Šport > Kolesarstvo
95226 ogledov

Armstrong opozarja Pogačarja: Tako se vse skupaj začne

Tadej Pogačar Profimedia
Lance Armstrong si želi, da bi Tadej Pogačar kakšno etapno zmago prepustil tekmecem.

Tadej Pogačar je s svojimi predstavami na dirki po Franciji navdušil tudi 'padlega' velezvezdnika kolesarstva Lanca Armstronga, ki je v svoji oddaji The Move spregovoril tudi o suverenih zmagah Slovenca v zadnjih dveh pirenejskih etapah. "Mora samo ostati na kolesu. Na kronometru bi lahko vozil tricikel in bi vseeno osvojil Tour," se je o dominaciji Pogačarja izrazil Armstrong. A ta po mnenju Američana prinaša tudi težave.

"Všeč mi je kako kolesari, všeč mi je, kako dominira. Sprašujem se, če obstajajo osebne zamere med njim in Carapazom, ker ga na koncu vsakič 'razbije'. To se je zgodilo dva dni zapored. Prvi dan sem dejal, da je to 'cool', danes pa... Takšne reči sem počel tudi sam in to ne bo popularno. To se že vidi. Poslušal sem in zdelo se mi je, da sem že zaznal nekaj nezadovoljnih 'buuuuujev' in sikanje. Francoski javnosti, se pravi večini ljudi ob cesti, takšna dominacija ne bo všeč. To potem pripelje do različnih vprašanj, preprosto ne podpirajo tega. To je žalostno, sam mislim, da so njegove vožnje neverjetne, je najboljši kolesar na dirki, ampak to ne bo popularno," je debato o slovenskem mladem šampionu začel Armstrong.

"Baby-face Pogačar je pravi 'morilec' na kolesu, takšen kot si bil ti," je svojemu nekdanjemu dolgoletnemu kapetanu odvrnil zvesti pomočnik George Hincapie, ki je izpostavil dejstvo, da je Pogi na tokratnem Touru že osvojil prav vse, a je v zadnjem kilometru 18. etape vseeno krenil v lov za Enricom Masom in na koncu prvi prečkal ciljno črto, že tretjič letos.

Odgovor Armstronga ga je šokiral, ki je v zanj povsem netipičnem slogu dejal, da bi bilo morda bolje, da bi Slovenec zmago prepustil tekmecu: "Ko se enkrat to začne, je vse skupaj nemogoče obrniti. Čeprav sem sam počel enako in mi je zdaj všeč, ko to gledam, bi mu kot njegov športni direktor dejal, da naj bo raje četrti. Resno mislim. Fant mi je všeč, če me vprašate, mislim, da je 'čist' (ne uporablja dopinga; op. p.), je mlad in takšne reči lahko počne še naslednjih sedem let. Sam sem bil v tem položaju. Ni zabavno. Začne se z kriki negodovanja, nato začnejo pljuvati vate, te obmetavajo z urinom... Preprosto ni vredno!"

V pogovor se je vmešal še nekdanji vodja Armstrongovih ekip Johan Bruyneel, ki ima zaradi svoje vloge pri uporabi dopinga doživljenjsko prepoved sodelovanja v kolesarstvu. "Žalostno je, da moraš pri 22-ih letih razmišljati o tem, da ne dobiš etape, če želiš ostati popularen. Verjamem, da se bo naučil," se je strinjal Belgijec, ki je v preteklosti tudi sam Armstrongu svetoval, da naj prepusti kakšno zmago. 

Debato o tem, da v Franciji preprosto ne marajo zmagovalcev je Bruyneel zaključil z opazko, da je Tadej 'pameten fant in bo vso reč tudi hitro dojel'.

Armstrong se je sicer spopadal tudi z grožnjami s smrtjo. "Mislim, da Slovenija na bo napadla in okupirala Irak," je razlike med njim in Pogačarjem povzel padli šampion in poudaril, da so bili Američani tudi zaradi politike v nemilosti pri nekaterih navijačih in dodal: "Jaz sem bil 'drekač', za zmago bi naredil vse. George Bush je bil tudi  moj prijatelj..." Po njegovih besedah so ga na Alpe d'Huezu celo varovali ostrostrelci.

Komentarjev 16
  • Avatar MS
    MS 19:18 16.julij 2021.

    Le kateri tekmovalec bi prepustil zmago! In če bi ali je to tekmovalec ali .....

  • jakec1575 15:08 16.julij 2021.

    Pol so te franvozi isti kot slovenci. Zmagat bi moral roglic ker si to zasluzi ne pogacar, ki je se mlad mindset. :) sam trdim, da mora roglic najprej na psihoterapijo, ker se samosabotira. Je garac, ki z garanjem premaga ...prikaži več ta hendikep, ne pa pod pritiski. Takrat pade, kot je na skakalnici. Ce to resi, bo sampion ala pogi.

  • milenko4 14:12 16.julij 2021.

    Me zelo zanima kaj boste vsi tisti, ki sedaj napadate Armstronga, komentirali v primeru, da se čez 10 let ugotovi, da je Pogačar jemal prepovedane substance. Vsekakor je opozorilo Armstronga (tudi sam je podobno vozil in zmagoval na Touru) Pogiju ...prikaži več upravičeno in dobronamerno, zato bi se moral Pogi iz tega kaj naučiti. Vsi skupaj lahko samo upamo, da se Pogiju ne bo ponovil scenarij Armstronga, sploh če vemo, da je v njegovi tehnični ekipi človek, ki je bil že soudeležen pri uporabi dopinga.

Sorodne novice