Šport > Kolesarstvo
114011 ogledov

UAE po koncu Toura sporočil slabo novico glede Pogačarja

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je zaradi prevelike utrujenosti po končanem Touru prisiljen odpovedati nastop na premierni izvedbi evropskega prvenstva v gorski vožnji na čas.

Čeprav je na zadnji dan dirke po Franciji deloval še precej sveže, ko je navduševal množico s številnimi razburljivimi napadi na Elizejskih poljanah, je Tadej Pogačar po zaključku tritedenskega boja z Jonasom Vingegaardom le začutil hudo utrujenost, zaradi katere je prisiljen za nekaj časa prekiniti svoje nastope. Mnogi kolesarski navdušenci so tako precej razočarani, saj so pričakovali, da bo najboljši kolesar sveta nastopil na premierni izvedbi novega kolesarskega spektakla.

Pogačar tako že ni nastopil na načrtovanem ponedeljkovem kriteriju v belgijskem mestu Aalst, saj se je rajši odpravil domov na počitek, zdaj pa je njegova ekipa UAE Team Emirates potrdila, da ga ne bo niti na startu nedeljskega tekmovanja Championnats d'Europe des Grimpeurs, premierne izvedbe evropskega prvenstva v gorski vožnji na čas, ki bo potekalo na 12,5 km dolgem vzponu Tremola San Gottardo v Švici. Pogačarja bo na startu zamenjal moštveni kolega Felix Gro§schartner.

Iz ekipe so tudi sporočili, da ne nameravajo spreminjati načrta in mu na koledar postaviti kakšne dodatne dirke. Tako se zagotovo ne bo udeležil sobotne klasike San Sebastian, ali se pomeril z Jonasom Vingegaardom, Primožem Rogličem, Geraintom Thomasom in Remcom Evenepoelom na bližajoči se Vuelti. Prav tako tudi še ni potrjen Slovenčev nastop na svetovnem prvenstvu v Glasgowu. Zaenkrat se ve le to, da naj bi se v zaključku sezone pojavil na startu nekaterih manjših enodnevnih klasik, medtem ko bo tekmovalno leto zaključil z dirko po Lombardiji, kjer bo naskakoval tretjo zaporedno zmago.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Po koncu dirke po Franciji smo se odločili, da je najbolje, da se nekoliko spočijem, zato mi na žalost tokrat ne bo uspelo nastopiti," se je glede svojega nastopa na evropskem prvenstvu v gorski vožnji na čas v objavi na ekipni spletni strani oglasil Pogačar. "Po krajšem odmoru bom videl, katerih dirk se bom v prihodnje lotil, toda trenutno sem osredotočen zgolj na počitek. Felixu želim vso srečo, glede na njegove nastope na dirki po Franciji pa verjamem, da bo velik favorit za zmago. Vsekakor bom navijal zanj."

Coupe d'Europe des Grimpeurs bo letos doživel svojo premierno izvedbo, vožnjo na čas pa bodo spremljali z droni, e-kolesi in električnimi motocikli. Dogodek se bo pričel v Tremoli in se končal na vrhu prelaza San Gottardo. Na 12,5 kilometrov dolgi trasi se bodo kolesarji povzpeli za kar 900 višinskih metrov, povprečni naklon pa bo znašal 7 %.

Felix Gro§schartner bo tako po odlično opravljenem Touru, kjer je bil v gorah eden najzvestejših Pogačarjevih pomočnikov, veljal za glavnega favorita, da postane prvi zmagovalec v zgodovini tekmovanja Coupe d'Europe des Grimpeurs. "Sem navdušen, saj bom bom imel priložnost, da domov prinesem evropski naslov," je bil nad ponujeno priložnostjo navdušen odlični Avstrijec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zala
    Zala 12:08 28.julij 2023.

    Trenutki streznitve.

Sorodne novice