Šport > Kolesarstvo
1102 ogledov

Tako pred nedeljsko dirko na stavnicah kotira Pogačar

Tadej Pogačar SP v kolesarstvu Epa
Pred kolesarkami in kolesarji sta še zadnji preizkušnji na svetovnem prvenstvu v avstralskem Wollongongu.

Vse oči slovenske javnosti so uprte predvsem v nedeljo, ko bo Tadej Pogačar kot eden izmed favoritov skupaj z Belgijcem Woutom van Aertom in Nizozemcem Mathieujem van der Poelom lovil prestižno mavričasto majico na cestni dirki.

Recept za 24-letnega Pogačarja je znan, kot je dejal na sredini in četrtkovi tiskovni konferenci. Utruditi favorite in se še enkrat izkazati v sprintu po napornem dnevu v sedlu. Velika razlika v primerjavi z veliko nagrado Montreala pred slabima dvema tednoma pa je predvsem v ekipi, ki bo krila hrbet slovenskemu asu.

Če je v Kanadi, ko je slavil po sijajnem dolgem zaključnem sprintu, lahko računal na izrazito pomoč ekipe UAE Team Emirates, bo tokrat vsaj kar se tega tiče v podrejenem položaju v primerjavi z Belgijci, Francozi, Italijani, Avstralci, Danci, Britanci in drugimi.

SP v kolesarstvu U23 SP v kolesarstvu Šport Ciljni sprint odnesel slovensko medaljo

Slovenci s šestimi namesto osmimi kolesarji

Tudi Slovenija je imela sicer možnost, da bi na cestni dirki, ki se bo začela ob 2.15 zjutraj po srednjeevropskem času, nastopila z osmimi kolesarji. Poškodbe in odpovedi pa so selektorja Uroša Murna prisilile, da bo v Wollongongu na 266,9 km dolgi trasi priložnost ponudil šestim kolesarjem.

Poleg Pogačarja so tu pomembni pomočniki, Jan Tratnik, Jan Polanc in Domen Novak, ob njih pa bosta nastopila še Jaka Primožič in David Per. Odsotna sta ob Luki Mezgecu predvsem Primož Roglič in Matej Mohorič, ki bi lahko ponudila alternativo v naskoku na mavričasto majico ali pa ponudila zavetrje za trenutno bolj prepričljivega Pogačarja v lovu na prestižno zmago.

Te na SP Slovenija še nima, je pa kolajno osvojil Andrej Hauptman. Nekdanji slovenski selektor in zdajšnji športni direktor ekipe UAE Team Emirates je leta 2001 v Lizboni zasedel tretje mesto, leto kasneje pa je bil v Zolderju četrti, tik za njim je bil peti še Zoran Klemenčič. Od tedaj so slovenski kolesarji še dvakrat zasedli mesto v deseterici, Borut Božič je bil sedmi v Koebenhavnu pred 11 leti, pred dvema pa je bil Roglič šesti v Imoli.

Mavričasto majico bo branil najboljši iz Flandrije, Francoz Julian Alaphilippe, ki je pred tem zmagal tudi v Imoli. Tokrat pa bo po ne najboljši sezoni le stežka ubranil naslov. Na startni listi je ogromno kolesarjev, ki jim je trasa s 3945 višinskimi metri pisana na kožo. V prvi vrsti je tu veliki trojec Pogačar, Van Aert, Van der Poel. Vsi trije so favorizirani tudi na stavnicah, ki za zmago kateregakoli od trojice ponujajo od 4- do 5-kratni vložek. Poleg Alaphilippa so med izpsotavljenimi na stavnicah še en Belgijec Remco Evenepoel, domačin Michael Matthews in Eritrejec Biniam Girmay.

Odpisati ni moč niti Francozov Benoita Cosnefroya, Christopha Laporta in Valentina Madouasa, tu pa so med drugimi še Italijana Andrea Bagioli in Alberto Bettiol, Španec Juan Ayuso ter Britanca Fred Wright ter osmoljenec nedeljskega kronometra Ethan Hayter.

Kakšna bo Pogačarjeva taktika?

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Pogačarjeva taktika je ob številnih odličnih kolesarjih povezana predvsem s selekcijo do zaključnega sprinta. Kolesar s Klanca pri Komendi si želi čim bolj navitega ritma na kratkih vzponih, s čimer bi se znebil slabše pripravljenih tekmecev ter nato računal na utrujenost največjih rivalov. Noge je na podobni krožni trasi z dvema krajšima vzponoma pretegnil že v nedeljo na kronometru, ki ga je končal kot šesti.

Cestno dirko je doslej najvišje končal v Yorkshiru pred tremi leti, ko je bil 18. Dodal je še 33. mesto v Imoli ter 38. v Flandriji. To nedeljo kani vse te uvrstitve nadgraditi. "Trasa je dovolj zahtevna, da lahko pride do selekcije med sprinterji, a ko je govora o van Aertu in van der Poelu, je jasno, da se takih kolesarjev na taki progi ne da znebiti. Lahko sicer poskusiš, s tem pa jih lahko vsaj utrudiš. A po tako dolgi trasi se s tem utrudiš tudi sam. To ne bo sproščujoča vožnja, to bo naporen dan," je v sredo dejal Pogačar.

"Gre za super težko dirko. Noge bodo zelo trpele, saj v prem delu po vzponu ni prave priložnosti za počitek. Po 150 ali 160 kilometrih bomo utrujeni in res pričakujem trd boj in vedno manjšo skupino tekmovalcev, ki se bo na koncu spopadla za kolajne," pa je dodal v četrtek.

Tadej Pogačar SP Šport Pogačar si lahko čestita kar sam
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice