Šport > Kolesarstvo
12919 ogledov

Športni direktor: Po tisti etapi sem se najprej pogovoril s Primožem

Primož Roglič, Sepp Kuss in Jonas Vingegaard Profimedia
Ob koncu dirke po Španiji je športni direktor Zeeman 'ustavil' Rogliča s pogovorom.

Ekipa Jumbo-Visma je dominirala skozi sezono, še zlasti pa je to postalo očitno na dirki po Španiji, ko so se v vodstvu znašli kar trije kolesarji nizozemskega moštva. Sepp Kuss je imel rdečo majico, sledila pa sta mu Jonas Vingegaard in Primož Roglič.

"S svojo taktiko smo povsem presenetili tekmece. Še naprej smo napadali. Naš moto je bil napad, s tem pa nam ni bilo potrebno braniti položajev. Edina težava je bila v tem, da nismo imeli scenarija za prvo, drugo in tretje mesto, s tem pa nismo imeli več koga napasti. O medsebojnih napadih znotraj ekipe pa se nismo pogovarjali," je za Masters Magazin dejal športni direktor Merijn Zeeman.

Nato je sledila etapa na Alto de l'Angliru, kjer sta se Jonas in Primož skušala otresti Kussa, pridobila sta nekaj sekund. "Roglič se je počutil dobro, verjel je v to, da lahko prevzame rdečo majico. A obstajala je nevarnost, da bi Kuss izpadel iz igre, v boj za zmago pa bi se lahko vrnil kdo od tekmecev. Kot ekipa bi bili bolj ranljivi," meni Zeeman.

Sledila je odločitev, da se preneha z napadi na Kussa. "O tem sem se iz oči v oči najprej pogovoril s Primožem, nato pa je sledil skupni razgovor z ekipo. Imeli smo intenzivno, a 'čudovito' razpravo, na koncu pa smo se strinjali, da ne bo medsebojnih napadov, ampak se bomo borili proti tistemu tekmecu, ki je četrti. Želeli smo poskrbeti, da ostanemo prvi, drugi in tretji," je še dejal športni direktor.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je bil poseben trenutek zame. Doživel sem, šlo je za ekstremne okoliščine, kako so vsi upoštevali ekipno kulturo in filozofijo. Vsi tudi sedaj pred novo sezono razumejo, da so osebne ambicije zelo pomembne, vendar le do neke meje. Moštveni interesi zmeraj prevladajo nad osebnimi. Pri nas ima vsak dovolj priložnosti za dokazovanje, nikogar ne omejujemo, a je nad vsem podpora kolegom. To je čudovita lekcija, ki sem se je naučil v letu 2023," je sklenil Zeeman.

Dejstvo, da je nizozemska ekipa na Vuelto poslala kar tri kandidate za skupno zmago, pa je dokončno izbila sodu dno kar se tiče Rogličeve prihodnosti v ekipi. Ob sicer razumljivem favoriziranju Vingegaarda za dirko po Franciji se je Zasavec naposled odločil poiskati novo ekipo in jo našel v Bori-Hansgrohe. Prav Tour je še edina tritedenska dirka, ki jo Roglič doslej ni osvojil. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice