Šport > Kolesarstvo
6135 ogledov

Veliki Rogličev rival v zastrašujoči formi! Remco spisal zgodovino

Remco Evenepoel Epa
Remco Evenepoel je s še tretjo rekordno zmago na prestižni klasiki San Sebastian spisal kolesarsko zgodovino.

Mladi kolesarski zvezdnik Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) je pri komaj 23 letih še tretjič slavil na prestižni enodnevni klasiki San Sebastian, ki je na sporedu vse od leta 1981 in se odvija vsega en teden po dirki po Franciji. Mladi Belgijec je tako ujel Marinoja Lejarreto, ki je do sedaj edini trikrat slavil na tej sloviti dirki najvišje ravni.

Evenepoel je za zmago v ciljnem sprintu dvojice kar nekoliko presenetljivo premagal Španca Pella Bilbaa (Bahrain Victorious), ki sicer blesti v podobnih zaključkih in sprintih razredčenih skupin. Tretje mesto je z zaostankom 28 sekund zasedel ruski kolesar Bore-Hansgrohe Aleksander Vlasov, katerega sta se Remco in Pello znebila v zadnjih metrih zaključnega vzpona na Murgil, preden sta po krajšem spustu do San Sebastiana v sprintu obračunala za zmago.

Za 23-letnega Evenepoela, ki bo v naslednjih tednih branil zmago na cestni dirki na svetovnem prvenstvu ter skupno zmago na dirki po Španiji, je bila to že 46. zmaga v karieri ter deveta to sezono. Kot kaže je po predčasno končani dirki po Italiji v odlični formi.

Remco Evenepoel | Avtor: Epa Epa

Kolesarji so sicer morali na 43. izvedbi slovite klasike v dobrih 230 kilometrih premagati kar sedem zahtevnih vzponov, od tega enega prve, štiri druge in dva tretje kategorije. Dirka se je zaključila z brutalno zahtevnim krajšim vzponom na Murgil (2,1 km/9,9 %) in nato spustom do mesta San Sebastian.

Dirka je bila sicer izjemno zanimiva od samega začetka, po 40 kilometrih pa se je le oblikoval današnji beg, katerega so sestavljali Franck Bonnamour, Romain Bardet, Julien Bernard, Mikel Iturria in Nathan van Hooydonck, ki so si privozili prednost petih minut.

Bonnamour je odpadel med vzponom na legendarni Jaizkibel, medtem ko sta Iturria in Bernard popustila med najtežjim vzponom dneva na Erlaitz. Prav tu pa je napadel Evenepoel, ki se je skupaj z Bilbaom, Vlasovim in Albertom Bettiolom preselil do Bardeta in Van Hooydoncka. Skupaj so začeli večati prednost pred glavnino, ki je kmalu znašala več kot minuto.

Bardet, Van Hooydonck in Bettiol so izgubili priključek med vzponom na Mendizorrotz in kmalu je postalo jasno, da bo o zmagi odločala trojica Evenepoel-Vlasov-Bilbao, ki si je pred zaključnim vzponom na Murgil privozila že tri minute prednosti pred zasledovalci.

Med vzponom je večino časa narekoval tempo Evenepoel, ob napadu Bilbaa pa mu je brez težav sledil, medtem ko je znotraj zadnjih 500 metrov vzpona odpadel Vlasov. Slednji ob odličnem sodelovanju vodilne dvojice ni imel možnosti, da bi se še vključil v boj za zmago, tako da je o zmagovalcu odločil sprint dvojice, katerega je na koncu presenetljivo dobil aktualni svetovni prvak.

Remco Evenepoel | Avtor: Epa Epa

Edini Slovenec Domen Novak (UAE Team Emirates) je bil na baskovski klasiki v službi kapetana Juana Ayusa. Mladi Španec je na 11. mestu za zmagovalcem zaostal 3:02 minute, medtem ko je Slovenec prestižno klasiko končal na 76. mestu z 18 minutami in 45 sekundami zaostanka.

Naslednja enodnevna klasika svetovne serije bo na sporedu 20. avgusta v Hamburgu.

 

* Izidi, klasika San Sebastian, San Sebastian (230,3 km):
 1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)          5:30:59
 2. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)           isti čas
 3. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe)               0:28
 4. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost)         2:50
 5. Ion Izagirre (Špa/Cofidis)                          2:57
 6. Toms Skujinš (Lat/Lidl-Trek)                        3:02
 7. Alex Aranburu (Špa/Movistar)                    isti čas
 8. Rui Costa (Por/Intermarche-Circus-Wanty)
 9. Andrea Bagioli (Ita/Soudal-Quick Step)
10. Tiesj Benoot (Bel/Jumbo-Visma)
...
76. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                18:45
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 20:11 29.julij 2023.

    Kot sem že rekel,naduti remco,lahko zmaga samo takrat,ko na dirki ni Rogliča,Pogačarja,Van arta,Van der Poola in ostalih favoritov!!!!! Skromna zasedba!!!

Sorodne novice