Šport > Kolesarstvo
6792 ogledov

Pogačar si lahko čestita kar sam

Tadej Pogačar Profimedia
Slovenski kolesarji z visokimi cilji na nedeljsko cestno dirko.

Kolesarje na svetovnem prvenstvu v nedeljo v Wollongongu čaka 266,9 km dolga dirka v kategoriji elite. Slovenski as Tadej Pogačar poudarja visoke cilje slovenske ekipe, vlogo favorita na trasi s 3945 višinskimi metri pa pripisuje Nizozemcu Mathieuju van der Poelu, Belgijcu Woutu Van Aertu in še nekaterim.

Start dirke bo v Helensburghu, v prvi petini trase sledi vzpon na Mount Keira. Po spustu se bodo kolesarji nato spopadli še z 12 krogi s po 250 višinskih metrov, glavnino tega sestavljata zaporedna klanca na Mount Ousley in Mount Pleasant.

"Gre za super težko dirko. Noge bodo zelo trpele, saj v prem delu po vzponu ni prave priložnosti za počitek. Po 150 ali 160 kilometrih bomo utrujeni in res pričakujem trd boj in vedno manjšo skupino tekmovalcev, ki se bo na koncu spopadla za kolajne," je na današnji novinarski konferenci v avstralskem Wollongongu ocenil Pogačar, ki je v sredo dopolnil 24 let in ima priložnost, da se v nedeljo tudi sam obdari.

Ne skriva, da bi bil v nedeljo v zaključku rad v boju za odličja, a opozarja na izjemno konkurenco. "Na tej trasi bo skoraj nemogoče premagati van der Poela in še nekatere druge. Proga je narejena za tovrstne kolesarje. Jasno je, da bo nastop terjal veliko moči, vsi bomo utrujeni in videli bomo, kaj se bo zgodilo."

Razlogov za dobro voljo je tudi v slovenskem taboru veliko. Privajanje ekipe na Avstralijo je končano, za Pogačarjem je s šestim mestom tudi dober nastop v kronometru. "Pogoji in privajanje so za vse enaki. Mislim, da s tem ne bo imel nihče težav. Zase lahko rečem, da je bil kronometer dobra priprava za cestno dirko."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg Pogačarja bodo na cestni dirki nastopili tudi Jan Tratnik, Domen Novak, Jan Polanc, Jaka Primožič in David Per. Vse bo podrejeno Pogačarju, ki se po uspehu na dirki za VN Montreala želi tudi mavričasto majico svetovnega prvaka. Slovenska ekipa je hendikepirana, saj bi lahko nastopila z osmimi kolesarji, a iz zdravstvenih razlogov manjkajo aktualni olimpijski prvak Primož Roglič, Matej Mohorič ter Luka Mezgec in ustrezne zamenjave za to raven tekmovanja v Sloveniji ni.

Tudi zato Pogačar morda glasno opozarja, da so favoriti v ekipah Belgije, Nizozemske, Francije in Italije. "Mislim pa, da tudi mi lahko kaj opravimo. Zase lahko rečem, da vedno rad nastopam za Slovenijo, kolesarji se dobro razumemo in želim si, da bomo imeli dober dan v nedeljo. Vsi bomo dali 100 odstotkov." Prav dobra kemija med športniki pa je morda primerjalna prednost slovenske ekipe, ki bo nastopala za svojega kapetana.

Slovenski selektor Uroš Murn opozarja, da prav velikih skrivnosti v pripravi ni, saj gre nenazadnje kolesarsko dirko, ki so jih vsi vajeni. Najbolj pomembno bo pokrivanje tekmecev med dirko samo, ko bo ekipa morala paziti na pobege in poskrbeti za morebitno priključitev k najboljšim. "Imamo izkušeno ekipo in lahko napadamo dober rezultat," je napovedal selektor. Idealen razplet pa bi bilo malo število kolesarjev v boju za končno zmago in med njimi bi si Murn želel tudi Pogačarja.

Naslov svetovnega prvaka bo branil Francoz Julian Alaphilippe, ki za sabo nima najboljše sezone. Strokovnjaki pa posebej opozarjajo na Belgijce z van Aertom in Remcom Evenepoelom, ki napovedujejo oddolžitev za lansko prvenstvo, ko so na domačih cestah ostali brez odličja.

Remco Evenepoel in Wout van Aert | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice