Šport > Košarka
29956 ogledov

Dallas glavni favorit za podpis enega najbolj osovraženih zvezdnikov lige

Dillon Brooks in Luka Dončić Profimedia
Po mnenju ameriških stavničarjev naj bi bili Dallas Mavericks eni najresnejših favoritov za podpis Dillona Brooksa.

Dallas Mavericks po naravnost katastrofalni sezoni, v kateri se niso uspeli uvrstiti niti v dodatni turnir za končnico, poleti preprosto morajo okrepiti svojo ekipo, če nočejo zapraviti še eno sezono enega najboljših košarkarjev na svetu, Luke Dončiča. Zadnje čase so krožile številne govorice o zvezdnikih, ki so se znašli na Dallasovem radarju, zdaj pa se je kot morebitna rešitev pojavil eden najbolj osovraženih igralcev lige, ki pa je morda ravno takšen tip igralca, kot ga Mavericks nujno potrebujejo.

Dillon Brooks, ki že vrsto let velja za enega najbolj umazanih in kontroverznih igralcev lige NBA, je bil v zadnjih tednih ena izmed osrednjih figur dogajanja v ligi, potem ko sta se v prvem krogu končnice srečala druga ekipa zahoda Memphis Grizzlies in sedmi nosilci Los Angeles Lakers. Brooks je namreč pred in po vsaki tekmi vrtel jezik ter zbadal (oklical ga je za starega in izpranega) prvega zvezdnika lige LeBrona Jamesa, kateri ga je na koncu pošteno osmešil ter pomagal jezernikom izločiti grizlije s 4:2 v zmagah.

Pri Memphisu so bili po izpadu izjemno nezadovoljni z obnašanjem svojega zvezdnika, ki je proti Lakers povprečno beležil vsega 10,5 točk, 3 skoke in 1,8 asistenc na tekmo ob naravnost katastrofalnem 31-odstotnem metu iz igre ter je obenem soigralce pustil na cedilu na tretji tekmi, ko si je zaradi nesramnega prekrška nad Jamesom prislužil predčasno izključitev. Iz ekipe so mu tako nemudoma po koncu serije sporočili, da mu poleti niti slučajno ne nameravajo podaljšati pogodbe ter da si naj začne iskati novo ekipo.

Brooks se tako poleti zagotovo ne bo vrnil v ekipo, za katero je nastopal zadnjih šest sezon, celotno situacijo pa bi lahko izkoristili Dallas Mavericks, ki so na ameriških stavnicah eni glavnih favoritov za podpis kontroverznega zvezdnika. Brooks je sicer tip igralca, ki deli navijače.

Na eni strani imamo tiste, ki so mnenja, da je ravno takšen tip igralca tisto, kar Dallas najbolj potrebuje. Dober, agresiven obrambni igralec je namreč nekaj, kar Dallasu hudo manjka. Brooks bi zagotovo bil Dallasov najboljši obrambni igralec, ki bi pokrival največje zvezdnike nasprotnih ekip na pozicijah 1-3. S prihodom Brooksa bi zapolnili vrzel v obrambi po odhodu Doriana Finney-Smitha v Brooklyn.

Glede na to, kakšen imidž si je ustvaril v letošnji končnici, na trgu tudi ne bo velikega povpraševanja za Brooksom, kateremu je vrednost drastično padla in si ga tako Mavericks lahko privoščijo po dosti nižji ceni. Če bodo namreč Mavericks uspeli podaljšati pogodbo Kyrieju Irvingu, bodo ostali brez pravih možnosti na trgu prostih igralcev, saj preprosto ne bodo imeli denarja za najboljše igralce. Brooks s svojo trenutno vrednostjo bi se lahko izkazal za pravo kupčijo.

Po drugi strani pa imamo tiste navijače, ki si niti slučajno ne želijo videti Brooksa v dresu Dallasa, saj se bojijo vse drame, ki jo takšen igralec prinese s seboj. Potem ko že imajo v ekipi enega najbolj psihično nestabilnih igralcev na svetu v obliki Irvinga, bi bilo veliko tveganje prihod igralca, ki je bolj kot po svojih sposobnostih znan po svojem kontroverznem obnašanju na igrišču. Brooks si je namreč v minuli sezoni prislužil kar 18 tehničnih napak, kar je celo več kot Luka Dončić. Prav tako je slab pri obvladovanju medijev in bi lahko s svojim obnašanjem precej škodoval Dallasu. Med drugim se je v preteklosti s svojimi komentarji spravil celo nad Dončića.

Prav tako številni opozarjajo, da njegove številke počasi nazadujejo. Potem ko je bil še eno sezono nazaj eden ključnih členov napada grizlijev z 18,4 točkami in 2,8 asistencami na tekmo ob 43-odstotnem metu iz igre, so letos te številke padle na vsega 14,3 točk in 2,6 asistenc na tekmo, ob vsega 39-odstotnem odstotku meta iz igre, kar je najslabši odstotek njegove kariere.

Prav tako je tu še ena težava. Brooks je večkrat izrazil, da si želi imeti še večjo vlogo v napadu ekipe, a nekako se zdi, da bo ob Luki in Kyrieju dobil še manj priložnosti. Težavni zvezdnik tako zagotovo ne bi imel vloge, ki si jo želi, kar lahko močno vpliva na njegovo obnašanje na igrišču.

Čeprav je vsaj v fazi obrambe Brooks tip igralca, ki ga Mavericks nujno potrebujejo, se na koncu vseeno zdi, da ni najboljša rešitev za Dallas, ki bo imel v svoji ekipi verjetno dovolj težav že z obvladovanjem Irvinga in njegovih izbruhov.

A vseeno so Mavericks na stavnicah eni prvi favoritov za prihod Brooksa. PointsBet so Dallas tako postavili na četrto mesto (kvota 6,0), za dvema kitajskima ekipama in Portland Trail Balezers. Pri BetOnline pa so prepričani, da imajo pred Dallasom (kvota 5,0) prednost le pri Miami Heat ter Cleveland Cavaliers. Zanimivo bo videti, če se bodo Mavs resnično spustili v boj za Brooksov podpis.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice