Šport > Kolesarstvo
2158 ogledov

Pogi z novo zmago dobil še eno majico, zaploskal mu je tudi Macron

Tadej Pogačar Epa
Tadej Pogačar do nove etapne zmage.

Tudi v 18. etapi so se na zadnjem klancu za zmago pomerili najboljši kolesarji tokratne dirke po Franciji. Še zadnji pobeg je namreč glavnina ujela na začetku vzpona, ko se je končal pogumni samostojni napad Francoza Davida Gauduja. Med tistimi, ki so se borili za visoka mesta v skupni razvrstitvi, je že prej odpadel Rigoberto Uran, še pred dvema dnevoma skupno drugi, a je Kolumbijec veliko izgubil že v 17. etapi.

Na čelo skupine z rumeno majico so se ob zadnjem vzponu znova postavili kolesarji ekipe Ineos Grenadiers, ki na celotni dirki še niso prišli do etapnega uspeha. Tudi zaradi tega so bili pri britanskem moštvu zelo aktivni, devet kilometrov pred ciljem je tempo Michała Kwiatkowskija lahko držalo le še okoli 20 tekmovalcev, med njimi seveda tudi nosilec rumene majice Tadej Pogačar.

Rafal Majka Rafal Majka Šport Pogačarjev moštveni kolega udaril po kritikih: "Pa naj zdaj še kdo reče..." Tadej Pogačar Kaj za vraga? Šport Legenda se ne strinja s Pogačarjevim načinom: "Zmago bi moral prepustiti..."

Slednji se je očitno dobro počutil in je dobrih pet kilometrov pred ciljem na čelo poslal moštvenega kolega Rafala Majko, ki je znova dvignil ritem. Kolesarji so znova začeli odpadati, stik je izgubil tudi nosilec pikčaste majice Wout Poels, njegovo prvo mesto v seštevku točk na gorskih ciljih je ogrožal prav Pogačar.

Poljak je 'odvil stran' 3,3 kilometre pred koncem, Pogi pa se je takoj odločil za napd. Ob njem so lahko ostali le še Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Richard Carapaz in Enric Mas. Peterica je imala dva kilometra pred ciljem 20 sekund prednosti pred zasledovalci.

Tour de France | Avtor: Epa Epa

Mas je skušal napasti kilometer pred ciljem, a se mu ni uspelo odpeljati napre, odpadel je Kuss. Mas je še enkrat skočil 700 metrov pred ciljem, si prikolesaril nekaj prednosti, a je nato Pogačar švignil mimo, slediti mu nista mogla niti Carapaz niti Vingegaard. Pogi je tako dobil še tretjo etapo na tokratnem Touru, ob tem pa je prevzel tudi vodstvo v boju za pikčasto majico. Te mu nihče ne bo več odvzel, saj v naslednjih etapah gorskih ciljev ni več in točk ni več na voljo.

Danec in Ekvadorec sta tokrat zaostala za dve sekundi, ob bonus sekundah pa je Slovenec pred Vingegaardom tako prednost povečal še za dodatnih šest sekund. Pogačar ima zdaj pred Dancem že pet minut in 45 sekund naskoka, tretji je Carapaz (+5:51), četrti Ben O'Connor (+8:18), peti Wilco Kelderman (+8:50), šesti Mas (+10:11).

Pogačarju je ob podelitvi majic zaploskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki si je sicer celotno etapo ogledal iz vozila organizatorjev.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 1
  • Ender3 20:28 15.julij 2021.

    Primer, ko si politik vzame čas in prisostvuje na tako veliki prireditvi in se pokloni duhu športa, ki ga pooseblja naš T.Pogačar.