Šport > Kolesarstvo
240 ogledov

Poseben dan pred Pogačarjem

Tadej Pogačar Profimedia
Pred Pogačarjevim kronanjem na Giru še parada šampionov v Rimu.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo drevi v Rimu okronan kot novi kralj dirke po Italiji. To mu bo uspelo kot drugemu Slovencu po lanskem slavju Primoža Rogliča. Ob tem bo Pogačar slavil z največjo prednostjo po letu 1965, če bo obdržal skoraj deset minut naskoka pred zasledovalci.

V skupnem seštevku ima namreč pred zadnjo etapo v Rimu, ki bo dolga 125 km ter predstavlja le še parado šampionov in sprinterski zaključek, devet minut in 56 sekund naskoka pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe).

Deset minut in 24 sekund zaostaja Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki bo ob Pogačarju na najvišji stopnički in Martinezu na drugi obema delal družbo na odru za zmagovalce v bližini rimskega Koloseja.

Pogačar je skupno zmago tlakoval od samega začetka Gira 4. maja. V tem času je dobil šest etap, bil dvakrat drugi in enkrat tretji, kar le dodatno priča o njegovi prevladi na 107. rožnati pentlji.

Za Slovenijo bo to sedma zmaga na tritedenskih dirkah, vse pa sta največja zvezdnika dosegla od leta 2019. Roglič je bil trikrat najboljši na dirki po Španiji (2019, 2020, 2021), Pogačar dvakrat na Touru (2020, 2021), zadnji dve sezoni na Giru pa sta pripadli najprej Rogliču, letos pa Pogačarju.

Zadnja etapa v Rimu se bo začela ob 15.35 in končala dobre tri ure kasneje. V boju za zmago bodo po vsej verjetnosti sprinterji.

Med kolesarji bo po točkah slavil Italijan Jonathan Milan (Lidl-Trek), Pogačar bo v žep ob rožnati za skupni seštevek pospravil še modro majico najboljšega hribolazca, medtem ko bo najboljši mladi kolesar domačin Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice