Šport > Kolesarstvo
1784 ogledov

Policijska racija pri "slovenski" ekipi na Touru

Bahrain Victorious Epa
Policija preiskuje delovanje kolesarske ekipe Bahrain-Victoriusa, za katero na Touru nastopa tudi Slovenec Matej Mohorič.

Francoska policija je v sredo ponoči v Pauju obiskala hotel, v katerem so bili nastanjeni kolesarji ekipe Bahrain-Victorious, ki tekmujejo na Touru. Obisk je potrdil šef ekipe Slovenec Milan Eržen, ki pa pravi, da to ni nič neobičajnega in da njihovi kolesarji ničesar ne skrivajo, poroča cyclingnews.com.

"Zaprosili so za datoteke treningov kolesarjev, preverili avtobus in to je to. Obisk je trajal eno uro, na koncu so se zahvalili. Zakaj so nas obiskali, ne vemo, bomo pa to danes ugotovili prek odvetnikov," je dejal Eržen, ki trdi, da ni nobenih razlogov, da ekipa ne bi nadaljevala dirke. Neimenovani vir je omenil, da se je v hotelu mudilo približno 50 policistov, ki jih niso zanimali kolesarji Movistarja, ti so prebivali v istem hotelu.

"Po 17. etapi nas je prišlo pozdravit kar nekaj francoskih policistov. Niso nam predstavili uradnega naloga, toda ekipa je vseeno ugodila vsem željam policistov. Smo namreč predani najvišjemu nivoju profesionalizma in s tem seveda tudi spoštovanju vseh regulativnih zahtev. Vedno smo pripravljeni sodelovati na profesionalen način. Postopek je sicer vplival na okrevanje naših kolesarjev in načrtovanje obrokov. Kot profesionalni ekipi je dobro počutje kolesarjev naša prednostna naloga," pa je zadevo pokomentiral tehnični direktor Vladimir Miholjević.

Francoska policija je pozneje potrdila, da je v ekipi Bahrain Victorious začela predhodno preiskavo zaradi domnevnih obtožb glede dopinga.

V izjavi tožilstva v Marseillu so prav tako potrdili, da so 3. julija začeli preiskavo ekipe Bahrain Victorious glede morebitnega "pridobivanja, prevoza, posedovanja in uvoza prepovedanih snovi ali metod", poroča spletni kolesarski portal cyclingnews.com.

Preiskavo izvaja urad OCLAESP, pristojen za javno zdravje, s sedežem v Marseillu, kjer je preiskavo uradno odprl državni tožilec.

"S predhodno preiskavo se še naprej ugotavlja resničnost domnev glede kaznivih dejanj. Ta preiskava in izvedena akcija nikakor ne napovedujeta obstoja kaznivih dejanj. Kdor je osumljen ali preganjan, se šteje za nedolžnega, dokler se mu ne dokaže krivda," so še zapisali v izjavi.

Kolesarji Bahraina, med drugim tudi zmagovalec sedme etape Matej Mohorič, v zadnjem času beležijo odlične rezultate, kar je za nekatere dvomljivce sumljivo. Prejšnji mesec so se v francoskem Le Parisienu pojavile dopinške obtožbe, sume, da si Bahrain-Victorius pomaga z nedovoljenimi sredstvi, pa je brez kakršnih koli dokazov izrazil tudi šef ene izmed konkurenčnih ekip.

Bahrain Victorious | Avtor: Profimedia Profimedia

Do suma o čistosti kolesarjev ekipe, za katero izmed Slovencev poleg Mohoriča vozita še Jan Tratnik in Domen Novak, kot športni direktor pa deluje Gorazd Štangelj, je prišlo po odličnem spomladanskem delu, ko je sicer večni pomočnik Damiano Caruso zasedel drugo mesto v skupnem seštevku Dirke po Italiji, svetovni javnosti precej neznani Ukrajinec Mark Padun pa je dobil kar dve zaporedni spektakularni gorski etapi na Kriteriju Dauphine.

Eržen, ki je bil pred tem pod nadzorom zaradi domnevnih povezav s preiskavo o dopingu v operaciji Aderlass, a ga nikoli niso ničesar obtožili, je hitro stopil v obrambo svoje ekipe in svojih kolesarjev.

Milan Eržen | Avtor: Reševalni pas/Twitter Milan Eržen. Reševalni pas/Twitter

"Vseeno mi je, kaj govori nek športni direktor. Lahko reče, kar hoče. Mi opravljamo svoje delo, veliko smo vložili v ekipo, kolesarje, trenerje, treninge in prehrano. Posledice teh vložkov so morale priti in se izraziti v rezultatih. Nikomur mi ni treba ničesar razlagati. Nadzorujejo nas kot druge ekipe ali celo bolj, če nas obiščejo preiskovalci, z njimi sodelujemo," je takrat dejal Novomeščan.

Njegovi varovanci so se letos, potem ko so zaradi padca izgubili kapetana za skupno razvrstitev Jacka Haiga, osredotočili na lov na etapne zmage. Do zdaj so zabeležili dve, poleg Mohoriča je zmagal tudi Dylan Teuns. V ekipni konkurenci vodijo, po zaslugi Wouta Poelsa pa imajo v lasti tudi pikčasto majico za najboljšega gorskega kolesarja. V boju za zeleno najboljšega po točkah je Sonny Colbrelli na tretjem mestu, v skupnem seštevku pa Pello Bilbao drži mesto med prvo deseterico na 10. mestu.

Komentarjev 3
  • sandi76 09:01 16.julij 2021.

    Če bi hotel komentirat v stilu predhodnikov, bi pisal kaj o oddaljenih galaksijah...

  • lada 08:35 16.julij 2021.

    kdaj bodo procesiral komuniste, ki od kar pridejo iz lukne pa do crkovine pobijajo pridne, varčne in miroljubne Slovence ?

  • dusan2 17:41 15.julij 2021.

    V 8 nadstopju, v tem istem hotelu, je to noč bil pod drobnogledom policije tudi Jani Moderndorfer s svojim haremom, ženske, bilo jih je 19, vse stare okoli šestdeset let, so priznale, da jih je seksualno izrabljal, a do uradnega ...prikaži več zaznamka ni prišlo, saj so potrdile, da je postrelil vse metke, kar je dokazovala prazna futrola, prazne čaure pa po vseh vogalih.... za STA Serpentinšek,

Sorodne novice