Šport > Kolesarstvo
3018 ogledov

Valjavec: Tadej je napadalec, 'morilec', 'killer'

Tadej Pogačar Tour 2021 Epa
Slovensko kolesarstvo še drugo leto zapovrstjo na sloviti dirki po Franciji piše pravljico.

"O Tadeju Pogačarju lahko govorimo lahko le v presežkih. Še enkrat več je pokazal, da je trenutno najmočnejši kolesar za tritedenske dirke. Kot kaže, se vse odvija po načrtih in bo še drugič osvojil dirko po Franciji. To je pri tako rosnih letih uspelo le redkim," je v pogovoru za STA dejal Tadej Valjavec, nekdaj lastnik najboljših slovenskih uvrstitev na tritedenskih pentljah.

Zdaj 44-letni Kranjčan z občudovanjem spremlja preporod slovenskega kolesarstva, strinjal pa se je tudi z vzdevkom, ki ga je Pogačarju nadel sloviti "kanibal", Belgijec Eddy Merckx, ko ga je v petek označil za "novega kanibala".

"Kar pravilen nadimek. Napadalec, 'morilec', 'killer'. Tako nekako bi ga opisal, saj ves čas napada, zmaguje, ničesar ne prepušča. Zmaguje tako na klasikah kot krajših etapnih dirkah in navsezadnje na dirki po Franciji," je pristavil Valjavec.

Poudaril je, da ob tej prevladi ne gre pozabiti na Primoža Rogliča, ki je prav tako na vsaki dirki kandidat za zmago. Oba sta formo pilila ravno za Tour, a je izkušenejši Slovenec preizkušnjo moral predčasno končati po dveh grdih padcih.

Tadej Pogačar TdF Številke Šport Slovenci daleč pred vsemi, drugim gre to v nos Tadej Pogačar Legenda Šport Najboljši vseh časov: V Pogačarju vidim novega kanibala

Vseeno se je nato vrnil k Pogačarju in ocenil, zakaj ima tako veliko prednost pred tekmeci. "Vedno je veljalo pravilo, da je za tritedensko dirko treba formo tempirati za zadnji teden, saj ti lahko ob prehitrem vrhuncu forma v zadnjem tednu začne padati. Tadej je pač kolesar, in to vsi poudarjajo že več let, ki ima res odlično regeneracijo," je začel.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsak dan se lahko povsem izmuči, naslednji dan pa je regeneriran in pripravljen na nove spopade. To mu prinaša prednost, da je lahko že od samega začetka maksimalno pripravljen in da mu na koncu moči ne pojenjajo. Ne bi rekel, da imajo drugi hibo, ker to ni, ampak ima Tadej veliko prirojenih danosti. Morda se na vsakih 1000 let rodi en tak kolesar, kot je Tadej," je izpostavil Valjavec.

Devetouvrščeni na Touru 2008 in Giru 2004 je nato v luči regeneracije in prihajajočih izzivov ocenil tudi njegove možnosti za olimpijske igre. Cestna dirka bo v Tokiu na sporedu že 24. julija.

"Ne bo edini. Večina kolesarjev, ki so na Touru, bo tudi na olimpijskih igrah. So precej 'v isti kaši'. Seveda so nekateri, ki bodo tja šli brez nastopa na Touru in se pripravljajo samo na OI. Če se v kolesarskem žargonu izrazim, je noga najboljša ravno po takšni dirki, kot je Tour. Če forma ob koncu takšne preizkušnje ni v zatonu, si po malo počitka sposoben tisti en dan pokazati marsikaj," poudarja Valjavec.

Zanemariti pa ne gre psihološkega vidika po že doseženem vrhuncu. "Tukaj je bolj vprašanje glave, koliko se je res pripravljena prisiliti v te napore in premagovanje bolečin. Po takšnem uspehu, kot je zmaga na dirki po Franciji, se ti odvali kamen od srca, adrenalin popusti in velikokrat se je že zgodilo, da se je težko zbrati za nov tekmovalni dan. Pripravljen je dobro, je eden najmočnejših," je previden Valjavec. Dodaja, da se enodnevna dirka težko primerja z večdnevnimi.

Miguel Angel Lopez Odstopa Šport Še dva zvezdnika končala Tour, Roglič nazaj na kolesu Tadej Pogačar Rumena majica Šport Pogi pokazal, da je glavni, zahteval je konec napada

Obenem pa poudarja, da dirka po Franciji še zdaleč ni končana. Najprej je treba priti do Elizejskih poljan, začenši z današnjim kronometrom.

"Če je vse normalno, se Toura ne da več izgubiti. Nikoli ne smeš proslavljati, preden prideš do cilja. V kronometru ni nobenega vprašanja, da bi ga lahko kdo ogrozil od tekmecev v generalni razvrstitvi. Kaj to pomeni za etapno zmago in dnevno uvrstitev, je na koncu tritedenske dirke vedno vprašanje. Vsi so izmučeni. Ti, ki dirkajo na generalno razvrstitev, so morali v zadnjih dneh pokazati več kot specialisti za kronometer, ki lahko privarčujejo nekaj energije. Mene nič ne more presenetiti. Tadej lahko zmaga, lahko pa je 15., ampak v primerjavi z najbližjimi tekmeci ga nima prav nič za skrbeti," je dejal Valjavec.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Koronometer lahko Pogačar odpelje brez pritiska, dodaja, spregovoril pa je tudi o pritisku, ki ga zmagovalci največjih dirk čutijo ob nenehnem namigovanju na dopinške nečednosti. To so dvomi, ki bodo vedno spremljali kolesarstvo, pravi nekdanji kolesar.

"Kolesar oziroma športnik, ki je najboljši, je vedno podvržen nevoščljivosti, zbadanju, namigovanjem na doping. Še posebej v Franciji je tega mogoče še več, ker nimajo radi zmagovalcev, če niso Francozi. Predvsem ta način, kot zmaguje Tadej, serijsko in ko ne prepusti zmage nikomur drugemu, četudi tega ne potrebuje, jih še bolj podžge," je sprva dejal Valjavec.

"Lance Armstrong je po 18. etapi dejal, da ko začneš tako zmagovati, začenjajo udrihati po tebi. Vsako leto je huje ob progi. Tako je bilo s Froomom, Armstrongom in predhodniki. Vseeno mislim, da ima Tadej tako trdo kožo, da ga to ne bo zmotilo. Na to mora biti športnik pripravljen. Vedno je tisti najboljši sumljiv in je nekaj narobe. Potemtakem nikoli ne bi smeli imeti zmagovalca in bi morali začeti z drugim ali tretjim mestom. Potem bi bilo vse v redu. To je pač človeška nevoščljivost," je dodal Valjavec.

Tadej Pogačar "Ni vredno!" Šport Armstrong opozarja Pogačarja: Tako se vse skupaj začne

Za konec je spregovoril še o Mateju Mohoriču. Valjavec je 26-letnika iz Podblice pohvalil in znova spomnil na razcvet slovenskega kolesarstva.

"Na dirki po Franciji bo imela Slovenija vsaj pet etapnih zmag. To je nepojmljivo. Matej je dobil dve etapi na Touru in je res v življenjski formi. Kljub temu, da je opravljal še veliko drugih nalog v ekipi kot pomočnik, je zase vpisal dve velikanski zmagi, največji v njegovi karieri," je za konec za STA Mohoričeve predstave ocenil Valjavec.

 
Komentarjev 1
  • Alyssa_Floyd 10:05 18.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