Šport
2907 ogledov

Hud udarec za slovensko odpravo, poškodba kandidatke za odličje

Tina Šutej Anže Malovrh/STA
Tina Šutej zaradi poškodbe ne bo nastopila na SP v Glasgowu.

Najboljša slovenska atletinja zadnjega obdobja Tina Šutej zaradi poškodbe ahilove tetive ne bo nastopila na dvoranskem svetovnem prvenstvu, ki bo v škotskem Glasgowu potekalo od 1. do 3. marca. Slovenska rekorderka v skoku s palico se je za odpoved odločila, ker se želi po počitku normalno in brez bolečin pripraviti na sezono na prostem.

"Gre za obrabo materiala, tetiva je vneta oziroma kronično zadebeljena. In ko se pojavi bolečina, te ne moreš kar tako odstraniti. Ponavadi mi je po sezoni pomagalo, da sem imela tri, štiri tedne počitka povsem brez treningov in teka. Potem sem lahko normalno začela trenirati," je Šutej povedala ob robu podpisa pogodb z Atletsko zvezo Slovenije in nekako napovedala potek dogodkov v naslednjih tednih in mesecih.

"Ravno zaradi tega sem se odločila, da končam dvoransko sezono, ker če bi izsiljevala na SP, bi se ta počitek zamaknil v marec in bi lahko začela trenirati aprila. Sezona na prostem pa se začne maja, kar bi bilo premalo časa za pripravo. Vzela si bom tri tedne premora brez teka. Vse bom storila, da to ne bo le počitek, ampak da bom s terapijami in ostalim aktivna pri izboljšanju stanja," je dodala 35-letnica.

Priprave bo tako v celoti posvetila sezoni na prostem, najprej za evropsko prvenstvo v Rimu od 7. do 12. junija, kmalu nato še za olimpijske igre v Parizu od 26. julij do 11. avgusta.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Pravi, da bi lahko bila po mesecu počitka v pravi formi v okoli treh mesecih. "Olimpijske igre so še tako daleč, da tudi če februarja in marca počivam in ne treniram, ne bo nobenega problema," pravi Šutej.

Petintridesetletna Šutej je v prejšnjih dveh letih osvojila štiri odličja na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti na EP ter dve četrti mesti na SP na prostem predlani in lani. Zato ni želela na Škotsko odpotovati brez visokih ciljev. Tudi zaradi tega je bila nekaj dni zelo slabe volje.

"Zelo težko je, saj tudi na treningih in tekmah ne moreš uživati. Če se ves čas ukvarjaš le z bolečino, se ne moreš v popolnosti osredotočiti na stvari, ki jih moraš početi. Z leti se stvari malo nabirajo, je težje, ampak zaenkrat se dobro borim. Zdaj, ko sem se odločila, da ne grem na SP v Glasgow, sem bila tri dni kar slabe volje. Vendar sem iz najhujšega in pripravljena na borbo," pravi članica celjskega Kladivarja.

Šutej je 30. januarja kljub bolečinam v Ostravi zmagala in preskočila 4,73 m, s čimer se je najbolj približala svojim najboljšim izidom v karieri. Kasneje tako visoko ni več posegla. "Mogoče bo treba kaj spremeniti pri treningu in zmanjšati količino. Dobili smo potrditev, da lahko s takimi treningi skočim zelo visoko. Treningi zadnji mesec in pol niso bili takšni, kot morajo biti, količina teh pa polovična ali še manj," je priznala Ljubljančanka.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

V športno zrelih letih niza odlične dosežke in izide. V ameriškem Eugenu je 16. septembra lani na finalu diamantne lige zasedla drugo mesto, ko je s 4,81 metra postavila slovenski rekord na prostem, absolutnega pa s 4,82 m 2. februarja, prav tako 2023, v dvorani v Ostravi. Trenutno si deli 21. mesto vseh časov na prostem in 13. v dvorani.

Petintridesetletnica zato ne razmišlja o koncu kariere, a je veliko odvisno od nadaljnjega poteka sezone. "Če bo vse super in se bom dobro počutila ter bom zadovoljna s sezono, je možno, da se bom odločila za nadaljevanje kariere. Je pa v tem trenutku o tem težko govoriti," je za konec še dejala Šutej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice