Šport > Košarka
30964 ogledov

Neverjetno, liga NBA se je zaradi Luke opravičila navijačem Dallasa

Luka Dončić Profimedia
Liga NBA se opravičuje navijačem Dallasa, ker po njenem mnenju Luke Dončića ne more postaviti višje na MVP lestvici.

Za slovenskim superzvezdnikom lige NBA Luko Dončićem je naravnost fantastičen mesec februar, v katerem je povprečno na tekmo beležil 33,4 točk, 9,6 skokov in 10,3 asistenc ob zelo visokem odstotku zadetih metov. Mavs pa so v tem času pod njegovim poveljstvom zabeležili osem zmag na enajstih tekmah, kar je enako kot tri najboljše ekipe zahoda - Minnesota, Oklahoma City in Denver.

In rezultat vseh teh izjemnih predstav in številk je ... da je Luka na najnovejši uradni MVP lestvici lige NBA izgubil eno mesto proti Jaysonu Tatumu. Luka (34,4 točke, 8,8 skokov, 9,7 asistenc) tako po novem zaseda peto mesto, pred njim pa se poleg Tatuma (27 točk, 8,5 skokov, 4,9 asistenc) nahajajo še vodilni Nikola Jokić (25,8 točk, 12,3 skokov, 9,3 asistenc), drugouvrščeni Shai Gilgeous-Alexander (31,2 točk, 5,6 skokov, 6,5 asistenc) ter tretji Giannis Antetokounmpo (30,6 točk, 11,2 skokov, 6,3 asistenc).

Najbolj smešno pri vsej zadevi pa je, kako je liga NBA argumentirala Dončićevo peto mesto. Ker preprosto ne najdejo več nobene druge stvari, ki bi jo še lahko očitali Luki, mu tako znova in znova očitajo nekoliko slabši ekipni uspeh.

Luka Dončić 5. mesto na MVP lestvici | Avtor: NBA NBA

"Opravičujemo se navijačem Mavs, ampak mesto na lestvici tudi šteje. Vodilni strelec lige NBA Dončić je dosegel 30 točk in trojni dvojček (svojega 11. v sezoni) v sredo na svoj 25. rojstni dan, da je porinil Dallas do zmage s 136:125 proti Torontu. Razumemo, da je dosegel vsaj 25 točk na devetih zaporednih tekmah. Toda ob spektakularnih posnetkih in številkah bo moral Dončić dvigniti svojo ekipo iz območja za dodatni turnir za končnico, če se želi povzpeti po naši lestvici."

Zanimivo je, kako se Luki stalno pod nos meče pomanjkanje ekipnega uspeha, obenem pa kritiki niso niti toliko realni, da bi primerjali kakovost kadra okoli omenjenih zvezdnikov. Tatum, ki je ravnokar prehitel Dončića, igra v eni najmočnejših ekip zadnjih let in ima okoli sebe kar štiri košarkarje, ki so v zadnjih sezonah nastopili na tekmi zvezd. Jokić je član aktualnih prvakov, že tako izjemno močni Giannisov Milwaukee je septembra v svoje vrste pripeljal še Damiana Lillarda, medtem ko je OKC okoli Shaija zbrala eno najbolj perspektivnih mladih ekip v ligi, ki se z dozorevanjem v zadnjih letih dviguje iz sezone v sezono.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po drugi strani pa Dončić že praktično celotno sezono nosi ekipo Dallas Mavericks na svojih lastnih ramenih, ekipa pa se z razmerjem 34-26 še vedno bori celo za neposredno uvrstitev v končnico. Vse to je Luki uspelo, čeprav je Dallas kar na dvanajstem mestu po številu tekem, ki so jih morali njegovi igralci izpustiti zaradi poškodb. Pri tem je še potrebno poudariti, da ni šlo za poškodbe igralcev, ki grejejo klop, pač pa je po izračunih lige NBA v 85 % šlo za odsotnost enega izmed osmih glavnih igralcev rotacije glavnega trenerja Jasona Kidda.

Z drugimi besedami, Dončič se je večji del sezone moral znajti brez pomoči najpomembnejših soigralcev, a je vseeno ekipo pripeljal v pozicijo, da se bori za neposredno uvrstitev v končnico. Še en neverjeten podatek, ki kaže, koliko Luka pomeni Dallasu, pa je ta, da so Mavs slabši za kar sedem točk na sto posesti žoge, kadar Luka sede na klop! Naravnost nore številke! Pa naj še kdo reče, da si Luka ne zasluži biti višje na MVP lestvici!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 10:05 03.marec 2024.

    Kaj avtor nima kaj drugega pisat...?

Sorodne novice