Šport > Kolesarstvo
6342 ogledov

Kakšen človek! Noro, kaj je Rogličev prijatelj in cimer naredil za Ukrajino

Tony Martin Epa
Legendarni Nemec je dal na dražbo celo svojo edino olimpijsko medaljo.

Eden največjih kronometristov vseh časov, legendarni Nemec Tony Martin, se je pripravljen odreči temu, čemur pravi "največja trofeja moje kariere", z namenom zbiranja denarja za otroke, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini.

Upokojeni veliki prijatelj ter bivši cimer našega Primoža Rogliča je namreč na dražbo postavil svojo srebrno medaljo, ki si jo je privozil na kronometru na Olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Omenjena medalja bo romala v roke najvišjega ponudnika, ves zbrani denar pa bo namenjen RTL-ovi kampanji Wir helfen Kindern ("Pomagamo otrokom), ki zbira denar za otroke v Ukrajini.

"Vsak dan na televiziji videvam grozne posnetke iz Ukrajine in občutek imam, da je narobe preprosto sedeti na kavču in sprejeti to situacijo. Vsi, ki pomagajo ljudem, ki najbolj potrebujejo zaščito - to so ukrajinski otroci in njihove družine - imajo moje najgloblje spoštovanje. Prav tako bi rad prispeval svoj delček ter pomagal. Zato sem se odločil, da doniram svojo srebrno olimpijsko medaljo iz Londona 20212, da bi zbral denar za RTL-ovo kampanjo Pomagamo otrokom," je zapisal na Instagramu.

"Ne bo se lahko ločiti od največje trofeje, ki sem jo lahko dobil tekom kariere, toda glede na to, da so milijoni izgubili skorajda vse, je to nekaj, kar si resnično želim storiti."

Dražbo, ki bo trajala do 9. aprila, gosti spletna stran United Charity, trenutno (10:00, 31. 3. 2022) pa najvišja ponudba znaša 20.150 evrov. Medalja naj bi bila v zelo dobrem stanju, zob časa naj bi zgolj načel originalno škatlico, v kateri je shranjena.

Martin je sicer kar štirikratni svetovni prvak v vožnji na čas in je dolgo časa veljal za najboljšega kronometrista na svetu, a je srebro iz Londona, ko ga je premagal zgolj sir Bradley Wiggins, vseeno edina njegova olimpijska medalja.

Tony Martin | Avtor: Profimedia Profimedia

"Iz dna srca upam, da bodo Ukrajinci kmalu prišli nazaj do svojega miru in svobode," je svoj zapis zaključil Martin.

Ni pa legendarni Nemec edini kolesar, ki se je odločil za pomoč Ukrajini. Lachlan Morton je tako prevozil 1000 kilometrov v 42 urah, od Nemčije do ukrajinsko-polske meje, da bi opozoril, kako blizu vojni je tudi Zahodna Evropa, obenem pa je tekom svoje vožnje uspel zbrati za več kot 200.000 dolarjev donacij.

Še bolj aktivno in neposredno pa se je v vse skupaj vključil nekdanji odlični kolesar Jaroslav Popovič, ki pomaga pri transportu zalog v Ukrajino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice