Šport > Kolesarstvo
1925 ogledov

Druga kolajna za Slovenijo na svetovnih prvenstvih

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je osvojil bronasto kolajno.

Slovenija je doslej na svetovnih prvenstvih osvojila eno bronasto kolajno, leta 2001 jo je osvojil Andrej Hauptman. Nekdanji kolesar zdaj kot športni direktor ekipe UAE Team Emirates sodeluje s Tadejem Pogačarjem, ki je šele pred kratkim potrdil nastop na tokratnem prvenstvu, ki ga gosti škotski Glasgow. 

Slovenski as je pred nastopom sodil v ožji krog favoritov, vanj pa so uvrščali še predvsem Nizozemca Mathieuja van der Poela in Belgijca Wouta van Aerta ter Remca Evenepoela. Slednji je sicer zaostal, ko so se šest krogov pred koncem preizkušnje, trasa je potekala po številnih manjših vzponih na ulicah Glagowa, oddaljili preostali trije. Evenepoel je imel na tehnični trasi že prej težave, a so ga preostali kolegi iz izjemno močne belgijske izbrane vrste pripeljali nazaj med najboljše. Pri tem je očitno drugačno taktiko med Belgijci obiral van Aert.

Čeprav je beg Pogačarja in kolegov precej obetal, je bila sedmerica ujeta, saj v njej nihče ni želel prevzeti večje breme pri narekovanju ritma. Zasledovalno skupino je do ubežnikov sicer pripeljal Francoz Benoît Cosnefroy, ki je delal predvsem za francoskega prvaka Valentina Madouasa.

V naslednjih kilometrih se je Pogačar vseskozi nahajal v ospredju in nadziral dogajanje, Evenepoel pa je ob vsakem pospeševanju hitro zaostal. Slovenski as je dobrih 62 km pred koncem močneje pritisnil na pedala in v težave spravil še nekaj kolesarjev.

Evenepoel je oživel v naslednjem krogu in večkrat poizkusil s skokom, a so mu ostali favoriti sledili, največkrat je kolo Belgijca lovil prav Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Na nekaterih delih Glasgowa je začelo deževati, ceste so postajale spolzke. 

Dvainpetdeset kilometrov pred ciljno črto se je v samostojen beg podal Italijan Alberto Bettiol. Na čelo ostanka glavnine so se postavil Belgijci, tempo sta diktirala Jasper Stuyven in Tiesj Benoot. V zadnjih 44 kilometrov je Bettiol sicer krenil z okoli pol minute prednosti. Sledilo mu je 15 kolesarjev, ko je v enem izmed ovinkom grdo padel Ekvadorec Jhonatan Narvaez.

Bettiol je pred zadnjimi tremi krogi imel 40 sekund naskoka. Postajalo je nevarno in v lov je krenil van Aert. Med zasledovalci se je naredila luknja, Pogačar je ostal v prvi skupini z izjemnim Belgijcem, poleg njiju pa le še van der Poel in Danec Mads Pedersen, ki je na Otoku že enkrat osvojil naslov svetovnega prvaka. Četverica je razliko 38 km pred ciljem zmanjšala na 22 sekund, naslednji zasledovalci so zaostajali 45 sekund.

V zadnja dva kroga, eden je bil dolg 14,3 kilometra, je Bettiol še vedno vstopil s prednostjo 24 sekund, a se je nato prednost le začela topiti. Italijan je bil ujet 22 kilometrov pred ciljem, ko je na vso moč krenil van der Poel. Ta se je odločil za samostojen beg. Bettiol je hitro zaostal.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizozemec se je enako kot na klasiki Milano - San Remo odpeljal naprej. V zadnjih 17 kilometrov je van der Poel vstopil že z več kot pol minute naskoka, nato pa je v enem izmed zavojev padel. Ob tem je izgubil okoli 10 sekund, vendaj je v zadnji krog vseeno vstopil s prednostjo 32 sekund. In to je hitro še večal.

Boj za mavrično majico je bil odločen. V ozadju se je Pogačar skušal otresti van Aerta in Pedersena, ki sta na papirju močnejša sprinterja od Slovenca. Ni mu uspelo.

Van der Poel je z lepo prednostjo prikolesaril v cilj, v ozadju pa se je van Aert otresel Pedersena in Pogačarja. Ta sta se tako znašla v boju za bron. Pogi je na 'ciljni ravnini' pametno kolesaril za Dancem. Ta je bil tako prisiljen prvi močneje stopiti na pedala, Slovenec pa je imel še dovolj moči, da je skočil iz zavetrja in ga tik pred ciljno črto tudi prehitel za drugo slovensko odličje na svetovnih prvenstvih.

  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 19:27 06.avgust 2023.

    Bravo Pogi!!! Kot sem že ničkolikokrat napisal,naduvani Remco ne more zmagati,če so na dirki Roglič,Pogačar,Van den Pool in Van Art!!!

Sorodne novice