Šport > Kolesarstvo
3685 ogledov

Slovenci daleč pred vsemi, drugim gre to v nos

Tadej Pogačar TdF Reševalni pas/Twitter
Slovenija daleč najuspešnejša v zadnjih dveh letih.

Slovenski kolesarji v zadnjih dveh letih dominirajo na dirki po Franciji. Skupno so osvojili kar devet etapnih zmag in so po zaslugi Tadeja Pogačarja še pred drugo skupno zmago. Ob tem je bil lani Primož Roglič drugi, najverjetneje pa bi se tudi tokrat boril za najvišje mesto, če ne bi grdo padel že v tretji etapi, zaradi posledic pa je kasneje odstopil. Rogla je sicer v prvih dveh etapah zasedel tretje mesto. 

Z dvema etapnima zmagama je svoje dodal še Matej Mohorič, uspešne predstave Slovencev pa so marsikomu pošteno stopile na žulj. Predvsem v kolesarskih velesilah se zdaj vrstijo namigovanja o tem, da takšne vožnje ne morejo biti 'čiste'. 

Matej Mohorič Mohorič Šport "Dva večera nazaj sem se počutil kot kriminalec" Matej Mohorič 19. etapa Šport Jezni Mohorič s prstom na ustih do nove zmage na Touru

Če se pred leti nihče ni spraševal ob nenadnem vzponu britanskega kolesarstva z ekipo Sky, je zdaj nekoliko drugače. Naj sicer spomnimo, da so pri britanskem moštvu sicer imeli kar nekaj čudnih zgodb s torbami z zdravili, izgubljenim računalnikom moštvenega zdravnika, tako Bradley Wiggins kot Chris Froome sta imela zdravniško opravičilo za uporabo nekaterih sredstev, slednji pa je na Vuelti celo.dvakratno prekoračil dovoljeno mejo pri uporabi salbutomola, gre za zdravilo za astmo. Ob izjemnem proračunu ekipi Sky ni bilo težko dobiti najboljših odvetnikov, da je bil štirikratni zmagovalec Toura oproščen nepravilnega početja.

Nekatere 'ljubitelje kolesarstva' v velesilah zdaj moti dejstvo, da so Slovenci na Tourih 2020 in 2021 dosegli skoraj dvakrat toliko etapnih zmag kot najbližji zasledovalci. Pogačar je slavil šestkrat, Mohorič dvakrat in Roglič enkrat, Luka Mezgec je bil na primer lani še dvakrat drugi v etapah.

Tadej Pogačar Legenda Šport Najboljši vseh časov: V Pogačarju vidim novega kanibala Tadej Pogačar Rumena majica Šport Pogi pokazal, da je glavni, zahteval je konec napada Tadej Pogačar "Ni vredno!" Šport Armstrong opozarja Pogačarja: Tako se vse skupaj začne

Za primerjavo so Belgijci skupno slavli petkrat. S štirimi zmagami Marka Cavendisha sledijo Britanci, s po tremi Avstralci in Francozi. Na seznamu ni Italijanov ali Špancev. Gre za številke, ki nekatere zelo bolijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice