser Tokio 2020 Epa
Slovenski jadralec je na uvodni tekmovalni solidno opravil nalogo.

Mariborski jadralec Žan Luka Zelko je na regatnem polju v Kamakuri pri Enoshimi, kjer potekajo jadralni boji na olimpijskih igrah v Tokiu, po prvem dnevu v razredu laser med 35 tekmovalci osmi. Za najboljšim, Francozom Jean-Baptistom Bernazom, je v prvi regati zaostal 1:46 minute. Drugo predvideno regato so prestavili na ponedeljek.

"Po zmernem vetru med sedmimi in desetimi vozli smo opravili eno regato. Jadral sem solidno, vesel sem. da sem se prebijal med njo naprej po razpredelnici. Tako sem tudi načrtoval. Jutri imamo tri plove, žal drugega danes nismo izpeljali, ker ni bilo več dovolj močnega vetra. Zato nas čaka dolg in naporen dan. Se bo treba dobro regenerirati in čim bolje pripraviti. Vesel sem, da je po težavah sedaj hrbet super. Gremo dalje," je povedal Zelko.

Uvodni plov je začel na 24. mestu, dobro minuto za vodilnimi. A je nadaljeval precej bolje in se pri drugem merjenju časa povzpel na deseto mesto in tam ostal, prav tako dobro minuto za vodilnimi, tudi ob naslednjem obratu. Pri četrtem in zadnjem je bil že na osmem mestu. A je bil vodilni Bernaz tedaj že minuto in 35 sekund pred njim. Bernaz medalje na velikem tekmovanju še nima, četrti je bil na lanskem SP v Melbournu, tretji pa na svetovnem pokalu leta 2019 na olimpijskem prizorišču v Enoshimi.

slovenska olimpijska reprezentanca Tokio 2020 Video Šport Poslušajte, katera pesem je odmevala na avtobusu v Tokiu

Za Zelka se OI niso začele najbolje, poškodoval se je 17. julija na zaključnih pripravah na prizorišču tekmovanja. Ob nenadnem gibu ga je zabolelo v hrbtu, v spodnjem delu je čutil močne bolečine. Pregledala ga je zdravstvene službe slovenske olimpijske reprezentance v Tokiu, ki je po opravljeni magnetni resonanci na polikliniki v olimpijski vasi sporočila, da poškodba ni hujše narave. Imel je akutni lumbalni sindrom s hudo bolečinsko simptomatiko. Zelko je bil nato v rokah slovenskih fizioterapevtov pod vodstvom Jureta Bornška. Stanje se je postopoma izboljšalo in nato se je Zelko po nekaj dnevih vrnil v Enoshimo, kjer so nastanjeni jadralci, ter zadnja dva dneva pred nastopom ni več čutil bolečin.

Tina Mrak in Veronika Macarol, druga slovenska jadralna posadka na teh OI, bosta v razredu 470, kjer sta v širšem krogu favoritinj za medalje, s tekmovanji v Enoshimi začeli v sredo dopoldne po slovenskem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice