Šport > Kolesarstvo
17337 ogledov

Šok za Jumbo-Vismo tik pred enim glavnih vrhuncev sezone

Jumbo-Visma Profimedia
Prvi favorit Dirke po Flandriji Wout van Aert bo najverjetneje moral izpustiti eno največjih dirk sezone.

Ob Mathieu van der Poelu bi moral biti glavni favorit na drugem velikem kolesarskem spomeniku sezone, Dirki po Flandriji, kot vse kaže pa bo Wout van Aert moral izpustiti to legendarno dirko.

Iz ekipe Jumbo-Visma so tako že potrdili, da se belgijski prvak v četrtek zaradi bolezni ni udeležil ogleda trase ter da se najverjetneje ne bo pojavil na startu slovite Dirke po Flandriji.

Van Aert je sicer na začetku sezone prikazal zastrašujočo formo, saj je dobil že dve prestižni enodnevni belgijski klasiki, Omloop Het Nieuwsblad in E3 Harelbeke, obenem pa je za glavnega favorita dirke veljal tudi zaradi izjemno močne ekipe, saj Jumbo-Visma preprosto kraljuje na začetku sezone.

Jumbo-Visma | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni dvoma, da bo njegov izostanek močno spremenil tudi potek dirke, saj bodo tako ostali kandidati za zmago imeli enega rivala manj, katerega bi se želeli rešiti. Kot prvi favorit tako iztopa zmagovalec Dirke skozi Flandrijo van der Poel, obenem pa bo tako imel tekmeca manj tudi naš Tadej Pogačar, ki je na začetku letošnje sezone dokazal, da je treba nanj računati na čisto vsaki dirki.

Zanimivo pa bo videti, kako bo sicer izjemno močna Jumbo-Visma pripravila taktiko za dirko, zdaj ko so ostali brez svojega paradnega konja. Iz ekipe sicer niso želeli razkriti, za kakšno bolezen naj bi šlo.

"Na žalost se nam Wout ne bo pridružil pri ogledu trase. Na žalost se ne počuti dobro in zato bo ostal doma. Vsaj danes se bomo morali znajti brez njega," je v četrtek pojasnil športni direktor Grischa Niermann, preden je dodal: "Če bo manjkal samo danes na ogledu, bo super. Moramo namreč priznati, da je velika verjetnost, da bo manjkal tudi na dirki."

Van Aert je sicer v pripravi na drugi kolesarski spomenik sezone najprej dobil dirko E3 Harelbeke prejšnji petek, preden se je izkazal tudi s silovitim napadom Kemmelberg dva dni kasneje na dirki Gent-Wevelgem, kjer pa se je na koncu zadovoljil z 12. mestom, potem ko je videl, da bodo zmago odnesli ubežniki. Sredino Dirko skozi Flandrijo pa je izpustil, saj se je želel posvetiti še zadnjim treningom pred Dirko po Flandriji. Zdaj pa je bolezen pokvarila vse njegove načrte.

Niermann je razkril, da bodo dokončno odločitev o van Aertovem nastopu na eni največjih dirk sezone najverjetneje sprejeli v petek do večera. "Trenutno resnično ne morem reči ničesar. Tudi če se bo počutil pripravljenega na samo nedeljsko jutro, bi mu morda še dovolili nastopiti. Vsekakor pa bo več jasno tekom petka, ko bomo videli, kako se bodo stvari razvile."

Jumbo-Visma je sicer pred začetkom letošnje sezone izjemno okrepila svojo ekipo za spomladanske klasike ter okoli van Aerta zbrala pravo sanjsko moštvo. Zdaj pa je prav verjetno, da bosta ravno njihovi najnovejši okrepitvi imeli nalogo voditi ekipo na Dirki po Flandriji, potem ko sta oba prišleka začela sezono v sanjski formi.

Jumbo-Visma | Avtor: Profimedia Profimedia

Christophe Laporte ima za sabo najboljšo sezono v življenju, pa čeprav traja komaj dva meseca, saj je letos že uspel dobiti etapo na dirki Pariz-Nica, medtem ko je na E3 Harelbeke in Gent-Wevelgemu zasedel drugo mesto. Tiesj Benoot pa se je izkazal prav na minuli Dirki skozi Flandrijo, ko je bil od njega močnejši le van der Poel.

"V primeru, da bomo brez Wouta, bomo morali pripraviti nov načrt, ga nekoliko spremeniti. To bi bil res hud udarec. Seveda ga ne moremo kar tako zamenjati. Toda po drugi strani imamo celotno ekipo v odlični formi in dva, ki zagotovo izstopata, sta Tiesj in Christophe. Seveda bomo s tem v mislih pripravili nove načrte. Toda to bo velika sprememba, ne samo za nas, temveč tudi za tekmece. Seveda bomo pripravili nov načrt ter se dirke udeležili s ciljem zmagati," je zaključil Niermann.

Van Aert bo kot kaže še naprej imel neporavnane račune z Dirko po Flandriji, potem ko je vsako leto, ko se je pojavil na startu, veljal za prvega favorita, a je leta 2020 moral priznati premoč v sprintu van der Poelu, lani pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom.

Tudi letos se je dirko napovedovalo kot epski spopad dveh titanov in velikih rivalov, van Aerta in van der Poela, a kot kaže iz tako težko pričakovanega obračuna ne bo nič. Morda pa lahko njegovo odsotnost izkoristi kdo drug? Zakaj pa ne Tadej Pogačar?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice