Šport > Kolesarstvo
8334 ogledov

Šok na dirki! Bili so glavni favoriti, že po petih sekundah se je zgodilo to

SP v kolesarstvu Profimedia
Švicarji so postali svetovni prvaki v mešanem ekipnem kronometru, potem ko so Nizozemci imeli neverjetno smolo ter kar 25 od 28 kilometrov prevozili z vsega dvema kolesarjema.

Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu v Wollongongu, obalnem mestu južno od Sydneyja v Avstraliji, so Švicarji v mešani ekipni vožnji na čas za slabe tri sekunde ugnali Italijane, ki so bili drugi. Bron je pripadel domačinom, Avstralcem, ki so zaostali več kot pol minute. Ekipna preizkušnja je minila brez slovenske udeležbe.

Švicarji so v zasedbi Marlen Reusser, Elise Chabbey, Nicole Koller, Mauro Schmid, Stefan Bissegger in Stefan Küng 28,2 kilometrov dolgo traso (in moška in ženska ekipa je morala odvoziti en 14,1-kilometrski krog) odvozili v 33 minutah in 47 sekundah in so ob Italiji edini s progo opravili s povprečno hitrostjo nad 50 km/h.

SP v kolesarstvu | Avtor: Profimedia Profimedia

Italija je bila v boju za zmago do samega cilja, na koncu pa je v cilju za novimi svetovnimi prvaki zaostala za slabe tri sekunde, potem ko je ženski del ves čas rahlo topil prednost, ki si jo je v prvem delu privozil moški del švicarske reprezentance. Italijanke so nastopile v postavi Elisa Longo Borghini, Vittoria Guazzini, Elena Cecchini, Edoardo Affini, Matteo Sobrero in Filippo Ganna.

Tretje mesto so na kocu osvojili domači kolesarji, ki so se na progo podali med prvimi in so na mestu vodilnih čakali vse do skupine zadnjih štirih najboljših reprezentanc. Avstraliji so bron privozili Alexandra Manly, Sarah Roy, Georgia Baker, Luke Durbridge, Luke Plapp in Michael Matthews.

Štafetna preizkušnja na 28,2 kilometra pa je prinesla polom favoriziranih ekip. Branilci naslova iz Nemčije so na četrtem mestu ostali brez medalje, za Nizozemce, ki sta jih vodila svetovna prvakinja v ženskem kronometru Ellen van Dijk in prva kolesarka sveta Annemiek van Vleuten, pa je bil zelo nesrečen dan. Vsi so jim namreč napovedovali suvereno zlato medaljo (ob Švicarki Reusserjevi so namreč nizozemsko žensko trojico sestavljale tri verjetno najboljše kronometristke na svetu), na koncu pa so s herojsko vožnjo uspeli rešiti vsaj častno peto mesto.

Državnemu prvaku Baukeju Mollemi se je namreč po vsega treh kilometrih preizkušnje snela veriga, tako da sta morala Dan Hoole in Mathieu van der Poel kar enajst kilometrov voziti sama, do predaje pa sta si privozila 40 sekund zaostanka za vodilnimi po moškem delu. A Nizozemci so verjeli, da njihova izjemna ženska ekipa lahko nadoknadi tudi takšen zaostanek.

Toda olimpijska prvakinja van Vleutenova je hudo padla le nekaj sekund po tem, ko se je spustila po klančini. Razneslo naj bi ji sprednjo zračnico, zaradi česar je grdo priletela v ograjo po vsega petih sekundah preizkušnje. Poškodovana in potolčena je obsedela ob cesti v šoku, medtem ko sta se Van Dijkova in Riejanne Markus skušali znova zbrati, a sta lahko končali le na petem mestu.

Van Vleutenova je sicer ena izmed največjih favoritinj sobotne elitne ženske cestne dirke, a je njen nastop pod velikim vprašajem, saj so iz bolnišnice že sporočili, da si je zlomila kost v komolcu, o njenem nastopu pa se bodo odločili v prihodnjih dneh.

Mešana štafeta v vožnji na čas je sicer disciplina svetovnega prvenstva šele od leta 2019 in vključuje tri moške kolesarje, ki se odpravijo v prvi krog proge, sledijo pa jim tri ženske, ki se spustijo po startni rampi in odpeljejo drugi krog, ko moški prečkajo cilj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice