Šport > Kolesarstvo
1604 ogledov

Pogačar na uri resnice potrdil zmago na dirki vseh dirk!

Tadej Pogačar Epa
Tadej Pogačar je na zadnji pravi etapi pred nedeljsko procesijo na Elizejskih poljanah potrdil zmago na Dirki po Franciji.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je potrdil svojo drugo zmago na Dirki po Franciji. Potem ko je lani prav na zadnjem kronometru dirko odločil v svojo korist, je bila tokratna "ura resnice" od Libourna do Saint-Emiliona (30,8 km) zgolj formalnost.

Kronometer je sicer prepričljivo dobil izjemni Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki je bil najhitrejši na 30,8 kilometrov dolgi trasi skozi vinograde v okolici Bordeauxa, saj je najbližjega zasledovalca premagal za 21 sekund.

Wout Van Aert | Avtor: Epa Epa

Odlično je s progo opravil tudi najnevarnejši Pogačarjev nasprotnik Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki je etapo končal na tretjem mestu, Pogačarju pa je ukradel 25 sekund. Med oba kolesarja Jumbo-Visme se je vrinil še Kasper Asgreen (Deceuninck Quick Step).

Mladi Slovenec je z zadnjo odločilno etapo opravil zelo zanesljivo, saj je ciljno črto prečkal kot 8., s 57 sekundami zaostanka za današnjim zmagovalcem. V skupnem seštevku je tako zadržal 5 minut in 20 sekund prednosti pred Vingegaardom. Na tretjem mestu je ostal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki pa bo po slabem kronometru dirko končal s kar 7 minutami in 3 sekundami zaostanka za zmagovalcem.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Kronometer sicer ni premešal kart v prvi deseterici skupnega seštevka, saj je vsak kolesar zadržal svojo pozicijo, še najbolj zanimivo je bilo v boju za četrto mesto, kjer je Ben O'Connor (AG2R) zadržal 11 sekund prednosti pred Wilcom Keldermanom (Bora Hansgrohe).

Dvaindvajsetletni Pogačar je sicer predzadnjo etapo začel kot zadnji in odet povsem v rumeno pri prvem vmesnem času za Van Aertom zaostal 17 sekund in zabeležil osmi čas. Športni direktor UAE Team Emirates in selektor slovenske reprezentance Andrej Hauptman je za RTV Slovenija pred kronometrom dejal, da bo prvi del kronometra njegov varovanec odpeljal z rezervo in nato dodajal v zaključku, a v nogah ni bilo več pravega dinamita.

Do drugega vmesnega časa je Pogačar pridobil eno mesto, zaostanek za Van Aertom pa je znašal 38 sekund. V zadnjem delu trase je 22-letni Slovenec obdržal osmo mesto in se lahko poveselil druge zaporedne skupne zmage na Touru.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

V boju za etapno zmago je bila v igri le peščica tistih, ki so se vožnje na čas lotili izjemno resno. Danec Asgreen je najprej s časom 36:14 za 17 sekund ugnal na koncu četrtega Švicarja Stefana Künga (Groupama-FDJ), nato pa je Van Aert izboljšal čas in slavil 24. zmago v karieri. Na koncu se je na oder za zmagovalce vrinil le še Vingegaard in z novo dobro vožnjo ubranil drugo mesto v skupnem seštevku.

Ostala slovenska predstavnika sta drugi kronometer na letošnjem Touru zaključila v ozadju. Po petkovi zmagi v 19. etapi je Matej Mohorič (Bahrain Victorious) tokrat s časom 42:04 zasedel 140. mesto z zaostankom 6:11 minute za zmagovalcem. Dirko bo končal na skupno 31. mestu.

Tadej Pogačar TdF Številke Šport Slovenci daleč pred vsemi, drugim gre to v nos

Nekoliko hitrejši od 26-letnika iz Podblice je bil tokrat na koncu tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki je v cilj prišel s časom 41:10 in zasedel končno 118. mesto. V skupnem seštevku drži 103. mesto.

Pogačar je sicer na Touru 2021 dobil peto etapo, prav tako kronometer, ter dve zaporedni gorski etapi v Pirenejih v sredo in četrtek. Še drugo leto zapored bo dobil tudi skupni seštevek, tekmovanje za najboljšega mladega kolesarja ter seštevek za najboljšega hribolazca.

Poleg treh posamičnih zmag člana ekipe UAE Team Emirates je do dveh etapnih zmag letos prišel tudi Matej Mohorič. Član Bahrain Victorius je zmagal v sedmi in petkovi 19. etapi.

Matej Mohorič | Avtor: Epa Epa

Po koncu današnje vožnje na čas so tudi že znane končne uvrstitve, saj v nedeljo sledi le še procesija do Pariza in bržčas sprinterski zaključek na Elizejskih poljanah.

Edino še odprto tekmovanje tako ostaja boj za zeleno majico, kjer lahko vodilnega Marka Cavendisha sleče le še Michael Matthews.

 

* Izidi, 20. etapa, Libourne - Saint-Emilion (30,8 km):
  1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                         35:53
  2. Kasper Asgreen (Dan/Deceuninck-Quick-Step)             + 0:21
  3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       0:32
  4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ)                           0:38
  5. Stefan Bissegger (Švi/EF Education-Nippo)                0:44
  6. Mattia Cattaneo (Ita/Deceuninck-Quick-Step)              0:49
  7. Mikkel Bjerg (Dan/UAE Team Emirates)                     0:52
  8. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                    0:57
  9. Magnus Cort Nielsen (Dan/EF Education-Nippo)             1:00
 10. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)                  1:21
...
118. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                           5:17
140. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   6:11
...

- skupni vrstni red:
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                80:16:59
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:20
  3. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   7:03
  4. Ben O'Connor (Avs/Ag2r Citroen)                         10:02
  5. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                          10:13
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                                11:43
  7. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)               12:23
  8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                          15:33
  9. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                   16:04
 10. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                 18:34
...
 31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                1:49:05
103. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        3:30:17
...
Komentarjev 2
Sorodne novice