Šport > Kolesarstvo
1392 ogledov

To so še poslednje pasti, ki bi lahko ustavile Pogačarja

Tadej Pogačar Epa
Pred Pogačarjem je še zadnji gorski preizkus pred Parizom in zadnja priložnost, da ga konkurenti poizkusijo zlomiti.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je tik pred skupno zmago na dirki po Franciji. Pred zadnjimi štirimi etapami ima 5:39 minute naskoka pred najbližjimi zasledovalci, danes pa ga čaka še zadnji gorski preizkus na poti od Pauja do ciljnega vzpona na Luz Ardiden (129,7 km).

Pogačar (UAE Team Emirates) bo v zadnjih štirih etapah branil 5:39 minute naskoka pred drugouvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Tretji Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) zaostaja 5:43 minute. Dirka je tako rekoč odločena, a en slab dan bi lahko tudi to spremenil, zato na poslednji gorski dan previdnost ni nikoli odveč.

Richard Carapaz Tadej Pogačar Jonas Vingegaard TdF | Avtor: Epa Epa

Tega se zaveda tudi 22-letnik s Klanca pri Komendi, ki je v sredini etapi ugnal najbližja zasledovalca in slavil peto zmago na dirki po Franciji, od tega drugo na letošnji pentlji.

Če mu bo ostalo dovolj moči za današnjo etapo do Luz Ardidena, bo na dosegu roke druga skupna zmaga na največji kolesarski dirki na svetu. Doslej je zadnji skupno zmago ubranil Britanec Chris Froome pred petimi leti.

18. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Danes bo na sporedu še zadnja etapa v Pirenejih, kjer se bodo na Touru še poslednjič letos udarili najboljši hribolazci. V njej bodo morali kolesarji premagati sloviti prelaz Tourmalet, ciljni vzpon pa je dolg 13,3 km s povprečnim naklonom 7,4 %.

18. etapa sicer kar vabi najboljše kolesarje, ki bi še radi kaj pridobili v skupnem seštevku, k napadu od daleč. Etapa je dolga vsega skupaj komaj 130 kilometrov, prvi del pa je skorajda povsem ravninski, tako da bodo hribolazci še precej spočiti pred poslednjima vzponoma.

Napad bi nato lahko videli že med vzponom na Tourmalet, saj med klancema praktično ni nobene prave vožnje po dolini, ko bi glavnina lahko drastično pridobila proti kakšnemu osamljenemu napadalcu. Tourmalet se zato zdi kot idealna točka za napad, če se kdo želi drastično pomakniti v skupnem seštevku.

18. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Tourmalet sicer velja za eno izmed mitskih gora Dirke po Franciji, prvič pa se je na Touru pojavil že daljnjega leta 1910 in je največkrat vključen prelaz na dirki po francoski pentlji. Letos ga bodo prečkali že oseminosemdesetič v zgodovini dirke.

Tokrat se ga bodo kolesarji lotili s smeri naselja Sainte-Marie-de-Campan, kar pomeni da bo vzpon dolg 17,1 kilometrov z izjemno hudim povprečnim naklonom 7,3 %. Podobnega naklona (7,4 %) je nato tudi zaključni vzpon na Luz-Ardiden, ki pa je skoraj 4 kilometre krajši (13,3 km).

18. etapa | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Glede na to, da je prvi del etape povsem ravninski, bi moralo biti precej enostavno nadzorovati ubežnike. Ker je to poslednja etapa, ko bi lahko ekipe, kot so Ineos Grenadiers, še poizkusile izvleči nekaj iz dirke, obenem pa ima zagotovo željo po novi etapni zmagi in morebitni pikčasti majici tudi Tadej Pogačar, se zdi prav možno, da se ponovno za zmago udarijo najboljši kolesarji iz skupnega seštevka, ubežniki pa znova ostanejo praznih rok.

Karavano nato v petek čaka še ravninska etapa, v soboto pa slabih 31 km dolg kronometer, ki še lahko premeša karte v lovu na visoko skupno uvrstitev. V nedeljo sledi le še procesija do Elizejskih poljan.

Tadej Pogačar TdF Video Šport Pogačar: "Vedel sem, da blefira!" Tadej Pogačar Pojasnil zadeve Šport Pogačarjev trener brutalno udaril po Tadejevih glavnih rivalih: "Nič od nič!" Tadej Pogačar Po 16. etapi Šport Pogačar začuden nad potezami Jumbo-Visme: "Ni mi jasno, zakaj ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice