Šport > Slovenija poka od ponosa
6800 ogledov

"Zame je Dragić v enem elementu najboljši na svetu"

Goran Dragić EPA
Naslednji tekmec Slovenije v Istanbulu je evropski prvak iz leta 1935 in ena redkih reprezentanc, ki je Slovenci na evropskih prvenstvih še niso premagali. Na svetovni lestvici Fiba je uvrščena na 35. mesto.

Četrtfinale jubilejnega 40. eurobasketa bo Slovenija igrala proti Latviji v torek predvidoma ob 17.45.

Država z manj kot dvema milijonoma prebivalcev je čakala 80 let, da je znova sestavila reprezentanco, ki lahko meša štrene najboljšim v Evropi. Na prvem evropskem prvenstvu 1935 je Latvija osvojila zlato pred Španijo, na tretjem 1939 pa je zasedla drugo mesto. Prišla je druga svetovna vojna in latvijska košarka je izginila z zemljevida. Na kratko se je nanj vrnila ob koncu stoletja, dokončno pa se je med elito utrdila na zadnjih dveh EP.

Kristaps Porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia

V Lillu 2015 je na poti med osem najboljših izločila prav Slovenijo in z osmim mestom zabeležila svojo najvišjo uvrstitev, letos pa želi prek Slovenije narediti še korak več. Nadeja se celo tretje zaporedne zmage nad Slovenci, ki jih je izločila tudi z evropskega prvenstva 2001.

Aleksej Šved Ne bo lahko Šport Slovenija dobila tekmeca v četrtfinalu, gostitelji izpadli

Slovenija, ki je trenutno 12. reprezentanca na svetu oziroma osma v Evropi, je na trinajstih evropskih prvenstvih premagala vse najboljše evropske - Španijo, Francijo, Srbijo, Turčijo, Grčijo, Rusijo, Litvo, Hrvaško, Italijo, Nemčijo, skalpa Latvije pa še nima.

Zasedba, ki jo že sedem let vodi 49-letni strateg Ainars Bagatskis, je v predtekmovanju premagala Belgijo, Veliko Britanijo, Rusijo in Turčijo, izgubila je s Srbijo, v osmini finala pa je nadigrala Črno goro s 100:68. Prvo ime je Kristaps Porzingis, 22-letni in 221 centimetrov visoki član New York Knicks, ki ima povprečje okoli 22 točk in šest skokov na tekmo. Je vsestranski in atraktiven igralec, saj zna zadeti tako trojko kot z "zverinskim" zabijanjem dvigniti publiko na noge.

Ob njem ima Latvija še enega igralca, ki si kruh služi v ligi NBA, Davisa Bertansa, dve leti tudi člana Uniona Olimpije. Zdaj je 207 centimetrov visoki 24-letni Bertans član San Antonia, na evropskem prvenstvu pa je tretji strelec Latvije s povprečjem 13 točk. Rahlo pred njim je Janis Timma, za njimi pa sta Dairis Bertans, ki je štiri leta starejši od brata Davisa, in Janis Strelnieks, ki skrbita za organizacijo igre.

Janis Timma | Avtor: Profimedia Profimedia

Porzingis in Davis Bertans sta edini omembe vredni spremembi v postavi Latvije v primerjavi z letom 2015. "Smo dve leti starejši, a tudi dve leti izkušenejši," poudarja Bagatskis, Porzingis pa je na novinarski konferenci po zmagi nad Črno goro povedal: "Slovenija ima zelo dobro ekipo. Dončić in Dragić igrata zelo hitro, zato se bomo morali čim hitrejše vračati v obrambo. Zame je Dragić najboljši igralec na svetu, ko gre za hiter prenos žoge v napad. So zelo nadarjena ekipa in še nimajo poraza na tem prvenstvu. Čaka nas zelo težka tekma."

Slovenija oziroma Jure Zdovc se je v Lillu 2015 zoperstavil Latviji s postavo: Nebojša Jokismović, Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič, Mitja Nikolić, Zoran Dragić, Miha Zupan, Jure Balažič, Sašo Zagorac, Alen Omić, Jaka Klobučar in Uroš Slokar. Od omenjenih so zdaj v slovenski reprezentanci le Blažič, Prepelič in Zagorac.

Anthony Randolph Slovenija Eurobasket Šport Ko Toni prilepi banano ... Uživajte!
Komentarjev 1
  • s4turn 16:42 10.september 2017.

    eDominations je strateška spletna igra, ki temelji na štirih modulih – političnem, vojaškem, ekonomskem in medijskem. Je simulacija resničnega sveta, ki jo krasi to, da v njej ni potrebno viseti 2 uri na dan, da bi držal korak z ostalimi. ...prikaži več Igra je v nenehnem razvoju in ti ponuja vedno nove izzive. Jedro vsega pa je aktivna in živahna skupnost, ki poskrbi, da ti nikoli ni dolgčas. Se vidimo na bojišču! https://www.edominations.com/si/register/28606