Šport > Kolesarstvo
37680 ogledov

Noro, Geraint Thomas zaradi Tadejeve dominance želi spremembo pravil

Tadej Pogačar Profimedia
Valižan je s svojo idejo dobro nasmejal kolesarski svet.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar na novo postavlja meje kolesarstva in ruši rekorde za rekordom. Pri vsega 24 letih ima tako za sabo že štiri dirke po Franciji, na kateri nikoli ni bil slabši kot drugi, saj je skupni vrstni red dvakrat končal na prvem in dvakrat na drugem mestu, obenem pa je vsako leto dobil tudi seštevek za najboljšega mladega kolesarja dirke.

Mladega Slovenca je tako praktično nemogoče opaziti v dresu svoje ekipe UAE Team Emirates, saj je v omenjenih štirih izvedbah dirke po Franciji kar 21 dni preživel v rumeni majici, medtem ko ruši vse rekorde, kar se tiče bele majice za najboljšega mladega kolesarja dirke.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar ni namreč le rekorder po številu osvojenih belih majic, saj je seštevek za najboljšega mladega kolesarja dobil kar štirikrat, temveč je rekorder tudi po številu dni, ko si je lastil belo majico. Izmed 84 dni, ki jih je do sedaj preživel na dirki po Franciji, je bila "maillot blanc" namreč v njegovi lasti kar rekordnih 75 dni.

Pogačar, ki bo naslednje leto prvič uradno prestar za tekmovanje v seštevku za najboljšega mladega kolesarja, si je belo majico celo lastil 72 zaporednih dni na dirki po Franciji, potem ko si jo je nadel na 13. etapi leta 2020 in jo imel v lasti vse do konca letošnje izvedbe Toura. Prav tako je le eden izmed šestih kolesarjev, ki mu je hkrati na isti dirki uspelo osvojiti rumeno in belo majico, ter edini, ki mu je to uspelo dvakrat.

Prav zaradi te Pogačarjeve dominance, ki je tekmovanje za belo majico najboljšega mladega kolesarja dirke v zadnjih letih naredil povsem nezanimivo (nikoli ni zmagal z manj kot 5-minutno prednostjo, medtem ko je leta 2022 Toma Pidcocka premagal za skorajda eno uro), se je oglasil nekdanji zmagovalec dirke po Franciji ter eden najboljših kolesarjev na svetu Geraint Thomas, ki bi na dirki po Franciji uvedel novo tekmovanje.

geraint thomas | Avtor: EPA EPA

Po poročanju angleškega Eurosporta naj bi namreč legendarni Valižan predlagal, da bi belo majico zamenjala siva majica, za katero bi se borili najboljši najstarejši kolesarji dirke, glede na to, da se najboljši mladi kolesarji tako ali tako že borijo za rumeno majico. 37-letni Thomas in njegovi vrstniki pa bi se tako borili še v enem zanimivem seštevku.

Thomas je vse skupaj izrekel v šali, a glede na to, da je Pogačar z letošnjo sezono tudi uradno prerasel belo majico, naš drugi izjemni kolesar za skupni seštevek Primož Roglič pa ima že 33 let, slovenskim kolesarskim navdušencem ideja niti ni toliko napačna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Anja1956 14:59 30.julij 2023.

    Pogačarju dihajo za ovratnik antidoping inšpektorji, zato bodo rezultati odslej malce slabši !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 12:35 30.julij 2023.

    Čeprav rojena iz šale , je to zelo dobra ideja

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 12:33 30.julij 2023.

    Kakšna bedarija. Da tako mlad kolesar, kor je Pogi, dosega tako visoke uvrstistve, je izjema. No, Thomas zdaj s tem več ne bi smel imet problema, ker bo Pogi prestar za belo majco. In spet bo "zanimivo".

Sorodne novice