Šport > Kolesarstvo
873 ogledov

Pogačar kot novi kanibal svetovnega kolesarstva

Tadej Pogačar Epa
Gorenjski volk ali novi kanibal po stopinjah slovitega Merckxa.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar se je še drugič zapovrstjo povzpel na kolesarski olimp. Ubranil je zmago na dirki po Franciji in postal 21. Zemljan, ki je največjo kolesarsko preizkušnjo na svetu dobil najmanj dvakrat. "Gorenjski volk" in "novi kanibal" je na dobri poti, da se nekoč vpiše v zgodovino kot eden najboljših kolesarjev vseh časov.

Na vrhu večne lestvice zmag na Touru s petimi zmagami že nekaj časa ostajajo štirje mušketirji kolesarstva, Francoza Jacques Anquetil in Bernard Hinault ter Belgijec Eddy Merckx in Španec Miguel Indurain. Pogačar je od danes naprej eden od trinajsterice, ki so Tour dobili dvakrat. Le devetim kolesarjem pa je uspelo ubraniti zmago iz leta poprej. Številka bi bila sicer višja, a so nekateri zaradi dopinških nečednosti in kršenja pravil ostali brez uvrstitev.

Pritisk javnosti in medijev bo tudi za Pogačarja v naslednjih letih vse večji. Zmagovalci največjih preizkušenj zaradi teže zgodovine in dopinških kršitev nikoli niso najbolj priljubljeni. Po vsaki etapi se ni moč izogniti vprašanjem o čistosti panoge in namigovanjem, da si najboljši tako kot v preteklosti pomagajo z nedovoljenimi poživili. Dopinške zgodbe preteklosti vedno vzbujajo občutek previdnosti v kolesarstvu.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Že vrsto let so predvsem v Franciji bolj priljubljeni poraženci, tudi med domačini. V primerjavi z zmagovalci, ki so vedno podvrženi vprašanjem o dopingu, drugouvrščene slavijo kot junake.

"Kolesar oziroma športnik, ki je najboljši, je vedno podvržen nevoščljivosti, zbadanju, namigovanjem na doping. Še posebej v Franciji je tega mogoče še več, ker nimajo radi zmagovalcev, če niso Francozi. Predvsem ta način, kot zmaguje Tadej, serijsko in ko ne prepusti zmage nikomur drugemu, četudi tega ne potrebuje, jih še bolj podžge," je v nedavnem pogovoru za STA dejal nekdanji slovenski kolesar Tadej Valjavec.

Tadej Pogačar "Ni vredno!" Šport Armstrong opozarja Pogačarja: Tako se vse skupaj začne

Pogačar je na Touru ob obeh nastopih opravil številna testiranja, a vprašanj odgovorov željnim novinarjev ne bo zmanjkalo. Posebej ob prevladi slovenskega asa, ki je ob drugi zaporedni zmagi najbližjega zasledovalca, Danca Jonasa Vingegaarda, prehitel za 5:20 minute.

Nazadnje je s tako ali večjo prednostjo na Touru slavil Italijan Vincenzo Nibali leta 2014 ko je imel na koncu 7:37 minute naskoka pred Francozom Jean-Christophom Peraudom.

Pred tem je s podobnimi razlikami zmagoval Američan Lance Armstrong, ki je kasneje priznal uživanje nedovoljenih poživil in izgubil vseh sedem zmag na Touru. Skepsa starejše novinarske generacije, ki je šla skozi temačna obdobja kolesarstva, je zato nekaj povsem običajnega.

"Samo na podlagi predpostavk, da gre za isti vzorec, so vse te obtožbe nerealne. Ne vidim drugega, kot da dokler ti tega ne dokažejo, nisi kriv. Sploh ne vidim rešitve tega problema, tudi Tadej ga ne. Ko jih je vprašal, kaj naj naredi drugače, da ga bodo gledali drugače, so mu odvrnili, da ne more ničesar storiti. Vedno bo ta sum obstajal. Samo rezultati na cesti in na testih so merodajni. Ostalo je blebetanje v prazno," je v pogovoru za STA poudaril nekdanji slovenski kolesar Martin Hvastija.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Čeprav mnogi mediji opozarjajo na neverjetne zgodbe v kolesarstvu, je Pogačar vse od mladinskih let nizal izredne izide. Že vrsto let, in to priznavajo vsi trenerji in sotekmovalci, je znan kot kolesar z najboljšo regeneracijo, nekaj, kar so potrdili že rezultati laboratorijskih meritev, ko je bilo mladeniču komaj 15 let. Vse to, vključno s pametnim dirkanjem, je prineslo blesteč začetek poklicne kariere.

Vse od prihoda v elitno karavano leta 2019 z ekipo UAE Team Emirates je vsako sezono storil nekaj korakov naprej. Po prestižni mladinski zmagi na Tour de l'Avenir leta 2018, ki velja kot odskočna deska v profesionalni svet kolesarstva, je slavil skupni zmagi na dirki po Algarveju in Kaliforniji leta 2019.

Ob prvem nastopu na tritedenski dirki v Španiji istega leta je bil skupno že tretji po kar treh etapnih zmagah. Zaostal je le za zmagovalcem, rojakom Primožem Rogličem, in drugouvrščenim Špancem Alejandrom Valverdejem.

Serijo sijajnih nastopov je leta 2020 nadaljeval z zmago na dirki po Valencii in kasnejšim slavjem na Touru, ko je na kronometru predzadnji dan preizkušnje ugnal Rogliča in oblekel rumeno majico. Obenem je vse boljše predstave kazal tudi na enodnevnih dirkah.

Tadej Pogačar Legenda Šport Najboljši vseh časov: V Pogačarju vidim novega kanibala Tadej Pogačar Rumena majica Šport Pogi pokazal, da je glavni, zahteval je konec napada

Liege - Bastogne - Liege, eno najprestižnejših preizkušenj na svetu, je po tretjem mestu leta 2020 v tej sezoni dobil in nasledil Rogliča. S tem je postal šele četrti kolesar, ki mu je po Touru leto prej uspelo dobiti najstarejši spomenik kolesarske sezone.

Skupne zmage so mu pripadle še na dirki po ZAE, preizkušnji od Tirenskega do Jadranskega morja in na domači dirki po Sloveniji. Priprave na Tour so bile popolne, predstave na njem pa logično sosledje predstavam v letu 2021.

Po treh etapnih zmagah je na velikih tritedenskih pentljah prišel do številke devet. Skupno je v karieri vpisal že 29 zmag v vsega treh sezonah na najvišji ravni.

Tadej Pogačar TdF | Avtor: Epa Epa

Leta 2021 pa še zdaleč ni konec. Naslednja na vrsti bo za 22-letnika cestna preizkušnja na olimpijskih igrah, nato pa vsaj po doslej znanih informacijah sledi še nastop na dirki po Španiji, kjer se bo v boju za zmago predvidoma udaril tudi z lanskim zmagovalcem Vuelte Rogličem in Kolumbijcem Eganom Bernalom, letošnjim zmagovalcem Gira.

Za morebitno češnjo na tortici, če je bil že Tour pika na i izjemni sezoni.

Komentarjev 1
  • Kathy_Duckett 09:42 19.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice