Šport > Kolesarstvo
34502 ogledov

Tadejeva velika konkurenta postala prva, ki za ta prekršek nista bila izločena

Tadej Pogačar in Rigoberto Uran Epa
Dva kolesarska zvezdnika so ujeli, kako kršita pravila, a sta namesto diskvalifikacije prejela zgolj opozorilo.

Dva izmed najboljših kolesarjev na letošnji Dirki po Franciji, Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) in Španec Pello Bilbao (Bahrain Victorious), sta prejela opozorilo s strani komisarjev dirke zaradi nepravilnega položaja na kolesu.

Par kolesarskih zvezdnikov bi skorajda postal žrtev novih UCI-jevih (Mednarodna kolesarska zveza) pravil o položaju kolesarja na kolesu, katera so stopila v veljavo 1. aprila letos.

Rigoberto Uran | Avtor: Epa Epa

Uran in Bilbao naj bi se poslužila prav slednje, potem ko so se po 15. etapi pojavile številne fotografije omenjenega para, kako s podlaktjo pritiskata na krmilo kolesa.

Omenjena kolesarja pa nikakor nista edina, ki sta letos kršila pravila, saj je bil že aprila kolesar Jumbo-Visme Gijs Leemreize diskvalificiran z dirke De Brabantse Pijl, enaka usoda pa je doletela Alexandra Richardsona na Dirki po Turčiji. Najbolj slovita žrtev novih pravil pa je bil zagotovo Richard Carapaz, ki je bil izločen s slovite klasike Liege-Bastogne-Liege.

Poslednja žrtev pa je bil Jan-Willem van Schip, ki je junija na Dirki po Belgiji nastopil s krmilom, ki mu je omogočalo, da na njem počiva s pomočjo svojih podlakti.

Po predpisih UCI-ja naj bi kolesarje, ki zaradi neprimerne pozicije na kolesu predstvaljajo nevarnost zase in ostale tekmovalce, doletela kazen tisoč švicarskih frankov, odvzem 25 UCI točk ter diskvalifikacija z dirke.

Rigoberto Uran | Avtor: Epa Epa

Uran in Bilbao sta tako postala prva kolesarja, ki sta jo kljub kršitvi pravil odnesla brez denarne kazni in diskvalifikacije. Oba kolesarja sta tako zadržala svoji visoki uvrstitvi v skupnem seštevku.

Kolumbijec je sicer po slabši sredini predstavi zdrsnil iz izjemnega drugega mesta, a še vedno drži odlično četrto mesto, za vodilnim Tadejem Pogačarjem zaostaja 7 minut in 17 sekund, medtem ko med prvo deseterico ostaja tudi Bilbao, ki prav na 10. mestu zaostaja za 12 minut in 53 sekund.

Tadej Pogačar TdF Video Šport Pogačar: "Vedel sem, da blefira!" Tadej Pogačar Po 16. etapi Šport Pogačar začuden nad potezami Jumbo-Visme: "Ni mi jasno, zakaj ..." Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard "Ne vem, če mu..." Šport Danec se glede Pogačarjevih šibkosti obrnil na Rogliča, Tadej jima odgovarja
Komentarjev 3
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 17:44 15.julij 2021.

    To so pa že bedarije!!! Kmalu bodo še koga diskvalificirali, ker zajtrka pred dirko ni pojedel! Kaj hočejo s tem dosečti? Še sedet ne smeš na biciklu kakor bi hotel! A ležiš lahko na kolesu med dirko?

  • Plavi-mil 15:57 15.julij 2021.

    Tudi tukaj je kuhinja, Rogljiča so dogovorjeno zrinili, pri tekmecih Pogačarja pa se delajo izjeme, tudi če ni prav, veliki gredo preko trupelj.

Sorodne novice