Šport > Košarka
2617 ogledov

Dallas do četrte zaporedne zmage, skrbi prinaša poškodba Dončića

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so s 109:99 premagali Golden State Warriors. Dončić je v zadnji četrtini odigral le 22 sekund.

Dvoboj proti ekipi Golden State Warriors, ki je tokrat v Dallasu zaigrala brez Stepha Curryja in Draymonda Greena, so Mavericks dobro odprli. Luka Dončić in Kyrie Irving sta skupaj dosegla 12 od prvih 16 točk domačih, ki so po petih minutah igre povedli s 16:9.

Ljubljančan je domače navijače v uvodnih minutah sicer navdušil predvsem s podajo do Daniela Gafforda, ki je z zabijanjem prišel še do 29. zaporednega zadetega meta na zadnjih tekmah. Luka je sicer ob omenjeni asistenci žogo poslal med nogama Klayju Thompsonu.

Ob omenjenem izidu je reagiral trener gostov Steve Kerr in vzel minuto odmora. Po njej so gostje zaigrali boljše in že pri 18. točki prišli do izenačenja. Ko je slovenski zvezdnik nato najprej zadel enega izmed dveh prostih metov, nato pa bil uspešen še pri metu za dve točki, se je na semaforju izpisal rezultat 23:20. Dončić je slabe tri minute pred koncem četrtine sedel na klop z osmimi doseženimi točkami, skokom in tremi podajami.

Sledilo je sedem zaporednih točk košarkarjev iz Kalifornije, a je Dallasu sekundo pred iztekom četrtine po prodoru izenačenja na 27:27 prinesel Tim Hardaway Jr.

Na začetku drugih 12 minut je Gafford v obrambi zbral dve atraktivni blokadi, po košu Dončića pa je znova reagiral Kerr, njegovo moštvo se je po dobrih treh minutah druge četrtine namreč znašlo v zaostanku petih točk.

A tokrat posvet na klopi Bojevnikom ni pomagal. Ob dobri obrambi domačih košarkarjev nikakor niso uspeli spraviti žoge skozi obroč. Gafford je vpisal še eno blokado, Dante Exum pa je nasprotnikom ukradel dve žogi. Ko je Dončić s svojo peto asistenco na tekmi našel P. J. Washingtona, ki je silovito zabil, je bilo že 40:29. Kerr je že po dveh minutah znova posegel po minuti odmora. 

Tokrat so gostje tudi ob dveh izgubljenih žogah Dončića, ki je soigralce poskušal najti s tveganima podajama, odgovorili s sedmimi zaporednimi točkami. Jason Kidd se je odločil Slovenca potegniti na klop.

Golden State se je kasneje približal le na dve točki zaostanka, a se je dobro minuto pred koncem četrtine s košem Dončića, ta se je medtem vrnil na parket, Dallas oddaljil na +4, v zadnjem napadu domačih pa je Irving zadel za 48:42.

Pri Dallasu, ki je v prvem polčasu trojke metal le 1/14, je Irving dosegel 13 točk, eno manj pa Dončić. Ta je vknjižil še dva skoka in pet podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s trojko Thompsona. Na drugi strani je blestel Gafford, ki je zadel tri mete, dvakrat je bil uspešen po podajah Slovenca. Košarkar, ki je v Dallas prišel na zadnji dan prestopnega roka, je v prvi polovici četrtine zbral tudi dve blokadi. Mavericks so bili sicer še naprej nenatančni pri metih, tudi Dončiću ni šlo, Warriors pa so se približali le na točko zaostanka. A nato je Luka s svojo osmo asistenco v kotu našel Exuma, ki je z drugo trojko domačih iz 18 poizkusov poskrbel za 57:53.

Dončić je dosegel naslednjih osem točk Dallasa, pri tem je zadel tudi svoj prvi met izza črte za tri točke, pred tem je bil petkrat nenatančen. Na semaforju se je izpisal izid 65:58.

Ob sedmih točkah naskoka je Luka slabi dve minuti pred koncem četrtine tudi sedel na klop.

V zadnjo četrtino se je nato vstopilo z rezultatom 76:70. Dončić je zbral 21 točk, tri skoke in osem asistenc. Osmi zaporedni trojni dvojček se je Slovencu tako precej izmikal.

Na začetku četrte četrtine je s klopi spremljal uspešno predstavo soigralcev, z dvema košema novinca Derecka Livelyja II. in enim Washingtona je Dallas v slabih dveh minutah prišel do vodstva z 82:72. 

Tudi minuta odmora ni prekinila naleta gostiteljev, Irving je dosegel naslednje štiri točke, nato pa je dodal še eno ob tehnični napaki Chrisa Paula. Ko je trojko zadel Hardaway Jr., je bilo že +16. 

Dončić se je na parket vrnil sedem minut pred koncem tekme in takoj poskrbel za novo zabijanje Gafforda. Ta je bil tako že pri metu 33/33 na zadnjih petih tekmah. Dallas je povedel z 92:74.

Po minuti odmora, ko je presenetljivo na klop znova sedel tudi Dončić, na parketu je prebil le 22 sekund, so gostje nanizali sedem točk. Njihovo serijo je nato s trojko prekinil Washington.

Kmalu je sicer prišla tudi informacija, da je Luka že zaključil z dvobojem zaradi težav s stegensko mišico.

Mavericks sicer že danes ponoči gostujejo pri ekipi Oklahoma City Thunder. Z mislijo na dvoboj z drugo ekipo Zahoda je Kidd na parket dokaj hitro poslal rezerviste, prednost je bila namreč dovolj visoka.

Dvoboj se je končal s 109:99.

Luka je ob skromnem metu 7/18  (1/6 trojke, 6/8 prosti meti) zbral 21 točk. K temu je dodal tri ulovljene žoge in devet asistenc. Tokrat je bil blizu trojnega dvojčka Irving, ki je vknjižil 23 točk, 8 skokov in 10 podaj. Še štirje košarkarji Dallasa so zabeležil dvoštevilčno znamko točk: Lively II. 12, Washington in Josh Green 11, Gafford 10. Slednji je zbral kar 7 blokad.

Pri Warriors je 27 točk dosegel Jonathan Kumiga, 17 pa Andrew Wiggins.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:08 14.marec 2024.

    Kako je lepo gledat inteligentno košarko

Sorodne novice