Šport > Kolesarstvo
8095 ogledov

V Belgiji se je pisala zgodovina, Mohorič znova fantastičen

Kolesarstvo Profimedia
Biniam Girmay je senzacionalni zmagovalec prestižne enodnevne klasike Gent-Wevelgem, medtem ko je Matej Mohorič znova končal v prvi deseterici.

Eritrejec Biniam Girmay je šokiral kolesarski svet z zmago na dirki Gent-Wevelgem, preizkušnji kolesarske svetovne serije (najvišji rang dirk), s čimer je postal prvi Afričan z zmago na kateri izmed prestižnih enodnevnih klasik. Kolesar ekipe Intermache-Wanty-Gobert je dobil sprint ubežne skupine štirih kolesarjev, v njem je premagal Francoza Christopha Laporta (Jumbo-Visma) ter Belgijca Driesa Van Gestela (TotalEnergies) in Jasperja Stuyvena (Trek Segafredo).

Odlično je ves čas 248,8 kilometra dolge proge vozil Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in se še na tretji zaporedni dirki uvrstil med najboljšo deseterico. Tokrat je zasedel deveto mesto. Njegov uspeh pa je s 13. mestom dopolnil Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco).

Kolesarstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirka Gent-Wewelgem so včasih imenovali sprinterska klasika. Večina zmagovalcev v preteklosti prihaja iz sprinterskih vrst, a potem ko so ji prireditelji dodali nekaj vzponov, med katerimi je najbolj znamenit Kemmelberg, ki ga morajo tekmovalci premagati kar trikrat, so možni tudi drugačni razpleti. In tak primer je bil letos.

Prav na vseh vzponih so se vrstili napadi, prav na vseh je letos sodeloval tudi Mohorič, pred tednom zmagovalec dirke Milano-San Remo. A končna odločitev je vendarle prišla pozneje na ravnini. Zadnji vzpon na Kemmelberg, ki so ga morali kolesarji premagati z druge strani kot prva dva, in napad Jumbo-Visme, ekipe lanskega zmagovalca Wouta van Aerta, je naredil selekcijo, izoblikovala se je skupina osmih kolesarjev, v kateri je bil seveda tudi Mohorič.

Kolesarstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

A nekateri iz ozadja, med njimi tudi Mezgec, so se ubežnikom priključili, 24 kilometrov pred ciljem pa je na ravnem sledil nov napad Jumbo-Visme. Zanj je poskrbel Laporte, odgovora pa ves čas aktiven Mohorič, ki je ostal še brez pomoči moštvenih kolegov, ni imel. Imel pa ga je 21-letni Girmay, ki je bil v družbi treh bolj uveljavljenih kolesarjev, ti so s složno vožnjo do cilja prišli z osmimi sekundami prednosti, talentirani Girmay pa je zmagal v sprintu.

Da gre za izjemno talentiranega kolesarja, je sicer pokazal že lani, ko je bil drugi na Svetovnem prvenstvu za kolesarje do 23 let, a kljub odličnemu 12. mestu na letošnjem Milanu-San Remu ter še boljšem 5. mestu na eni izmed znamenitih tlakovanih klasik E3 Harelbeke, ni nihče pričakoval, da bi lahko v tako težki konkurenci mladi Eritrejec prišel do prve afriške zmage na kateri izmed slovitih belgijskih klasik.

Kolesarstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Najprej na dirki sploh nisem nameraval nastopiti, v petek pa smo spremenili načrt. Prišel sem po dober rezultat, nikoli pa nisem niti pomislil, da bi lahko zmagal. Še 250 metrov pred ciljem ne. Na prvih tlakovanih vzponih se nisem počutil najbolje, bil sem celo v ozadju. A nato je bilo počutje iz kilometra v kilometer boljše, vsi smo čakali na van Aerta. Na koncu, kljub temu, da so bili z mano v begu močni fantje, sem začutil, da jih lahko tudi uženem. Neverjetno, kaj mi je uspelo," je bil vzhičen zmagovalec, ki je napovedal, da ga na najbolj znameniti belgijski klasiki, dirki po Flandriji, ne bo. "Pogrešam ženo in hčer. V Evropi sem že tri mesece, zato bom najbrž odpotoval domov."

Zelo dobro predstavo je pokazal tudi Mezgec. Tudi njega je bilo veliko videti v ospredju, čeprav je bil sprva v vlogi pomočnika Dylanu Groenewegenu. Slednji je imel težave s kolesom in je odstopil, tako kot tudi trikratni zmagovalec dirke Slovak Peter Sagan. Mezgec je na koncu dosegel lepo uvrstitev, 13. mesto. Lastnik najboljšega slovenskega rezultata v zgodovini preizkušnje pa ostaja Borut Božič, ki je bil leta 2013 drugi.

