Šport > Kolesarstvo
111415 ogledov

Trije kolesarji napadli Tadeja in njegovo ekipo, neverjetno, česa ga obtožujejo!

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar se je odzval na obtožbe treh kolesarjev ter zatrdil, da ni z njegovim kolesom nič narobe.

Slovenski kolesarji še drugo leto zapored pobirajo vso smetano z Dirke po Franciji, kar gre ostalim konkurentom močno v nos. Slovenci so v zadnjih dveh letih pobrali 9 etapnih zmag (najbližji zasledovalci so Belgijci s šestimi) in če ne bo v zadnji etapi kakšne katastrofe, še dve rumeni, pikčasti in beli majici.

Konkurenti pa namesto da bi se ubadali s svojimi nastopi, ves čas iščejo razloge za poraze nekje drugje. Tadej Pogačar se tako mora vse od trenutka, ko je oblekel rumeno majico, ubadati z vprašanji povezanimi z dopingom, Matej Mohorič pa je bil s svojo ekipo Bahrain Victorious celo žrtev policijske racije. Zdaj pa so konkurenti poizkusili še nekaj novega... Razlog za izjemne nastope so našli v mehanskem dopingu.

Švicarski časnik Le Temps je namreč citiral tri anonimne kolesarje, ki so v svojih izjavah izrazili svojo zaskrbljenost nad čudnimi zvoki, ki naj bi prihajali iz zadka kolesarja štirih različnih ekip, izmed katerih je bila še posebej izpostavljena ekipa UAE Team Emirates z nosilcem rumene majice Tadejem Pogačarjem.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Pojavlja se čuden zvok. Lahko ga slišim med kolesarjenjem. Prihaja iz zadnjega kolesa. Čuden kovinski zvok, kot slabo nastavljena veriga. Še nikoli nisem slišal kaj takega," je zvok opisal eden izmed treh anonimnih kolesarjev.

Isti kolesar je opozoril, da se takšen zvok sliši pri kolesarjih štirih različnih ekip: "Štirim ekipam med vožnjo rahlo piska iz zadnjega kolesa."

Drugi kolesar je opozoril, da se kolesarje ne sumi, da imajo motorček v ogrodju kolesa, kot se je to mnogokrat sumilo v preteklih letih, temveč da se sušlja, da imajo v kolesu sistem za rekuperacijo energije, podoben tehnologiji, ki se uporablja v avtomobilih Formule 1.

"Med kolesarji ni več govora o motorčku v ročični gredi ali o elektromagnetskem sistemu v platiščih" je dejal. "Govorimo o energijskem rekuperatorju preko zavor. Energija je shranjena kot v formuli 1."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretji neimenovani kolesar sicer ni želel biti citiran, a je izpostavil, da ga celotna zadeva zelo skrbi, saj naj bi te štiri ekipe, katere sumi uporabe mehanskega dopinga, dobile kar 14 od 20 etap na letošnji dirki.

"Nihče si ne upa spregovoriti o tem! Ne naredimo ničesar, čeprav gre za zelo resno zadevo. Po navadi imamo eno ekipo, ki dominira. Ali ekipo, ki je slabša od ostalih. To je šport... Toda letos imamo štiri ekipe, ki so nad vsemi ostalimi. Najmanjši kolesarji, ki podpišejo za njih, postanejo takoj zelo močni. Če pa zamenjajo moštvo, so takoj znova zgolj povprečni. Kako naj se to pojasni?" je bil besen eden izmed citiranih kolesarjev.

Na ponedeljek je UCI (Mednarodna kolesarska zveza) tekom prostega dne objavila, da med testiranji tekom prvih petnajstih etap ni opazila ničesar sumljivega pri 720 testih, katere je opravila. Testirala naj bi z magnetnim skeniranjem in rentgensko tehnologijo.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Skupaj smo opravili 720 testov. Vsi so bili negativni. Izmed opravljenih testov, jih je bilo 606 opravljenih na kolesih pred začetkom etap s pomočjo magnetnega skeniranja. Rentgensko tehnologijo pa smo uporabili na preostalih 114 kolesih po koncu etap."

"UCI-jevo testiranje vsakič vključuje kolo zmagovalca etape ter kolo vodilnega v skupni razvrstitvi. Vsa ostala kolesa za testiranje po etapi izberemo glede na naše informacije, ki jih prejmemo, ter glede na želje Mednarodne testne agencije, neodvisnega telesa, ki znotraj UCI-ja nadzoruje vse protidopinške aktivnosti," so testiranja za mehanski doping opisali pri Mednarodni kolesarski zvezi.

Omenjeni kolesarji naj bi sicer s svojimi obtožbami bremenili ekipe UAE Team Emirates, Bahrain Victorious, Jumbo-Vismo in Deceuninck Quick Step. Z neprijetno temo se je tako pričakovano moral soočiti tudi prvi zvezdnik letošnjega Toura, Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ne vem, sam nisem slišal nobenih čudnih zvokov," je načel sporno temo Pogačar ter dodal: "Ne uporabljamo ničesar nedovoljenega. To so vse materiali Campagnola, Bore. Ne vem, kaj naj rečem."

Naj dodamo, da so do sedaj v zgodovini tega športa pri uporabi mehanskega dopinga ujeli vsega eno osebo. Femke Van den Driessche si je namreč prislužila šestletno prepoved, potem ko so ji leta 2016 na Svetovnem prvenstvu v ciklokrosu odkrili motorček v ogrodju kolesa.

Leta 2020 pa je Francosko državno finančno tožilstvo zaključilo večletno preiskavo uporabe mehanskega dopinga na najvišjem športnem nivoju. Našlo ni nobenih konkretnih dokazov.

Komentarjev 11
  • arthur 19:02 18.julij 2021.

    Jebeš članek, ki niti rodilnika ne obvlada.

  • dusko89 18:51 18.julij 2021.

    Če ne zmorejo kolesarit naj odnehajo. Poznamo potentne evropejce, francozeke, italijancke... ko so premagani je vse narobe in drugi krivi!

  • smoljo 18:33 18.julij 2021.

    Kr naj napisejo kateri so,sm ziher da francoz in italjan

Sorodne novice