Šport > Kolesarstvo
239 ogledov

Kakšna najava za Tour! Pogačar že drugi dan dirke pometel s konkurenco

tadej pogačar Epa
Tadej Pogačar je dobil drugo etapo Dirke po Sloveniji s startom v Žalcu in ciljem na Celjskem gradu. Po prepričljivi zmagi je tudi oblekel zeleno majico vodilnega.

Lanski zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar je že v drugi etapi od Žalca do Celja (147 km) potrdil odlično formo pred Tourom ter dokazal, da je najmočnejši kolesar na letošnji Dirki po Sloveniji.

Večina strokovnjakov je pričakovala, da bo ravno četrtek dan, ko bi se na zadnjem vzponu na Celjski grad lahko že udarili najboljši kolesarji, skorajda nihče pa ni pričakoval, da bo Pogačar vso konkurenco uničil že med vzponom na Svetino slabih 20 kilometrov pred ciljem.

Etapa se je sicer začela v Žalcu, kolesarje pa je vodila skozi Velenje, Mozirje, Vransko pa nazaj do Žalca, preden so prvič zavili v Celje preko katerega so nato nadaljevali do Šentjurja in Štor, preden so zavili proti Svetini, kjer se je dirka prelomila.

Zelo zanimivo je sicer bilo že na prvem letečem cilju, ko si je Matej Mohorič v sprintu privozil tri bonusne sekunde, medtem ko je včerajšnji zmagovalec etape Phil Bauhaus grdo zaprl Pogačarja, kateri je tako osvojil le eno dodatno sekundo. Kmalu po sprintu za bonifikacijske sekunde pa sta ekipi UAE Team Emirates in Bahrain Merida le dovolili izoblikovanje ubežne skupine, katera je bila na koncu ujeta tik pred odločilnim vzponom.

Na tem 5,6 kilometrov dolgem vzponu s povprečnim naklonom 7,1 % pa je Pogačar pokazal vso svojo moč. Nekaj časa je sledil moštvenemu kolegu Vegardu Stake Laengnu, ko se jima je lahko upiral le še Jan Tratnik, ko pa je Danec opravil svoje delo, je Pogačar pokazal vso svojo silno moč ter nasprotnike pustil daleč za sabo.

V ozadju se je glavnina popolnoma razbila, a se je nekoliko večja skupina vendarle uspela oblikovati na spustu proti Celju, a mladega Slovenca več niso mogli ujeti.

Pogačar je tako ciljno črto prečkal s kar minuto in 22 sekundami prednosti pred zasledovalci, kjer je veliki slovenski uspeh dopolnil Matej Mohorič (Bahrain Victorious) z drugim mestom, medtem ko je na tretjem z enakim časom končal Pogačarjev sotekmovalec Diego Ulissi.

Pogačar je že pred začetkom domače dirke napovedal boj za zeleno majico najboljšega, danes pa je odlično pripravljenost pred bližajočim se Tourom, ki bo zagotovo vrhunec sezone, tudi suvereno potrdil.

"To etapo smo prevozili že pred tremi leti. Takrat nisem imel dobrih nog, danes pa sem se počutil odličlno, zato se šel na polno.Ustvaril sem si prednost, zato sem bil lahko na spustu precej previden. Spust je bil zelo zahteven, a je lažje, ko si sam. Ta etapa mi je zelo všeč, je klasika Dirke po Sloveniji. Nisem si mislil, da bom imel takšno prednost, sem pa zelo zadovoljen z zmago," je v cilju povedal Pogačar.

Mladi Slovenec si v Celju priboril že izjemno veliko prednost (+1,24), katera bi že lahko zadostovala za prvo skupno zmago na domači pentlji. Doslej je dvakrat končal na četrtem mestu (2018, 2019), enkrat pa je bil kot osemnajstletnik peti (2017).

V petek bo na sporedu razgibana tretja etapa od Brežic do Krškega s tremi kategoriziranimi vzponi (Drensko Rebro, Studenec, Sremič), ki bi lahko zredčili število sprinterjev pred zaključkom preizkušnje okoli 15.15 v Krškem.

Izidi, druga etapa, Žalec - Celje (147 km):
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  3:32:03
 2. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  + 1:22
 3. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                  isti čas
 4. Matteo Sobrero (Ita/Astana-Premier Tech)
 5. Tanel Kangert (Est/BikeExchange)                          1:25
 6. James Shaw (VBr/Ribble Weldtite)                      isti čas
 7. Rafal Majka (Pol/UAE Team Emirates)
 8. Giovanni Carboni (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
 9. Jonathan Lastra (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
10. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                        1:30
...
12. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                      3:27
15. Kristjan Hočevar (Slo/Adria Mobil)                        3:32
23. Jaka Primožič (Slo/Slovenija)                             3:41
...

- skupni vrstni red:
 1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  7:05:37
 2. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  + 1:24
 3. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)                      1:28
 4. Matteo Sobrero (Ita/Astana-Premier Tech)                  1:33
 5. Giovanni Carboni (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)               1:36
 6. Jonathan Lastra (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)          isti čas
 7. James Shaw (VBr/Ribble Weldtite)
 8. Rafal Majka (Pol/UAE Team Emirates)
 9. Tanel Kangert (Est/BikeExchange)
10. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                        1:41
...
15. Kristjan Hočevar (Slo/Adria Mobil)                        3:43
20. Jaka Primožič (Slo/Slovenija)                             3:52
27. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                      4:06
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice