Šport > Kolesarstvo
15638 ogledov

Šok! Po Rogliču in Mohoriču Slovenija ostaja tudi brez Pogačarja?

Tadej Pogačar Epa Tadej Pogačar.
Selektorju Murnu pred SP preglavice povzročajo odpovedi najboljših kolesarjev.

Selektorju slovenske moške cestne kolesarske izbrane vrste Urošu Murnu pred svetovnim prvenstvom v Glasgowu čez dva tedna preglavice povzročajo odpovedi najboljših slovenskih kolesarjev. Po napovedi Primoža Rogliča in Mateja Mohoriča, da ju ne bo na SP, vse bolj kaže na to, da si bo po Touru počitek vzel tudi prvi kolesar sveta Tadej Pogačar.

Tako se dva tedna pred SP postavlja vprašanje, kdo bo zastopal trenutno četrto državo na Ucijevi svetovni lestvici narodov na SP. Murn je za STA sporočil, da bo dokončno odločitev o potnikih v Glasgow, kjer bo od 5. do 13. avgusta potekal cestni del SP, sporočil prihodnji teden. Takrat naj bi dokončno vedel, kdo od slovenskih kolesarjev iz najboljših svetovnih ekip bo na voljo.

"Želja je seveda, da bi šli vsi člani ekip iz serije svetovne serije na SP, žal pa imajo ekipe pri tem zadnjo besedo," je dejal Murn. Ob tem je dejal, da še vedno upa, da se bo ekipi pridružil tudi trenutno drugouvrščeni na dirki po Franciji Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je sicer že na ponedeljkovi novinarski konferenci med prostim dnevom na Touru nakazal, da bi si po tej dirki lahko vzel čas za celjenje zapestja, ki si ga je poškodoval na dirki Liege-Bastogne-Liege konec aprila. Po težavah z utrujenostjo v sredini kraljevski etapi pa je tudi šef njegove ekipe UAE Team Emirates Mauro Gianetti dejal, da si bo Pogačar po Touru vzel čas za počitek.

Da ju na SP ne bo sta doslej sporočila zmagovalec letošnje dirke po Italiji Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Prvi se bo v naslednjem obdobju osredotočil na priprave na dirko po Španiji, drugi pa je povedal, da na trasi v Glasgowu ne bi imel pravih možnosti za odmeven rezultat. "V ekipi smo se zato odločili za drugačen program dirk zame," je pojasnil v torek.

V igri za nastop iz ekip najvišje ravni so tako Luka Mezgec (Jayco-AlUla), Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious). Jan Tratnik (Jumbo-Visma) po poškodbi kolena, ki jo je staknil pred začetkom Gira, še ni popolnoma nared, je povedal Murn.

Luka Mezgec | Avtor: Profimedia Profimedia

Mezgec je pred četrtkovo etapo na Touru v Moutiersu dejal, da je nastop na SP v njegovih načrtih, a nakazal, da bo to odvisno tudi od tega, kako ekipo bo Murn lahko sestavil glede na vse okoliščine. "Če nimaš ekipe, nimaš na SP kaj delati," je dodal 35-letni član ekipe Jayco-AlUla.

Kot je izpostavil Murn, ima pri sestavi ekipe sicer številčno zelo omejen bazen kolesarjev, iz katerega lahko črpa. Tako bodo odpovedi najboljših precej otežile njegovo delo. Kot je pri tem dodal, bo poleg dokončne odločitve Pogačarja o nastopu na SP tako na izbor pomembno odločala tudi forma kolesarjev na sobotni veliki nagradi Kranja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 20:07 21.julij 2023.

    Šok? a za novinarje,ker nobeden ne bo gledal več kolesarstva

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 16:00 21.julij 2023.

    Pogačarja razumem, ker bo rabil nekaj časa, da si opomore od TDF. Rogla pa si je menda že opomogel od Gira. Ne vem, kaj čaka, ker mu bo vlak odpeljal. Med lovorikami, ki mu manjkajo, je tudi SP, on pa ...prikaži več je vsako leto starejši. Dlje kot bo čakal, težje bo tam dosegel rezultat. Mislim, da bi moral iti.

  • atamama 15:36 21.julij 2023.

    Že nekaj časa nazaj sem prebral ''zlobni komentar'' ki govori o tem kako športniki začnejo s pomočjo državnih institucij, ko pa začnejo dosegati vrhunske rezultate pa ''papageri'' v davčno oazo. in to dokler ne pridejo do zatona, takrat pa je ...prikaži veče spet dobra kakšna Adria ''pred penzijo''. Ali po otroško, vsi za enega in ko se obogati postane eden zase. Pozabljamo, da se bi iz davkov, tistih % financirali njihovi nasledniki v vrhunskem športu. Ampak, ''kaj boš plačeval tol'k davkov'' svetujejo.

Sorodne novice