Šport > Kolesarstvo
44651 ogledov

Mohorič do zmage z goljufijo? UCI sprejela prelomno odločitev

Matej Mohorič Reševalni pas/Twitter
Mednarodna kolesarska zveza je potrdila, da je bila Matejeva uporaba kontroverznega "dropper posta" ob zmagi na dirki Milan-San Remo povsem legalna.

Potem ko si je slovenski kolesarski as Matej Mohorič do zmage na dirki Milano-San Remo pomagal s tehnološkim pripomočkom imenovanim "dropper post", ki se sicer uporablja predvsem pri gorskem kolesarstvu, je v nedeljo UCI (Mednarodna kolesarska zveza) podala uradno izjavo, v kateri je razjasnila predpise in legalnost spornega pripomočka.

Najboljšemu kolesarju na spustih na svetu, ki velja tudi za velikega inovatorja, saj stalno poizkuša svojo najmočenjšo prvino še izpopolniti, so tako pred enim letom že prepovedali njegovo slavno "super-tuck" aerodinamično pozicijo (kolesar sloni na prečki in pri tem poganja pedala), katero je sam iznašel in populariziral, kot kaže pa njegove najnovejše inovacije ne bo doletela enaka usoda.

UCI je namreč v nedeljo potrdil, da so dropper poste - tehnologijo pri kateri si kolesar z menjalnikom na krmilu lahko kar med dirko dviguje in spušča sedlo - odobrili za uporabo že leta 2014, če pri tem nastavitve sedla še vedno izpolnjujejo vse predpise, tako v spuščenem, kot v dvignjenem stanju.

Mohorič je po koncu dirke ogromne zasluge za svojo spektakularno zmago predpisal prav omenjeni tehnološki inovaciji, saj naj bi jo večkrat uporabil tekom svojega zmagovitega napada na vratolomnem spustu s Poggia. Dropper post naj bi mu na spustu znižal težišče, s tem pa omogočil lahkotnejše manevriranje v ovinkih.

Slovenski as je prepričan, da je s svojim napadom na eni najslovitejših dirk na svetu za vedno spremenil kolesarstvo, saj bodo po novem vsi želeli tekmovati s to tehnologijo. In glede na to, da so pri UCI še enkrat uradno potrdili in dovolili uporabo te inovacije, se resnično lahko zgodi, da je Matej Mohorič še drugič (prvič s "super-tuckom") revolucioniral kolesarstvo.

"Ljudje so dolgo zavračali idejo o uporabi dropper postov, toda tehnologija je toliko napredovala, da danes ne tehtajo nič več od navadnih sedel. Morda bodo že naslednje leto vsa kolesa imela vgrajen dropper post. Z njim se je dosti varneje voziti v prometu, kot tudi trenirati. Z njim lahko bolje zavirate. Mislim, da je pri dirkanju resnično ogromna prednost," je bil po dirki nad svojo novo iznajdo zadovoljen slovenski kolesarski revolucionar.

Matej Mohorič Zvezdnik besen Šport Favorit nezadovoljen, verjame, da je bil Mohorič deležen nelegalne pomoči Matej Mohorič Smrtno nevarno! Šport Posnetek, ko zaledeni kri! Tako blizu katastrofe je bil Matej Mohorič Matej Mohorič Skrivnostni načrt Šport Noro Mohoričevo razkritje: "Uničil sem kolesarstvo" Matej Mohorič Nor spust! Šport Še tretji Slovenec z zmago na spomenikih kolesarstva
Komentarjev 3
  • milan41 10:01 22.marec 2022.

    T. M. a si ti zdrav ? Tekst v nadaljevanju mora odgovarjat danem naslovu oz. mora biti v kontekstu samega naslova !!! No in sedaj primerjaj svoj naslov in tekst !!! Sedi, čista 1 iz zgradbe članka !

  • pacioti 16:12 21.marec 2022.

    Ne morejo se sprijaznit z tem da jim je dal lekcijo vsem skupaj

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:48 21.marec 2022.

    Ker ni zmagal nihče od velikih znanih imen je treba takoj za vsako ceno polena pod noge metat. Res športno obnašanje!

Sorodne novice