Šport > Kolesarstvo
2011 ogledov

Rogličev kolega, ki mu je pomagal do zmage na Giru, se je ognil zaporu!

Michel Hessmann Profimedia
Kolesar ekipe Visma-Lease a Bike se je izognil kazenski ovadbi, potem ko je bil pozitiven na dopinškem testu.

Čeprav velja uporaba dopinga v Nemčiji za kazenski prekršek, za katerega je zagrožena celo daljša zaporna kazen, se je kolesar Visme-Lease a Bike Michel Hessmann uspel ogniti najhujšemu, potem ko je tožilstvo v Freiburgu sporočilo, da je ovrglo prvotne obtožbe, saj ni našlo "dovoljšnega suma kaznivega dejanja".

Mladi Nemec se je tako ognil kazenski ovadbi, saj je javni tožilec že zaključil preiskavo, a mu še vedno grozi suspenz, če ga spozna za krivega nemška državna protidopinška agencija, ki še vedno preiskuje njegov primer. A se je vsaj izognil morebitnim kazenskim ovadbam.

Potem, ko so o tem najprej poročali pri Wilerflitsu, so novico o ovrženih obtožbah zdaj potrdili tudi pri Vismi-Lease a Bike, ki je svojemu kolesarju ves čas stala ob strani, potem ko je bil Hessmann lani junija na dopinškem testu pozitiven na prepovedan diuretik. Do pozitivnega testa je prišlo kmalu zatem, ko je na Giru pomagal našemu šampionu Primožu Rogliču do skupne zmage.

Hessmann je sicer izven tekmovalnega pogona vse od avgusta, ko je na plan prišla novica, da je bil njegov dopinški test pozitiven, preiskava pa še vedno traja. Mladega 22-letnega Nemca prav tako ni bilo na ekipni predstavitvi pred začetkom nove sezone.

Obeta se mu dolgotrajen suspenz (v medijih se večinoma piše o dveh letih), če ne bo v preiskavi uspel dokazati, da je prepovedani diuretik zaužil pomotoma z okuženo hrano. 

Tekom preiskave, preden je nemško tožilstvo ovrglo vse obtožbe, je nemška policija izvedla tudi racijo kolesarjevega domovanja, ko je zasegla in analizirala vsebino večih Hessmannovih elektronskih naprav, a kot kaže, ni našla ničesar spornega.

Michel Hessmann | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemčijo so sicer v preteklosti pretresli že številni dopinški primeri, še posebej v času njihove razvpite kolesarske ekipe T-Mobile. Kolesarji, kot so Rolf Aldag, Udo Bölts, Patrik Sinkewitz in Erik Zabel, so vsi priznali uporabo dopinga. Prav tako je bil zaradi svoje udeležbe v zloglasni operaciji Puerto kaznovan tudi zmagovalec Toura iz leta 1997, Jan Ullrich.

Kolesarja, kot sta Marcel Kittel in John Degenkolb, ki se ju ni nikoli povezovalo z dopingom, sta v zadnjem desetletju pripomogla k pravi renesansi nemškega kolesarstva, prav tako pa je zaupanje v čisto dirkanje vrnil zakon, ki ga je Nemčija sprejela leta 2015, ki obravnava uporabo dopinga kot kriminalno dejanje. Kršitev dopinških predpisov lahko pomeni tudi do tri leta zaporne kazni.

Michel Hessmann Jumbo-Visma | Avtor: Epa Epa

Hessmann se je sicer prvi ekipi Jumbo-Visme pridružil leta 2022, ko je napredoval iz Jumbo-Vismine razvojne ekipe, pogodba pa ga za nizozemsko moštvo veže do konca letošnje sezone. Kot največji uspeh svoje kariere beleži tretje mesto v skupnem seštevku na dirki po Franciji za mlade, Tour de l'Avenir, ki ga je dosegel v sezoni 2022.

V lanski sezoni pa se je izkazal predvsem v vlogi odličnega pomočnika našemu Primožu Rogliču, ko je najprej pomagal Kisovčanu do skupne zmage na dirki po Kataloniji, ob svojem krstnem nastopu na velikih tritedenskih dirkah pa je Rogliču pomagal še do skupne zmage na Giru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice