Šport > Košarka
17240 ogledov

Luka vrnil Dallas v igro, nato pa je tekmo odločil nor koš v zadnji sekundi

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so po izjemnem metu Maxa Strusa izgubili v Clevelandu s 119:121.

Mavericks so pred dvobojem z Indiano nanizali sedem zmag, nato pa morali priznati premoč Pacers. Tokrat jih je ob 'slovenskem večeru' v Clevelandu na papirju znova čakalo težko delo, Cavaliers so namreč drugo moštvo Vzhoda, doslej so zabeležili 37 zmag in 19 porazov. Dallas se je v dvoboj podal z razmerjem 33-24.

Luka Dončić, ki je imel dan pred svojim 25. rojstnim dnevom lepo podporo v mestu z največjim številom potomcev slovenskih izseljencev, je sodeloval pri edinih dveh koših gostov v prvih štirih minutah. Najprej je asistiral za koš Derecka Livelyja II., nato pa je ob prekršku zadel izjemno težek met 'preko glave'. Ker tudi Cleveland na začetku dvoboja ni bil pretirano uspešen v napadu, je z dodatnim prostim metom Dončić poskrbel za izid 5:5.

Slovenski zvezdnik je do polovice četrtine zbral ukradeno žogo v obrambi, na drugi strani igrišča pa je vpisal že štiri asistence. Kasneje je dosegel še šest zaporednih točk Dallasa v napadu in popeljal svojo ekipo do 20:14. A priigrana prednost je hitro izginila. Trojki za Cavaliers sta zadela Isaac Okoro in Georges Niang ter poskrbela za izenačenje.

Četrtina se je končala s 24:23 v korist zasedbe iz Teksasa. Luka, ki je odigral vseh prvih 12 minut in je tako na začetku drugih obsedel na klopi, je v svojo statistiko vpisal 11 točk, dva skoka in pet podaj.

Ob odsotnosti Slovenca je Cleveland hitro prevzel pobudo in po petih minutah povedel za kar 10 točk po trojki Donovana Mitchella. Trener Dallasa Jason Kidd je z minuto odmora skušal prekiniti nalet gostiteljev, po njej pa se je pri zaostanku z 31:41 na parket vrnil tudi Dončić.

Ta je dosegel koš, nato z lepo podajo našel še povsem samega Daniela Gafforda, ki je akcijo dokončal z zabijanjem.

A na drugi strani sta bila pri metih izza črte natančna Mitchell in Niang, prednost Cavaliers pa je tako še narastla. Domači so v drugi četrtini trojke sicer metali kar 7/10. Kidd se je pri zaostanku 41:56 znova odločil za posvet na klopi.

Sledila je eksplozija prvega Dallasovega moža. Luka je zadel trojko, po izgubljeni žogi domačih je Maxi Kleber zadel enega od dveh prostih metov, nato pa je bil Dončić še enkrat uspešen pri metu za tri točke. Dallasu je tako uspel delni izid 7:0.

Ljubljančana preprosto niso mogli ustaviti, njegovo simultanko v napadu je prekinil šele glavni odmor. Dosegel je 14 od zadnjih 15 točk gostov v prvem polčasu in Mavericks pripeljal na znosnih 56:60.

V prvih dveh četrtinah je z metom 9/15 (4/6 trojke, 5/5 prosti meti) vknjižil že 27 točk. Na svojem kontu je imel še tri ulovljene žoge in šest asistenc.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Že po dobri minuti drugega polčasa so Mavericks prišli do izenačenja. Najprej je namreč zadel Kyrie Irving, po podaji Dončića pa še Lively II. za 60:60.

Luka je v obrambi ukradel dve žogi, nato pa s svojim prvim košem v tretji četrtini Dallas popeljal do treh točk prednosti. Ob zadetem metu je zahteval še prekršek, to pa ni bilo povšeči očitno 'zelo občutljivemu' sodniku Karlu Lanu, ki mu je prisodil tehnično napako. To je bila že njegova 13. v sezoni, ob 16. bo moral prvič izpustiti tekmo.

Dončić, sicer prvi strelec lige, je že tri minute pred koncem presegel svoje povprečje doseženih točk, ki je pred tokratnim dvobojem znašalo 34.3 točke. Dallas je povedel z 79:77.

Zadnji dve minuti tretjega dela je Luka nato presedel, Cleveland pa je to izkoristil za novo menjavo v vodstvu. V zadnjo četrtino so Cavaliers tako krenili s prednostjo ene točke. Bilo je 83:82.

S štirimi zaporednimi točkami so domači takoj na začetku četrte četrtine prišli do +5, s košem je odgovoril Dončić, ki se je vrnil na parket. Luka je nato zadel še enkrat za dve točki, po Irvingovi podaji pa je z 'alley-oop' zabijanjem za 90:91 zaključil Lively II. Do konca tekme je ostalo še devet minut.

Po minuti odmora domačih je dva meta zadel Mitchell, a sta na drugi strani po eno trojko skozi obroč spravila Dončić in Irving. Dallas je povedel za točko.

Luka je nato podelil dve asistenci za koša P. J. Washingtona, nato pa je Slovenec tik pred polovico četrtine s trojko na semaforju izpisal izid 105:98.

Mrežici na obeh obročih sta nato nekaj časa mirovali, nato pa je Kleber s trojko poskrbel za +10 Dallasa.

A na drugi strani se je nato povsem 'utrgalo' Maxu Strusu. Ta je zadel štiri trojke iz štirih poizkusov in Cleveland pripeljal na točko zaostanka pri 112:113.

Dončić je zgrešil svoj poizkus za tri točke, Mitchell pa zadel za vodstvo Cavaliers s 115:113. Sodniške odločitve so v zadnjih minutah šle v škodo Dallasa, na primer osebna napaka Irvinga v napadu, vendar so gostje v zadnji minuti vseeno izenačili, Dončićevo podajo je z zabijanjem izkoristil Josh Green.

A sledila je srečna trojka Mitchella, ki je zadel 'od table' za 118:115.

S košem je odgovoril Irving. Ostalo je še 24 sekund.

Green je nato zagrabil žogo, ki jo je imel v rokah Darius Garland. Namesto, da bi se odločili za 'mrtvo žogo' so sodniki Clevelandu prisodili minuto odmora. A po vrnitvi na parket so domači slabo izvajali žogo iz avta, Garlandu je pobegnila čez stransko črto. Dallas je tako prišel do napada, ostalo je še 8.3 sekunde.

Dončić je pod košem našel Washingtona, ta je zadel 2.6 sekunde pred koncem. Delilci pravice se ob tem niso odločili še za osebno napako domačih.

Ostalo je tako dovolj časa, da se je Strus odločil za met s svoje polovice ... in zadel za zmago s 121:119.

Luka je ob bolečem porazu z odličnim metom iz igre 17/29 (6/11 trojke, 5/5 prosti meti) zbral 45 točk, 9 skokov, 14 asistenc in tri ukradene žoge. Izgubil je le eno. Irving je dosegel 30 točk, Washington 11.

Mitchell je vknjižil 31, Strus 21 točk. Cleveland je trojke metal 20/40, Strus 7/10, Mitchell 7/11.

Dallas se bo že ponoči pomeril s Torontom. Tudi v Kanadi bodo pripravili 'slovenski večer'.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice