Šport
8 ogledov

Francoski krog z italijanskim pridihom

Tokrat se bodo kolesarji podali tudi čez mejo v Italijo. Žurnal24 main
Pred nami je največja kolesarska dirka Tour de France. Začela se bo 5. julija, kolesarji pa bodo morali v 21 etapah premagati več kot 3.500 km. Na razpolago bodo imeli dva dni počitka.
 
 

Prvemu tednu dirkanja smo hoteli dodati več ritma.

Christian Prudhomme

 
Sloviti Tour de France je pred vrati. Tokrat se bo že 95. francoska pentlja začela 5. julija v mestu Brest , ki je v preteklosti že trikrat gostilo start tritedenske preizkušnje. V 23 dneh bo na sporedu 21 etap, dva dneva pa bosta namenjena počitku. Deset bo bolj ali manj ravninskih etap, štiri bodo nekoliko bolj razgibane, kar pet pa jih bo namenjenih hribolazcem. Poleg tega bodo morali kolesarji opraviti še z dvema vožnjama na čas v skupni dolžini 82 kilometrov. Organizatorji so pot speljali tako, da bodo kolesarji na 3554 kilometrov dolgi poti obiskali znamenite vzpone, kot sta Hautacam in L'Alpe d'Huez .

Brez prologa
Prva in najočitnejša sprememba je prolog. Tokrat ga, za razliko od prejšnjih let, ne bo, kar se bo zgodilo prvič po 40 letih. Namesto tega bo na sporedu prva etapa z zahtevnim ciljem v Plumelecu , kjer se bodo podeljevale tudi majice. "Prvemu tednu dirkanja smo hoteli dodati več ritma. Brez prologa in s prvo etapo, ki se bo končala z rahlim vzponom in bo tako namenjena vsem kolesarjem, ne samo sprinterjem, smo dirki popolnoma spremenili scenarij iz prejšnjih let," je odločitev za tako potezo pojasnil direktor francoskega kroga Christian Prudhomme .


Christian Prudhomme na predstavitvi "njegove" dirke. © AFP

 
Preden se bodo kolesarji podali v Pireneje , bodo morali premagati z 29,5 kilometra za Tour nekoliko nenavadno kratko in bolj ali manj ravninsko vožnjo na čas. V šesti etapi pa bodo na vrsto že prišli hribolazci. Resda preizkušnja ne bo ekstremno težka, bo pa zato zelo zanimiva, saj bo cilj na 1300 metrov visokem Super-Besseju , do katerega vodi 11 kilometrov dolg vzpon.

 

Osnovni podatki 95. Dirke po Franciji

Začetek/konec dirke: 5. julij, Brest / 27. junij Pariz (Elizejske poljane)
Skupna dolžina dirke: 3.500 km
Število etap: 21 etap, 2 dni počitka

Najprej Hautacam, potem Italija
Prva "prava" gorska preizkušnja bo na vrsto prišla deseti dan dirkanja. Start etapo bo v Pauju cilj pa po 156 kilometrih na slovitem 1500 metrov visokem Hautacamu , do katerega vodi 14 kilometrov dolga cesta. Vendar pa Hautacam v tej etapi ne bo edina ovira, saj bodo morali kolesarji premagati še več kot 2.000 metrov visoki Col du Tourmalet , ki bo poskrbel za dodatno selekcijo in predvsem za utrujene noge pred zaključnim klancem.

Sledil bo zasluženi dan počitka in razgibana preizkušnja do Foixa , ki bo zgolj ogrevanje pred peklenskimi štirimi preizkušnjami v Alpah. Pravi pekel se bo začel s 15. etapo od Embruna do Pratonevosa . Kolesarje bo že takoj po startu pričakal vzpon ekstra kategorije, več kot 2700 metrov visoki Col Anel , zmagovalca pa bo zagotovo odločil 11,4 kilometra dolg ciljni vzpon do 1440 metrov visokega Pratonevosa . V nadaljevanju si lahko ogledate predstavitev letošnjega Toura.



Tudi na L'Alpe d'Huez

Pred nadaljevanjem bodo imeli "preživeli" na voljo še drugi dan počitka, tokrat  v italijanskem mestu Cuneo , sledila pa bo etapa z dvema dvatisočakoma. Najprej 2351 metrov visoki Col de la Lombarde , samo dobrih 20 kilometrov pred ciljem pa se bo zaključil še vzpon na Col de la Bonette-Restefond, katerega vrh leži 2802 metra nad morjem in velja za najvišji asfaltirani prelaz v Alpah . Cilj bo sicer v precej nižje ležečem Jauslersu , vendar pa bodo imeli najmočnejši več kot dovolj priložnosti za napad.

Že naslednji dan bo etapa s ciljem na znamenitem Alpe d'Huezu , še preden bodo kolesarji prišli na vrh tega vzpona, pa bodo morali premagati najprej Col du Galibier in Col de la Croix de Fer .

 

Etape v številkah

Značilnosti etap: 10 ravninskih etap, 5 gorskih, 4 srednje težke etape in 2 kronometra
Skupno število km v vožnjah na čas: 82 km
Število etap s ciljem na vrhu vzpona: 4
Št. vzponov: 19 višje kategoriziranih vzponov (1., 2. in ekstra kategorija)

Tradicija: Vožnja na čas dan pred koncem
Čeprav v 18. etapi ne bo tako zahtevnih vzponov kot prejšnje dni, pa bo utrujenost med kolesarji brez dvoma naredila svoje, tako da lahko za marsikatero presenečenje poskrbijo tudi trije kategorizirani vzponi. Sorbiers , vzpon četrte kategorije, se bo končal manj kot deset kilometrov pred ciljem v St. Etiennu . Zmagovalca 95. Dirke po Franciji pa bo dokončno določil zadnji kronometer od Cerillyja do Saint Amand Montroda , ki bo s 50 kilometri precej daljši od prvega.

Zadnji dan pa je v Franciji že po tradiciji namenjen sprinterjem, ki se na Elizejskih poljanah med sabo udarijo za prestižno etapno zmago, in slavju rumene majice, ki si po treh tednih garanja tako končno lahko privošči šampanjec, zmagovalcu ga namreč postrežejo kar na kolesu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.