Šport > Košarka
3721 ogledov

Luka poskrbel za nov rekord lige, Dallas zmagal drugič zapored

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so premagali Detroit Pistons s 142:124.

Luka Dončić in soigralci so tokrat gostovali pri drugi najslabši ekipi lige. Detroit Pistons so v celotni sezoni zbrali le 10 zmag, a so v zadnjem času pokazali nekoliko bolj spodbudne predstave, v dvoboj z Dallasom pa so celo vstopili z zmago. Na zadnji tekmi so namreč premagali Brooklyn Nets.

Tudi tokratni gostje so v noči s četrtka na petek slavili, ugnali so Miami, s tem pa so prekinili neuspešen niz v katerem so zbrali kar pet porazov na šestih dvobojih. Mavericks so se pred tokratnim obračunom nahajali šele na osmem mestu zahodne konference z razmerjem 35-28.

Slovenski zvezdnik je v prvih štirih minutah sprožil le en met proti košu tekmeca, a ga je zgrešil. Kljub temu je prispeval svoj delež k vodstvu Dallasa, v obrambi je pobral dva skoka ter ukradel žogo, v napadu pa podelil dve asistenci. Ko je nato zadel met za tri točke, se je na semaforju izpisal izid 13:6. A prednost je bila hitro zapravljena, po šestih zaporednih točkah domačih je trener gostov Jason Kidd vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Luka vpisal asistenco ob košu Danteja Exuma, v naslednjem napadu pa zadel težek met, ko je zahteval tudi prekršek, a ga ni dobil. Sledilo je precej slabše obdobje, ko je izgubil kar tri žoge. To so domači izkoristili in prvič na tekmi tudi povedli.

Na klop je Slovenec sedel dobre štiri minute pred koncem četrtine, tik pred tem je vknjižil svojo četrto podajo, koš je ob prekršku zadel Dwight Powell. Kanadčan je z dodatnim prostim metom poskrbel za 20:18.

Dončića je zamenjal Kyrie Irving, ki je nato do konca četrtine dosegel kar devet točk, po njegovi zaslugi pa so Mavericks ostajali korak pred domačimi. S trojko Tima Hardawayja Jr. je Dallas povedel za pet točk, a je povsem ob koncu četrtine met za tri točke zadel tudi Simone Fontecchio. Italijan je bil pri metu povsem izven ravnotežja, a je žoga srečno končala v mrežici za 35:33. Fontecchio je sicer pred svojim poizkusom očitno v obraz udaril Powella. Ta je imel zaradi tega marsikaj pripomniti sodnikom in si je prislužil tehnično napako.

Druga četrtina se je tako začela s prostim metom, ki ga je izkoristil Fontecchio.

Luka je nato zadel tri od štirih prostih metov, ki jih je imel na voljo, v precej konfuzni igri na obeh straneh pa je bil za odtenek boljši Detroit. Ta je tako povedel s 45:43. Po Dončićevi asistenci je nato izenačil Daniel Gafford, v naslednjem napadu pa je Ljubljančan zadel šele svoj tretji met iz igre (3/8) in vrnil Mavs v vodstvo.

Po nekaj neuspešnih napadih na obeh straneh je Luka tik pred polovico četrtine prodrl pod koš, zadel in dobil na voljo še dodaten prosti met. Tega je zadel za 50:45.

Detroit se je kasneje približal na dve točki zaostanka, vendar je z dvema trojkama odgovoril Dončić. Igralo se je v valovih, Pistons pa so po zabijanju Isaiaha Stewarta prišli do zaostanka z 58:60. Znova je reagirala klop gostov.

Luka je še enkrat prevzel dirigenstsko palico in s sedmimi točkami Mavericks popeljal do +9, a so nato zadnjih pet točk v prvem polčasu dosegli Pistons. Na odmor je Dallas odšel s prednostjo 69:65.

Dončić je v drugi četrtini dosegel 21 od svojih 26 točk. Imel je še pet skokov in šest asistenc.

Tudi drugi polčas se je začel s točkama Slovenca, uspešno je izvedel prosta meta. Ko je nato zadel še dvakrat iz igre, so Mavs prvič na tekmi prišli do dvoštevilčne prednosti pri 79:69.

Po dveh trojkah Irvinga in novem košu Dončića je na polovici četrtine naskok gostov narastel na 14 točk.

Dončić je na klop sedel štiri minute pred koncem tretje četrtine. Do takrat je dosegel že 36 točk ob šestih ulovljenih žogah in podajah, zbral pa je tudi blokado in dve ukradeni žogi.

Tudi po njegovem odhodu s parketa je prednost naraščala, kar tri trojke je zadel Hardaway Jr., zadnjo ob zadnjem pisku sirene v četrtini. Takrat je poskrbel za 104:88.

Uspešen niz gostov se je nadaljeval tudi na začetku zadnjih 12 minut. Dallas je v slabi minuti namreč dosegel sedem točk in pobegnil že na +23.

Vse je bilo pravzaprav že odločeno. Razlika je ostajala enaka, sedem minut pred koncem pa je Jalen Duren storil grd prekršek nad Gaffordom. Pristopil je P. J. Washington in odrinil Durena, ta pa je nato storil enako. V prerivanje se je vključilo še nekaj igralcev, pritekli so tudi člani strokovnih štabov, ki so mirili situacijo, do pravih udarcev ni prišlo.

Duren si je prislužil izključitev zaradi dveh tehničnih napak, eno je prijel Washington. Dončić je zaradi tega, ker so pri Detroitu dobili eno tehnično več, izvedel prosti met in dosegel svojo 37. točko. 

Gafford je nato po deseti Slovenčevi podaji dosegel koš za 120:95. Košarkar, ki je okrepil Dallas na zadnji dan prestopnega roka, je tako prišel do rekordnega dosežka v novem klubu. Na zadnjih tekmah, vključno s to, je namreč iz igre zaporedoma zadel 19 metov.

Kljub visoki prednosti je Kidd Dončića pustil na parketu in mu tako omogočil, da je postal prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na šestih zaporednih tekmah zbral 'triple-double' z vsaj 30 doseženimi točkami. Ko je Luka dobre tri minute pred koncem prišel do svojega desetega skoka, so pri Dallasu takoj vzeli minuto odmora, Slovenec pa je odšel na klop.

Na parket  so prišli še zadnji rezervisti. Tekma se je kasneje končala z rezultatom 142:124.

Dončić je z metom 13/24 iz igre (4/13 trojke, 9/10 prosti meti) zbral 37 točk, 10 skokov in 10 podaj. Na svojem kontu je imel še tri ukradene žoge in dve blokadi. Izgubil je sicer šest žog.

Irving je dosegel 21 točk, po 17 sta jih k zmagi prispevala Gafford in Hardaway Jr.

Prvi zvezdnik Detroita Cade Cunningham je vknjižil 33 točk, Fontecchio 27. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice