Šport > Košarka
22039 ogledov

Sloviti analitik udaril: "Luka naj se pogleda v ogledalo!"

Luka Dončić Profimedia
Sloviti športni analitik ne verjame, da Dallas Mavericks zapravljajo Lukova najboljša leta.

Slovenski košarkarski superzvezdnik Luka Dončić nas iz dneva v dan navdušuje z novimi neverjetnimi predstavami in podvigi. Tako je med drugim v noči na nedeljo ob zmagi proti Detroit Pistons postal šele prvi košarkar v zgodovini, ki mu je uspelo na šestih zaporednih tekmah doseči trojni dvojček z vsaj 30 točkami.

Lukove individualne številke tekom njegove NBA avanture resnično izgledajo sijajno, a kritiki njegovim predstavam očitajo predvsem manjko ekipnega uspeha. Z izjemo sezone, ko so Mavs prišli vse do konferenčnega finala, kjer so jih naposled izločili kasnejši prvaki Golden State Warriors, se Luka še ni uspel prebiti preko prvega kroga končnice.

Mnogi za slabše Lukove ekipne uspehe krivijo predvsem vodstvo Dallasa, ki vse od poletja 2018, ko je v Teksas pripeljalo Dončića, ni okoli svojega prvega zvezdnika uspelo sestaviti ekipe, ki bi bila sposobna se boriti za najvišja vesta. A cenjeni Foxov športni analitik Chris Broussard se s tem ne strinja, temveč je za slabe ekipne rezultate okrivil Lukov način igre.

Chris Broussard | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ni res, da zapravljajo njegova najboljša leta, ali kakor jih pač želite oklicati. Luka se mora pogledati v ogledalo. Luka mora začeti igrati drugače. Preveč zahteva žogo v svojih rokah. Je odličen, a je 'one-man-show'!" je v oddaji First Things First Broussard odgovoril na temo dneva, ali Mavs z nekonkurenčnimi ekipami zapravljajo Lukov potencial.

"Chauncey Billups mi je povedal pred kakšnim desetletjem, ko so vsi ti odlični organizatorji igre začeli dosegati neverjetne individualne številke, da če bi tudi sam vodil žogo kakšnih 20 sekund, nato pa vrgel na koš ali podal igralcu, ki bo vrgel na koš, bi tudi sam imel v svoji karieri takšne izjemne številke," je nato Broussard izpostavil razliko v nekdanjem in sedanjem načinu košarke, ko so včasih dosti več pomenili ekipni dosežki, kot pa individualne številke.

"Ne poizkušam omadeževati Lukovih številk, ker je resnično izjemen, toda nekatere številke izhajajo iz tega, da za ekipo vse opravlja sam. Ta postava sploh ni tako slaba. Imate še enega zvezdnika Kyrieja Irvinga, imate nekaj solidnih in atletsko zelo sposobnih visokih igralcev, Dereck Lively izgleda, kot da bo še nekaj posebnega, Tim Hardaway Jr. je zelo dober rezervni igralec, ki zna metati ... Ne pravim, da gre za ekipo, ki lahko osvoji naslov, toda poglejte si samo Jalena Brunsona. Dokler je bil pri Dallasu, nismo vedeli, česa vse je sposoben."

"Kar hočem povedati, je, 'one-man-showi', pa naj bodo še tako veliki, kot so bili LeBron James, Michael Jordan, Wilt Chamberlain, Oscar Robertson, James Harden, niso zmagovali. In Luka prihaja do točke, ko bom zahtevali, da začne zmagovati. In morali bodo ugotoviti, kako vpeljati igro, kjer bo sicer še vedno zvezda ekipe, a bodo v igro vključeni tudi drugi igralci," je zaključil spoštovani športni analitik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:15 10.marec 2024.

    Idiotizem, ne znajo nehati s tem Dončićem..

Sorodne novice