 1. Biniam Girmay (Eri/Intermarche-Wanty-Gobert)    5:37:57
 2. Christophe Laporte (Fra/ Jumbo-Visma)
 3. Dries Van Gestel (Bel/ TotalEnergies)
 4. Jasper Stuyven (Bel/ Trek-Segafredo)           isti čas
 5. Soeren Kragh Andersen (Dan/DSM)                 +  0:08
 6. Tim Merlier (Bel/ Alpecin-Fenix)
 7. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
 8. Ivan Garcia Cortina (Špa/Movistar)
 9. Matej Mohorič (Slo/ Bahrain Victorious)
10. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)
...
13. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)           isti čas

 

Ženski Gent-Wevelgem Balsamovi

Italijanka Elisa Balsamo pa je zmagovalka ženske dirke svetovne serije Gent-Wevelgem. Kolesarka ekipe Trek-Segafredo je dobila sprint večje skupine, v katerem je premagala Nizozemko Marianne Vos in rojakinjo Mario Giulio Confalonieri. Edina slovenska predstavnica Eugenija Bujak je zaostala pet minut in 15 sekund, zasedla je 51. mesto.

Kolesarstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

V okolici Wevelgema je bil danes pravi športni praznik, na različnih dirkah so se merili tudi kolesarji v nižjih kategorijah. Tako je v konkurenci kolesarjev do 23 let na dirki pokala narodov Anže Skok zasedel peto mesto, med mladinci v pokalu narodov je bil Žak Eržen 14., Neža Zupanič pa med mladinkami 11.

 

Higuita zmagovalec dirke po Kataloniji

Kolumbijec Sergio Higuita pa je zmagovalec 101. kolesarske dirke po Kataloniji. Kolesar Bore-Hansgrohe je v zadnji, sedmi etapi, ki je potekala v Barceloni, obdržal 16 sekund prednosti pred olimpijskim prvakom Ekvadorcem Richardom Carapazom, tretje mesto je z zaostankom 52 sekund zasedel Portugalec Joao Almeida.

Zadnje dejanje dirke svetovne serije za Higuito, ki je dirko dobil brez etapne zmage, še zdaleč ni bilo brezbrižno. Profil 138,6 kilometra dolge etape, v kateri so se tekmovalci v zadnjem delu morali šestkrat povzpeti na Montjuic, ekipi Bore ni dovoljeval sproščenosti, ekipi Ineos in UAE Emirates sta poskušali z napadi zlomiti Higuito, a se ta tudi zaradi pomoči kolegov ni dal in je v cilj prišel v prvi skupini.

Kolesarstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem je 24-letnik zadržal skupno vodstvo, zabeležil svojo sedmo zmago v karieri, zagotovo pa najbolj prestižno. Doslej se je lahko pohvalil le z uspehi v domači Kolumbiji ter z etapnima zmagama na dirkah po Španiji in po Algarveju.

Etapo je sicer odločil sprint večje skupine, dobil ga je Italijan Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl), ki je zmagal četrtič v karieri.

Kolesarstvo | Avtor: Epa Epa

Slovenskih kolesarjev na dirki ni bilo.

 1. Sergio Higuita Garcia (Kol/Bora-hansgrohe)	29:53:33
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         +   0:16
 3. Joao Almeida (Por/UAE Emirates9                    0:52
 4. Nairo Quintana (Kol/Arkea-Samsic)                  0:53
 5. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates)                      1:08
 6. Ben O'Connor (Avs/ AG2R Citroen)                   1:10
 7. Tobias Halland Johannessen (Nor/Uno-X Pro Cycling) 1:13
 8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                     1:16
 9. Torstein Traen (Nor/Uno-X Pro Cycling)             1:27
10. Sam Oomen (Niz/Jumbo-Visma)                        1:55

 

Polanc odstopil

Jan Polanc pa kolesarske dirke za VN Industrie v Larcianu sicer ni dokončal, se pa je lahko veselil nove zmage moštvenega kolega pri ekipi UAE Emirates.

Enodnevno dirko, dolgo 192,2 kilometra, je namreč le dan potem, ko se je končal Mednarodni teden Coppi-Bartali, dobil Diego Ulissi, nekdanji zmagovalec dirke po Sloveniji.

Kolesarstvo | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Ulissi se je veselil že 43. zmage v karieri, do nje je prišel v sprintu skupine 13 kolesarjev. Drugo mesto je zasedel njegov rojak Alessandro Fedeli, tretji je bil Belgijec Xandro Meurisse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice